Bantmag

CARIBOU KONSERLERİNDE DAVULUN BAŞINDA HARİKALAR YARATAN VE BAGETİ GÖKYÜZÜNE SALLAYARAK SAHNEYE İMZASINI ATAN BRAD WEBER’İN ORGANİK DANS PROJESİ PICK A PIPER’IN ALBÜMÜ NİHAYET ÇIKTI.

 

Aralarında John Schmersal’ın (Brainiac, Enon) da olduğu konuklu bir albüm bu ve olağanüstü bir enerjiye sahip. O en sevdiğimiz, dans ederken düşündüren, düşündürürken dans ettiren türden. Weber, ona hediye gelmiş Barış Manço tişörtünün paketini açarken, bize de biraz Pick A Piper’ı anlattı.

 

Pick A Piper canlı performansı neden izlenmeli? Bize anlatır mısın?

Canlı performanslarda birçok sampler ve controller'la birlikte üç kişi oluyoruz ve birçok elektronik, organik ses ve loop'u yönetiyoruz. Vokallerin işlenmesinde de aynısını yapıyoruz. Ama en iyi sebep, üçümüzün de önünde davul kurulu olması. Belli anlarda hep birlikte davul çalıyoruz. Buna ilave olarak canlı setimiz eşliğinde dans edebilir ya da gösterişli dokularla konsantrasyonunuzu tamamen kaybedebilirsiniz.

 

Neden “Pick a Piper” ismini seçtiniz?

Aklımıza gelen fikirler arasında nefret etmediğimiz tek isim buydu. Bu kadar basit! Artık kim ilginç grup isimleri bulabiliyor ki? Bir hayvan ismi ya da çoğul bir fiil ya da bir kelimeden ünlüleri silmek gibi şeyler yapmak istemiyordum, bu da seçenekleri kısıtladı. Haha. Farklı şarkılarda birçok konuk vokal olduğunu düşünecek olursak, isim bu albüme gerçekten yakışıyor.

 

Soundcloud hesabında Afrika, Türk psikedelik, Funky disko mikslerin var ve şarkılarında da bir dolu farklı etkileşim olduğu hissediliyor. Sana ilham veren müzikleri biraz detaylandırabilir misin?

Geride kalmış 40 yıl içerisinden, gerçekten çok farklı dans müziklerinden ilham alıyorum. Barış Manço'dan “Ben Bilirim”, bir Tony Allen doğaçlaması, bir Adolf Stern disko parçası ya da çağdaş prodüktörler Kenton Slash Demon, Todd Terje, hepsi olabilir. Alman krautrock ve drone/ambient müziklerin de büyük hayranıyım. Bu da birçok şarkıya nüfuz eden sıcak dokuların arkasında yatan şeyi açıklıyor. Organik ve elektronik sesleri eşit olarak seviyorum ve onların arasındaki hatları fark edilmeyecek hâle gelene kadar bulandırmaya bayılıyorum.

 

Grup olarak şarkı yazımınızda doğaçlamalar ne kadar yer tutuyor?

Çok az şarkımız doğaçlamalardan çıktı ama genel olarak doğaçlamanın şarkı yazış biçimimizde etkisi çok büyük. Genel olarak süreç benim bulduğum bir ritim, bir bas yürüyüşü ya da basit bir melodiyle başlıyor. Sonra bu loop'ları Angus Fraser ve Dan Roberts'a götürüp onların da kendilerine ait bir sürü fikirle dâhil olmasıyla devam ediyor. Sonra bu fikirleri alıyor ve şekillendirerek şarkıyı heyecanlanana kadar düzenliyorum. Bir şekilde arkadaşlarımı sample'lıyorum diyebiliriz.

 

Pick a Piper ve Caribou'nun müzikal yaklaşımları ve dinamikleri arasında ne gibi farklılıklar görüyorsun?

Aslıda gözükenden daha fazla benzerlikler taşıyoruz. Dan'le çalmaya başlamadan bile o benim için bir ilham kaynağıydı. Bence farklılıklar başlıca kişisel zevklerimiz ve işleri ilerletme biçimlerimizde yatıyor. İki sanatçı da organik ve sentetik olanı kendi yollarıyla karıştırıyor. Hayranlarımızdan onlara kimleri hatırlattığımız ya da onların Pick a Piper ve Caribou'yu nasıl kıyasladığıyla ilgili yorumlar duymayı seviyorum. Her seferinde farklı şeylerle karşılaşıyorum. Sonuçta iki tarafa eşit bir saygı ve aynı müziğe duyulan bir sevgi var. Bu yüzden tabiî ki birçok noktada buluşabiliyoruz.

 

Seni ne dans ettirir? Bugünlerde favori dans müziklerin neler?

Benim favori dans müziğim olarak afro-beat veya tropikal funk diyebilirim. Ama aynı şekilde house, tekno ve funky olan herhangi bir şey için de çıldırabilirim. Şu günlerde sevdiğim dans şarkıları genellikle bunlara ait: Floating Points, Four Tet, Jacques Greene, Ben Pearce, Luke Abbott, Motor City Drum Ensemble, Kenton Slash Demon, Todd Terje, Carl Craig ve ismini vermek isteyeceğim çok daha fazlası. Sofrito ve JD Twitch de  DJ setlerimde çalmayı sevdiğim harika afro/tropik editler yapıyor.

 

Albümün iki formatta çıktı: plak ve dijital format. Kişisel olarak albümü deneyimlemek için en iyi seçeneğin hangisi olduğunu düşünüyorsun? Analog mu dijital mi? Genel olarak dijital ortamdaki dans müziği deneyimiyle ilgili ne düşünüyorsun?

Bence bu içinde olduğunuz ortamla ilgili. Tabiî ki dışarılardaysanız, dijital oldukça taşınabilir ve doğru formatta gerçekten iyi tınlayabilir. Ama bence evde plak en kralı. Sadece albümü yerine koyma ritüeli ve yaydığı sıcak tını sebebi bile yeterli. Söylediğim gibi, kendimi bir analog “nerd”ü olarak tanımlayamam. Bence iki format da gerçekten iyi tınlıyor ve ikisi de kendi yerine sahip olmalı.