Bantmag

BU YIL 24-28 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL, 16-19 MAYIS TARİHLERİ ARASINDA ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN CANLANDIRANLAR FESTİVALİ, İSTANBUL MODERN, ANKARA KORE KÜLTÜR MERKEZİ VE PRODAY'DE, PEK ÇOK YENİLİĞİN YANISIRA, İLGİ ÇEKİCİ BİR PROGRAMLA, CANLANDIRMA SİNEMA SEVENLERİ MUTLU EDECEĞE BENZİYOR.

Biz de festival hakkında aklınızda tutmanız gerekenleri sizler için sıraladık.

 

*Sinema tarihinin en büyük efsanelerinden birine dönüşen ışın kılıcının yaratıcısı Nelson Shin, bu yıl festivalin konuğu olarak Türkiye’ye geliyor… The Transformers: The Movie ve Empress Chung filmlerinin yönetmeni, The Simpsons Movie’nin yapımcısı olan Shin, İstanbul’da olacak canlandırma gurusu, bağımsız canlandırmacılar ve canlandırma stüdyolarıyla Reklamcılar Derneği’nde gerçekleşecek PRODAY’de bir araya gelecek. Shin, yerli stüdyolar ile tanıştıktan sonra onlarla kendi iş deneyimlerini paylaşacak.

 

*Festival kapsamında pek çok panele evsahipliği yapacak olan PRODAY’de düzenlenecek Canlı Podyum seansı ile taze yetenekler, 26 Nisan’da PRODAY konuğuna portfolyo sunumlarını yapacaklar. Bu sunumlar daha sonra yurtdışında da yayınlanacak olan kataloglarda yer alacak.

 

*‘Yerli Animasyon Diziler Türk Dizilerinin Uluslararası Başarısını Yakalayabilir mi?’ isimli bu panel Canlandıranlar Derneği ve ASIFA - Türkiye Başkanı Berat İlk moderatörlüğünde, Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden ve TRT Çocuk'tan birer temsilci, Yaratıcı Endüstriler Konseyi (YEKON) Başkanı Yiğit Şardan, M6 Film&Danışmanlık CEO’su Mehmet Altıoklar, Robotika’dan Görsel Efekt Süpervizörü Çoşku Özdemir ve Anima İstanbul CEO’su Mehmet Kurtuluş’un katılımı ile gerçekleşecek.

 

*Festivalin konuğu olarak gelecek Shin’in yönetmeni olduğu, yapımcılığını üstlendiği ve çizer olarak çalıştığı bir grup film de festival kapsamında izleyici karşısına çıkacak. Bunlar: The Transformers: The Movie, Empress Chung ve Pembe Panter kısaları...

 

*Dünyanın dört bir yanından, son iki yılın en iyi on altı kısa filmi ASIFA’nın En İyileri başlığı altında izleyiciyle buluşacak.  Seçkide Veljko Popovic ve Svjetlan Junaković’in Moj Put My Way, Stelios Polychronakis’in To Horio The Village, Dmitry Geller’in I Saw Mice Burying a Cat Ya videl kak mishy kota horonili gibi bol ödüllü filmleri bulunuyor.

 

*ASIFA Kore bölümünde, Shin’in Kore canlandırma sinemasından seçtiği ve farklı tekniklerle oluşturulmuş 8 film bir arada yer alıyor.

 

*İlk uzun metrajlı İngiliz canlandırması kabul edilen Animal Farm’ın yönetmeni olarak da tanınan John Halas’ın The Owl and the Pussycat, The History of the Cinema, Automania 2000 gibi Halas’ın Türkiye’de ilk kez seyirci karşısına çıkacak olan 10 filmi retrospektif bölümünde karşımıza çıkıyor.

 

*Bordo adıyla bilinen Hırvat canlandırma ustası, karikatürist, ilüstratör, tasarımcı ve yazar Borijov Dovnikovic de 1965 – 1989 yılları arasında çektiği 8 kısa canlandırma filmiyle festival kapsamında retrospektifi bulunan bir diğer usta yönetmen.

 

*Ulusal ve uluslararası alanda başarı, ödül ve övgü kazanmış yerli işlerin bir arada yer alacak Türkiye Canlandırma Tarihinden adlı bölümde, çok sayıda kısa film seyirci karşısına çıkıyor.

 

*Festival kapsamında en ilgi çekici bölümlerden biri de kuşkusuz Nazım Hikmet Canlandırmaları... Senaryosu Nazım Hikmet tarafından yazılan ve 1959 ve 1962 yıllarında çekilmiş olan “Sevdalı Bulut” ve “Hanene Huzur Dolsun” adlı iki canlandırma film, bu işleri gün yüzüne çıkaran M. Melih Güneş’in sunumuyla festival kapsamında seyirciyle buluşuyor.