Bantmag

Hammm*

Ağzımız sulandı

 

Sadi Güran'la Radyo Babylon'da bir Bant Mahallesi programı sonrası midemiz gurulduyor. Haftalardır bahsedilen bir mekân var, Sadiler Görünürlük Projesi'nde sahne alan Travesti Pinokyo oyununun prova günlerinden bir tanesinde ekipcek gitmişler.  O gün bu gündür dilinden düşmüyor. Hadi gel seni de götüreyim diyor, ben de takılıyorum peşine.

 

Mekân Cihangir Firuzağa Camii’nin hemen arkasındaki sokakta. Zaten mekânın kendisi de Firuzağa'nın tarihî taş fırını. Minicik bir yer, giriyorsunuz, hemen karşınıza fırın çıkıyor. Kapıda bol gülen yüzlerle o günün spesiyalleri sayılıyor, siparişleriniz alınıyor. Sonra taş bir merdivenden yukarı, leziz ve bir o kadar yoğun kokuların yayıldığı bir aile mutfağının içinden geçip 4-5 masalı oturma alanına geçiyorsunuz. Çok sevilen ama az becerilen o organik hava var her yerde. Eşyalar, "bu burada pek hoş durur" tadında değil çeşitli anıların onları bıraktığı gibi kalakalmışlar. Bir lambanın üzerine binmiş bir aksiyon figürü mesela veya okunup oraya konduğu kıvrık hallerinden belli kitaplar... Biraz da soğan kokuyor, ama sorun etmiyoruz.

 

Yemekler için ne söylesem bilemiyorum. Mekânın kurucusu ve yemeklerin arkasındaki hamarat el Şef Dilara Erbay'ın sanatı zaten Arnavutköy'deki Abracadabra'dan hayli hayli biliniyor. Abracadabra'yı kapatan Erbay, leziz mucizelerini şimdi Datlı Maya'nın taş fırınında pişiriyor. Biz karnabahar çorbası içtik, ıspanaklı peynirli pide yedik... İkisi de şahaneydi.  Ama Sadi az yiyor, bir bildiği var elbette. Sonradan anlaşılıyor ki tatlıya yer ayırıyormuş. Ben seninkinden iki çatal alırım diyorum, tecrübeyle o zaman hem sekiz baharatlı cheesecake hem de unsuz çikolatalı kek isteyelim diyor. Oturma alanının köşesindeki semaverden iki çay doldurup geliyor, tam o sırada tatlılarda geliyor. Aman yarabbi. Cennetten iki dilim desem çok da abartmış olmam hani. Amacım ağzınızın suyunu akıtmak değil, biraz merak uyandırmak. Belki ikisini de yapmak aslında. Datlı Maya'ya gidin derim, sadece kaliteli malzeme, iyi tarif değil, yemekleri yapan eldeki o özel marifeti, güler yüzü ve hoş mekânı da bir araya getirmiş o nadir mekânlardan birini görmüş olursunuz.

 

Menüde neler var görmek, yakında oturuyorsanız sipariş vermek için burdan.