Bantmag

ONLINE MECRALARDAKİ YENİ FAVORİMİZ, 200'DEN FAZLA GÖNÜLLÜNÜN AKLINIZA GELEBİLECEK HEMEN HER KONUDA VİDEOYU BIR ARAYA GETİREREK, HER GÜN YEPYENİ KONSEPTLERLE ÖNÜMÜZE SERDİĞİ İNTERNET BAZLI BIR PROGRAMCILIK PROJESİ….

 

Network Awesome’un yepyeni internet televizyonculuğu yaklaşımı bizi, sıkıldığımız internet paylaşım formatlarını bir kenara bırakıp, her gün belirli temalar altında toplanmış, henüz keşfedilmemiş ve en ilginç YouTube içeriğini keşfetmeye davet ediyor. Oluşum, ihamını 70’li yıllarda Amerika’nın ilk özel kablolu yayınlarından biri olan efsanevî Z Channel’dan alıyor. 2011 yılının ocak ayında yayın hayatına başlayan NA’da neler yok ki! Hayatımızda rastlamadığımız sevimsizlikteki kedi videolarından nükleer pornolara, avangart filmlerden ender bulunan heavy metal videolarına uzanan engin içeriğiyle Network Awesome bizi hatrı sayılır süredir ekran karşısına kilitlemiş durumda! Kendi hazırladıkları ilk orijinal içerik ise, geçtiğimiz aylar içinde yayınlanan, Berlin’de çektikleri The Network Awesome Show oldu. Sitenin kurucusu müzisyen/prodüktör/ DJ Jason Forrest ile görüşüp, NA’nın nasıl kurulduğu ve gelecekte nerelere doğru yol alacağı üzerine söyleştik.

 

Network Awesome’ın arkasında kimler var? Bu tür bir internet programcılığı fikri aklınıza nasıl geldi?

Network Awesome’ı kurucu ortağım Greg Sadetsky ile 2011’in ocak ayında başlattık. Aslında birkaç yıl öncesine kadar TV ile haşır neşir olmayı istemiştim ancak artık “TV”nin ne anlama geldiğini bilmez olduğumu fark ettim. Konu üzerine biraz araştırma yaptıktan ve biraz düşündükten sonra, Youtube küratörlüğü üzerinden eski içerikleri yeni seyircilere ulaştıracak bir site kurmaya karar verdik. Ben de çok uzun süredir müzikle uğraştığımdan konseptin genel olarak sampling ve DJ kültürü üzerinden olmasına şaşmamalı. Belki de işin tüm eğlencesi buradan geliyordur.

 

Günlük temaları ve içerik fikirlerini kim buluyor?

Çok geniş gönüllü topluluğumuz var (şimdilerde 200 kişi kadar). Bu topluluğun içerisinden 25-30 kişi ise video küratörlüğünü üstleniyor. Onların başındaki dört kişi ise tüm içeriğin üstünden geçip, günlük temaların belirlenmesini sağlıyor. İmece usûlü yürüyen bir yapımız olduğunu söylemek doğru olur.

 

Tüm videoların toplanması, ilişkilendirilmesi, izlenmesi açısından Network Awesome tam zamanlı bir iş gibi görünüyor. Biz bile onca içeriği izlemeye çalışırken bu kadar zaman harcıyorken, yaratılma sürelerini düşünmek imkânsız! NA için ne kadar zamanınızı harcıyorsunuz, hayatta başka yapacak işiniz yok mu?

Hepimiz tabiî ki başka işlerle de uğraşıyoruz ama herkes birlikte ve belli bir üslûpla çalışınca işler halloluyor! Haha! Ben çalışırken NA izlemeyi tercih ediyorum, geceleri ise genellikle evde film izliyorum. Eskiden bolca müzik dinlerdim ama şimdilerde pek dinlemiyorum... Haha!

 

NA’nın gelir kaynağı nedir?

Aslında para kazanmaya daha yeni başlayabildik sayılır. Sponsorlar ve reklam verenler ile daha çok çalışmaya uğraşıyoruz. Site üzerinde reklam alanlarımız var, ancak daha fazla orijinal içerik üretmeye henüz başladık. Tabiî bunları video içeriğimiz ve makalelerimizle de bütünleştirmeye çalışıyoruz. Günümüzün ekonomisinde para eşittir site trafiği ve bizim sitemizin trafiği her geçen gün hızla artıyor. Haha!

 

Network Awesome Show harika bir fikir gerçekten, bundan başka farklı orijinal içerikleriniz de olacak mı? Yalnızca Berlin’de çekilmiş programlar mı beklemeliyiz yoksa farklı şehirlere/ülkelere de yayılacak mı bu programlar? Örneğin bir şovu burada (İstanbul’da) çekmeyi de düşünmez misiniz?

Çok Teşekkürler! Şimdilik kültür, fitness ve internet meseleleri üzerine, kendi orijinal üslûbumuzda ve içten içe ironi barındıran birkaç şov yapım aşamasında. The Network Awesome Show ise toplam 9 bölümden oluşuyor.

İstanbul’a gelip bir şeyler çekmeyi gerçekten çok isteriz. TNAS Berlin’de başladı ancak bunu uluslararası hâle getirmek üzerine planlarımız var: Müzik festivallerini ziyaret etmek ya da bunu haftalık yapmak öncelikli isteklerimiz. Aldığımız tepkiler şaşırtıcı bir biçimde iyiydi, demek ki birçok yeni fırsat bizi bekliyor.

 

Xan Cassavetes’in 2004 yılında çektiği Z Channel: Magnificient Obsession belgeselini bizler de izledik. Web sitenizde Z Cahnnel’ın NA için bir ilham kaynağı olduğunu belirtmişsiniz. O dönemler aranızdan birileri Z Channel izlemiş mi? Z Channel ve efsanevî yapımcısı Jerry Harvey sizce televizyon programcılığını nasıl etkiledi?

Jerry Harvey, tıpkı bizim gibi, kendi beğenileri ve kültürel altyapısı üzerinden, bir televizyon kanalının küratörlüğü yapmıştı. Reklam kârı peşinde koşmak ve en düşük ortak payda yaklaşımını benimsemek yerine kaliteli içerik arayışı açısından televizyon endüstrisi içinde bir devrim yarattı. İçeriklerinin derinlemesine tartışıldığı, negatif eleştiriye de açık bir basılı dergi de çıkartarak insanların filmler hakkında daha çok şey öğrenmesini ve bunlar üzerine konuşmasını da sağladı. Biz de her gün bunu yapmaya çalışıyoruz

 

 

KISA KISA:

*En iyi TV programı?

Bu tür soruları çok kısıtlayıcı bulduğum için pek sevmem ama yine de cevaplıyorum.

Muppet Show.

http://networkawesome.com/series/muppet-show/

 

*En iyi belgesel?

Paris is Burning (1990), Yön: Jennie Livingston

 

*Son zamanlarda dinlediğiniz en iyi müzik?

My Bloody Valentine

 

*En beğendiniz canlı müzik performansı?

2002’de Squarepusher konserinin kulisi : )

 

*En iyi albüm?

Public Enemy – Fear of a Black Planet

 

Sinemadaki idolünüz?

Tekrar etmek gerekirse o kadar çok ki! Ama yine de Quentin Tarantino’nun müthiş bir yönetmen olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

 

*Hayatımı değiştirdi diyebileceğiniz film?

Alejandro Jodorowsky – The Holy Mountain (1973)