Bantmag

Hmmm*

 

UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından, geçen yıl tüm dünyada ilk defa düzenlenmeye başlayan 30 Nisan “Uluslararası Caz Günü” bu yıl merkez olarak İstanbul’da gerçekleşiyor olacak. Bir güne ne kadar caz sığabilir diye soranlara hemen sıralıyoruz:

Galatasaray Lisesi’nde, Herbie Hancock ve Wayne Shorter önderliğinde, lise öğrencilerinin katılımıyla düzenlenecek özel bir performans günün ilk etkinliği... Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, Borusan Müzik Evi, Salon İKSV ve SALT Beyoğlu’nda düzenlenecek, cazın tarihçesi  üzerine konferansları,  “Caz ve Festival”, “Caz ve Özgürlük” ile “Caz ve Kadın” konulu yuvarlak masa söyleşileri ise tüm güne yayılıyor.  Programda ayrıca konservatuvar öğrencilerinin katılımına açık olacak ustalık dersleri, çocuklar ve gençler için düzenlenecek caz vokal atölyeleri, film gösterimleri ile çeşitli konserler de var.

Aya İrini Müzesi’nde düzenlenecek hayli dolu gala bir konseri ise günün en büyük etkinliği… Müzik direktörlüğünü John Beasley’in üstleneceği konserde vokalistler Al Jarreau, Dianne Reeves ve Milton Nascimento; piyanistler Herbie Hancock, George Duke, Abdullah Ibrahim, Eddie Palmieri, Keiko Matsui, Robert Glasper ve John Beasley; saksafon sanatçıları Wayne Shorter, Jimmy Heath, Dale Barlow, Igor Butman ve Liu Yuan; trompetçiler Hugh Masekela, Christian Scott ve İmer Demirer; gitaristler John McLaughlin, Lee Ritenour, Bilal Karaman ve Joe Louis Walker; klarnet sanatçıları Anat Cohen ve Hüsnü Şenlendirici; kemancı Jean-Luc Ponty; bas müzisyenleri Marcus Miller, James Genus ve Ben Williams; davulcular Terri Lyne Carrington ve Vinnie Colaiuta; perküsyon sanatçısı Pedro Martinez yer alacak. Gidemeyenler için müjde verelim, Aya İrini konseri UNESCO, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Caz Günü’nün resmî internet sitelerinden canlı yayımlanacak.

Uluslararası Caz Gününe daha fazla sürpriz ismin katılacağını ve bu isimlerin önümüzdeki haftalarda açıklanacağını da belirtelim. Yani takipte kalmakta fayda var.  Programın detayları için  buradan veya şuradan.