Bantmag

VANS, 1970'LERDEN BU YANA YURTDIŞINDA GERÇEKLEŞTIRDIĞI KAYKAY TURLARININ ROTASINA İLK DEFA TÜRKİYE'Yİ DE DAHİL ETTİ. GEÇTİĞİMİZ AY DÖRT ŞEHİRDE GERÇEKLEŞEN TÜRKİYE KAYKAY TURUNU KAMERASIYLA BELGELEYEN EKSTREM SPOR FOTOĞRAFÇISI NURİ YILMAZER İLE KISA BİR SOHBET GERÇEKLEŞTİRDİK.

 

Sohbete geçmeden önce konuyu biraz daha açalım: Kaykay ve sokak kültürü denince akla ilk gelen marka Vans olsa gerek. 2966'dan bu yana bu sporun tutkunları için özel olarak tasarlanana ayakkabılar üreten marka, kaykayın global anlamda efsanevi isimlerinden oluşturduğu takımlarla beraber ‘kayılacak keşfedilmemiş lokal spotları keşfederek lokal kaykaycılarla biraraya gelmek’ amacıyla dünyanın çeşitli şehirlerinde kaykay turları düzenlemekte... 2013 yılı ise bu turların Türkiye'de gerçekleşecek ilk ayağına tanık oldu.

 

Cenk Kuli, Can Uzer, Yiğit Akbıyık, Alphan Nukan, Ali Osman Ensar, Alper Çanakçı ve Doğan Öztürk’ten oluşan Vans Türkiye Kaykay Takımı, 2013 yılı başında Vans kaykay takımının Türkiye uzantısı olarak biraraya geldi. 8 - 23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen tur Bursa, İzmir, Antalya, Ankara ve İstanbul olmak üzere beş şehirden oluşan bir rota izledi. Kaykaycılığın şanına yakışır maceraları barındıran turda Vans kaykay ekibi sakatlıklardan kötü hava koşullarına, halkın tepkisinden karakol ziyaretlerine kadar uzanan badireler atlattı. Ekibe tur boyunca, 1990'lardan bu yana başta kaykay olmak üzere pek çok ekstrem sporu belgeleyen, Türkiye ekstrem spor fotoğrafçılığı denince akla ilk gelen isim Nuri Yılmazer eşlik etti. Yılmazer ile beraber çalışan bir video ekibi, bu ayın ortalarında piyasaya çıkacak bir kısa film üzerinde uğraşıyor. Yılmazer'in çektiği fotoğraflar ise gene aynı tarihlerde ufak bir kitapçık olarak çeşitli skateshoplardan ve çeşitli cafelerden ücretsiz olarak edinilebilecek.

 

Öncelikle geçtiğimiz mayıs ayında gerçeklesen VANS Türkiye kaykay takımı ile yaptığın Türkiye turundan bahsedelim. Bu tur boyunca takım ile gezerek fotoğraf çektin, turun bir nevi foto dokümanını oluşturdun. Nasıl geçti tur senin için? Keyifli anları ve tatsız sürprizleri nelerdi?

 

Tur benim icin zor oldu diyebilirim. Yağmur bizi cok sıkıntıya soktu, kayılamayan günler oldu. Bu gün kayıplarini yaşadıkça turun sonunda oluşturmak istediğimiz kitap için yeterli fotoğrafları toplayıp toplayamama stresi ağır bastı bende..

 

VANS Türkiye kaykay takımı ile çıktığın tur VANS’ın yurtdışında da sık sık gerçekleştirdiği bir proje. Ve bizim bildiğimiz kadarıyla ilk defa Türkiye’de yapıldı.  Türkiye’de hatırı sayılır bir kay kay kültürü olmasına rağmen bu tarz projeler ne yazık ki nadiren gerçekleşiyor… Sence ileride böyle projeleri daha sık görmeye başlayacak mıyız?

 

Turkiye de kaykay artık azımsanmayacak ölçüde önem kazandı. Her sene birçok sehre yeni skateparklar yapılıyor, kaykayın bilinirliği artıyor. Umarım ki bu ilgiyi farkedecek olan ve kaykay kültürüne önem veren markalar daha fazla ve geniş sponsorluklar sağlayarak, bu çeşit fikirlerle ortaya çıkacaktır.

