Bantmag

KARŞIMIZDA GENE BİR BODRUM KATINDAN ÇIKARAK BÜYÜYEN, KENDİN YAP ESTETİĞİ VE BAĞIMSIZ ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN ELEŞTİREL BAKIŞ AÇISINI BİR ARAYA GETİREN BİR YAYINEVİ VAR: MICROCOSM.

 

1996’da Joe Biel’in bodrum katında bir plak şirketi olarak kurulan Microcosm, 17 senedir üretim, yayın ve dağıtım alanında eşine nadir rastlanan bir başarı öyküsü yazıyor.

 

Temelde Kendin Yap kültürü ve estetiğine dayanan fanzinler, niş yayınlar, politik stickerlar ve yamalar, yer yer albümler ve karışık cdler, kendini temel bir ideoloji ile tanımlamayan bir yayınevi için etkileyici çeşitlilikte aktivite politika ve kuram kitapları Microcosm’un kozmosunu oluşturuyor.

 

Toplam altı kişinin iki ayrı şehre (Portland - Oregon ve Leavenworth - Kansas)  dağılarak yürüttüğü Microcosm, hem tamamen demokratik – tüm kararlar altı kişilik ekibin oylamasıyla gerçekleştiriliyor – hem de kar amacı gütmeden isliyor.

 

Kendilerini “küçük, tatlı ve radikal bir yayınevi” olarak tanımlayan Microcosm’un kaybolmuş, gizli tarihleri gün yüzüne çıkarmak”; yaratıcılığı beslemek ve lokal arenadaki aktivist hareketleri desteklemek konusunda epey itibar kazandığını da söylemek gerek. İşin yüzeyinden altına doğru kazıdığınız zaman da bu tavrın göründüğü gibi olan bir anlayışa ait olduğuna emin oluyorsunuz: Microcosm kitaplarını her zaman sendikali isçiler basıyor, tüm yayınlar geri dönüşümle kazanılmış kâğıtlara, vegan mürekkeple basılarak ve bağlarla ciltlenerek üretiliyor.

 

Microcosm kitaplarının yazarları %50 erkek %50 kadın. Yayınevi çevredeki diğer aktivistlerle bir araya gelerek bisiklet kullanımını arttırmak amacıyla sürekli etkinlikler düzenliyor. Kısacası feminist ve çevreci ideolojileri özümsemiş bir yayınevi olarak karşımıza çıkıyor Microcosm... Ve niş ve kaliteli bir yayın anlayışının yani sıra ideolojik tutarlılıklarıyla da takdire şayan bir yayınevi olduğunu kanıtlıyor.