Bantmag

ŞU ARALAR SÜREKLİ BİRŞEYLERE SİNİRLENMEKLE GEÇİYOR HAYATIMIZ. ÜLKEDEN PEK FAZLA İYİ HABER VE İYİ ADAM ÇIKMIYOR SANKİ. ASLINDA OLAN GÜZEL ŞEYLER/KİŞİLER DE YA YETERİNCE İLGİ UYANDIRMIYOR YA DA GÖZDEN KAÇIYOR. 2009’DAN BERİ DC COMICS GİBİ BİR DEV İÇİN ÇİZEN YILDIRAY ÇINAR BU KİŞİLERDEN BİRİ.

 

Zamanında Image Comics için de çizmenin yanısıra daha pek çok önemli işe imza atan Çınar'la kısa bir sohbet etme şansımız oldu. “Çizgiroman” dünyasına henüz girmediyseniz (hayır, bu bir yazı hatası değil, Çınar ve bazı çizerler artık ayrı bir dal olarak gördükleri çizgi romanı birleşik yazmayı tercih ediyorlar), bu belki de sizin için iyi bir fırsat olabilir.

 

Neden çiziş? Neden çizgiroman? Neden??

Ne bileyim? Bir anlatım, bir şiddet, bir sinir... diyormuşum.

 

Hattâ dedin bile, o zaman ciddileşiyorum. Cidden DC'de Firestorm çizene kadar neler yaşadın ve neler oldu bize kısaca anlatabilir misin? Anlatamaz mısın?

Anlatmak isteyebilirim. 97 yılında Çapa Çizgiroman Grubu'nu kurmamızla yıllarca fanzin çıkardık. Bu süreçte birçok şey keşfettim ve öğrendim. 2001 yılında Amerika'da yayınlanan ufak bir dergide çizdiğim kısa bir öykü sonrası yine aynı şirketten albüm teklifi geldi. Bu albüm aynı zamanda 2004'te Türkiye'de Hiçyüz adı altında yayınlandı. Karabasan, Strip, Image Comics'den çıkan Noble Causes sonrasında kendimi 2009'da DC Comics'te buldum. O tarihten bu güne Teen Titans, Legion of Super Heroes ve son olarak da Firestorm'da yer aldım. Halen Firestorm'u çizmeye devam etmekteyim.

 

Öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim! Peki bu arada Türkiye'de herhangi bir şey çiziyor musun? Yerli piyasada yaptığın üretimlerden biraz bahseder misin?

Yeni bir Karabasan albüm projemiz var. Fakat DC işlerim neredeyse bütün vaktimi aldığından bir türlü harekete geçemedim. Piyasada halen bulunabilecek üç adet albümümüz var. Karabasan, Çapa Albüm ve son olarak bu yıl çıkan Gorajun. www.gorajun.com sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Artı bir parantez açacak olursak, burada üretmeyi her zaman istiyorum ve bunu en kısa sürede yapmayı planlıyorum.

 

Senin kişisel olarak takip edip okuduğun çizgiromanlar neler diye sorsam?

Ben de desem ki, yerli üretimlerin hepsini takip etmeye çalışıyorum. Onun dışında son dönemlerde çıkanlardan aklıma gelenler: Bone, Blacksad, Thorgal, Savage Dragon, Invincible. Aylık dergilerde genelde yazar ve çizer ağırlıklı takip etmeye çalışıyorum. Yani üreten kişilere göre dergileri takip ettiğim söylenebilir, belki de söylenemez. Sence?

 

Evet söylenebilir bence, sence? Yerli çizgiroman piyasası hakkında ne düşünüyorsun, bence? Ya da sence?!

Mizah dergileri dışında ciddî bir üretim eksikliği söz konusu. Onlar da olmasa piyasada çizgiroman adına bir şey görmek çok zor. Bence Türkiye'nin sıkıntılarından biri şu: herkesin projesi var ve bu projeler hayata geçirilmiyor. Maddî sıkıntıları olmasının yanında bunun sebeplerinden biri de Türkiye'de takım çalışmasının çok zor oluşu ve üretmeye çalışanların egolarına hızlı yenik düşmeleri. Örneğin Facebook'a baktığımda iletilerde bile çizerlerin birbirlerine saçma sapan laflar soktuğunu görüyorum. Bu rüzgâra karşı tükürmek gibi bir şey. Kendi alanından bir kişiyi gözler önünde küçük düşürmeye çalışmak, aşağılamak ile bir noktaya varmak çok zor. Ne yazık ki ben de bizzat bu tarz tavırlara maruz kalıyorum. Şunu kabul etmek gerek, müzik dünyası içerisinde nasıl birçok tarz varsa aynı şey çizgi için de geçerli. Sonuçta hepimiz üretiyoruz. Önemli olan bunun farkına varmak, birlik ve beraberlik içinde üretmek.

 

Aynen dediğin gibi benzer şeyler ülkemizin müzik piyasasında da olmakta ve bunun hemen hemen her yere bulaştığını görmek üzücü.

Zaten ülkenin durumuna bakacak olursak ayrıştırmak son zamanlarda gayet sıradan bir şeye dönüştü. Markalamayı ve markaları çok seviyoruz. Ben ortak bir noktanın her zaman bulunabileceğini düşünüyorum.

 

Büyük bir Helmet, Fugazi ve Sonic Youth meraklısı olmanın dışında sadece bir dinleyici olmakla yetinmediğini de biliyorum. Bize biraz grubun Flatground'dan bahseder misin?

Flatground, 1994'te Ankara'da kuruldu. Bugüne kadar hiçbir albüm falan çıkmadı. Ama birçok underground konserlerde yer aldık. Aynı zamanda el altından bol miktarda kayıt dağıttık. Hâlâ devam etmeye çalışıyoruz. Son şarkılarımızı www.myspace.com/flatground adresinden dinleyebilirsiniz. Bu arada Horrorbitch adlı bir grindcore projesinde de yer almaktayım. Onu da gene www.myspace.com/horrorbitch adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Sevgilin var mı?

Yok.

 

Firestorm üçüncü sayı raflarda henüz yerini almışken aslında okumak için çok da geç kalmış sayılmazsınız. Yıldıray Çınar'ı daha çok ve hattâ daha iyi takip etmek için http://www.yildiraycinar.net/ ya da http://twitter.com/ycinar adreslerine göz atabilirsiniz.