 

Bu tarz projelere dahil olmadığın zamanlarda neler yapıyorsun? Favori çekim alanların nereleri?

 

Aslinda bakarsanız; ortağı olduğum bir prodüksiyon firmamız var. Son senelerde daha çok video üzerine işler yapar haldeyim. Ama bana uyduğunu düşündüğüm, bu tarz fotoğraf projelerinde de yer alıyorum.

 

Ne zamandan beri ekstrem spor fotoğrafçılığı ile uğraşıyorsun? Bizim araştırdığımız kadarıyla dünyada oldukça yaygın olan bu alan fotoğrafçılığında Türkiye’de sayılı bir kaç isimden birisin, hatta tek isimsin! Nasıl başladı bu alana merak?

 

Kaykay kaymaya basladığım zamanlar, sürekli kaykay dergilerine bakar, videolarda flashın patladığı anlarda durdurup, nasıl gözüktüğünü incelerdim. Herşey kaykay fotoğrafı çekmekle başladı sanırım. 2006 yılında RedBull ile calışma şansı buldum, sonrasında kendiliğinden ilerledi herşey. O zamandan beri birçok ekstrem spor alanında calışma şansı buldum. Basejumping, wingsuit, wakeboard, snowboard, trial bike, bmx, fmx, rally şu an ilk anda aklıma gelenler...

 

Bir kaykay geçmişin olduğunu okumuştuk, hala kaykay veya herhangi başka bir ekstrem sporla uğraşıyor musun? Yoksa şimdilik fotoğrafçılık bu sporlarla olan tek ilişkin mi?

 

Sadece fotoğraf olarak bağım kaldı diyebilirim, kaykay çok fazla vakit ayırılması gereken bir spor... Ben artık ne yazık ki bu zamanı ayıramıyorum. Ama snowboard hala fazla zaman ayırdığım bir spor olarak devam ediyor.

 

Peki fotoğrafçılığa nasıl yöneldin?

 

1996'da Fransa'da yaşayan bir aile dostumuzun bana Canon a1 hediye etmesiyle başladı herşey. Bir yerden sonra da saplantı olarak devam etti.

 

Başından beri ekstrem spor fotoğrafları mı çekiyorsun, başka alanlar ve formatlar denedin mi hiç?

 

Aslında belgelemeyi  seviyorum. Ama portre çalışmaları da ilgimi en çok çeken şeylerden biri diyebilirim. 35mm'den başka sadece orta format kullandım. Çok kullanmasam da asla satmayacagim Hasselblad kameram halen duruyor.

 

Sadece Türkiye sınırları içerisinde mi çekiyorsun fotoğraflarını? Yurtdışında, diğer ülkelerin sokak kültürünü ve ekstrem spor çevrelerini çekme sansın oldu mu?

 

Kaykay dünyası büyük olmasına karşın iletişimi çok iyi olan bir spor. Tanıştığım yabancı kaykaycıların diğer kaykaycılara bu coğrafi bölgede fotoğrafçı olarak beni söylemesi sonucunda bir kaç yurtdışı turunda bulundum. Bizim Vans turunda yaptığımızdan çok da bir farkı olmadığını söyleyebilirim...

 

Sence Türkiye ile diğer ülkeler arasında nasıl farklar var? Yani hem ekstrem sporlar ve bu sporların çevresinde oluşan alt kültürler hem de ekstrem spor fotoğrafçılığı konusunda?

 

Ekstrem spor Türkiye'de çok az yer bulan bir alan. Belli başlı spor alanları dışında eğilim çok az, bu durumun ailenin ve toplumun dayatması olduğunu düşünüyorum. Coğu aile çocuğunun futbol yada basket oynamasındansa kaykay, snowboard yada bmx sporuna vakit ayırmasını istemez, ki zaten bu sporları spor olarak da görmez. Bu durum da ekstrem sporların yaygınlaşma ve ilerleme sürecini çok yavaslatıyor haliyle.  Bu ilerleme yavaş kaldıkça iyi sporcular çok çıkmıyor ve bu konularda fotoğrafa ve fotoğrafçıya da ihtiyaç duyulmuyor ne yazık ki.