Bantmag

ÖDÜL SEREMONİLERİ İNSANLIĞIN SEVDİĞİ BİR HADİSE, İNSANI ÇEŞİTLİ MEZİYETLERİ NEDENİYLE KUTLAMAK İÇİN DOĞRU BULUNAN BİR VESİLE... HER YIL ÇEŞİTLİ BİLİRKİŞİLERİN BİR ARAYA GELEREK OLUŞTURDUĞU JÜRİ TOPLULUKLARI, SİNEMADAN BİLİME, POLİTİKADAN EDEBİYATA PEK ÇOK ALANDA PEK ÇOK İŞİ TASDİKLEYİP SAHİPLERİNİ ÖDÜLLENDİREREK SIRTLARINI SIVAZLAR.  "NE İYİ ETTİN DE GELDİN" DEMEKTELER.  AMA BİR DİĞER TARAFTA ÖYLE ÖDÜLLER VAR Kİ ALANIN BOĞAZINDA BİR YUMRU, YÜZÜNDA DONUK BİR SIRITIŞLA VERECEĞİ TEŞEKKÜR KONUŞMASINDAN DOĞRU EVİN UTANÇ DOLABINA GİZLENMEK İÇİN YARATILMIŞLAR...

 

Ödül: The Big Brother Awards

 

Kategori: Özel hayat haklarını ihlal etmekte ustalık gösteren kurum ve kuruluşlar.

 

Favori Aday:  The Big Brother Award, Türkiye'de bugüne kadar hiç verilmemiş. ancak AKP hükümetinin bu kategoride ödülü çalacak pek çok uygulaması söz konusu. 2012 Avusturya ödül töreninde ise Google "tüm platformlar için tek hesap" uygulaması ile "dünya çapında data açlığı" ödülünü almış.

 

1990 İngiltere kuruluşlu Privacy International'ın 1998 yılından beri her sene bol keseden dağıttığı The Big Brother Awards yılda bir değil üç-beş-yedi kez farklı farklı ülkelerde farklı farklı sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde düzenlediği bir ödül seremonisi.  Tek kategori mevcut: özel hayatın mahremiyetine tam gaz tecavüz.  Hâliyle, dünyanın çeşitli ülkelerinden devlet kuruluşları ödülü neredeyse tekele almış durumdalar.

"Enformasyon çağı 21. yüzyılda suçla savaşmanın tek yolu suç işlemek hâline geldi. Peki ya bizi gözetleyenleri kim gözetleyecek?"  sorusunun cevabını misyon edinen Privacy International, akademisyenler, avukatlar, danışmanlar, gazeteciler ve sivil hak aktivistlerinden oluşan bir jüriyle kişisel hayatımıza göz dikenlere göz dikiyor.

 

Ödül:  Edebiyatta En kötü Seks Kurgusu

 

Kategori: Sanırız kendini yeterince anlatıyor.

 

Favori Aday: Hiç şüphesiz Ömer Seyfettin'in Beyaz Lale öyküsünde Bulgar komutan ile Beyaz Lale arasında nekrofiliye varan ve okuyanın kanını donduran sevişme sahnesi.

 

1993'te edebiyat eleştirmeni Rhonda Koenig ve Literary Review dergisinin editörü Auberon Waugh tarafından "modern romanda zevksiz, kaba, ham ve dikkatsizce yazılmış seksüel içerikli metinlere dikkat çekmek ve bu tarz metinlerin kökünü kurutmak" amacıyla verilen "Edebiyatta En kötü Seks Kurgusu" ödülünü sahiplerinin sözlerinden daha iyi tanımlamak mümkün değil:

"Seni emmek istiyorum" dedi, aşağı inerken... Pantalonunu gevşetti, donunu indirdi ve minicik bir kuşu tutan ellerin nazikliğiyle onu kavradı.

Bir böcekbilimcinin kalın kabuklu bir böceği ucu körelmiş bir iğneyle çerçeveye monte etmesi gibi kendini ona ittirdi.

The Shape of Her - Roman Sommerville - 2010 birincisi

 

Ödül: Darwin Awards

 

Kategori: Darwin'in güçlünün egemen çıktığı doğal seçilim sürecinde aptallıklarıyla hayatlarının – veya cinsel hayatlarının – sonlanmasına sebep olarak katkıda bulunan her biri şahsına münhasır vakalar..

 

Favori Aday: Darwin ödülünü kazanmak için bahsedilen ölümün resmî otoriteler tarafından onaylanmış olması ve ölen kişinin o naçizane genlerini taşıyan bir evladının olmaması şart. Biz ise lunaparkta büyük salıncağı çalıştırıp hemen bir koltuğuna atlayan, ancak salıncağı durduracak kimse olmadığı için döne döne ölen lunapark işçilerinin güldürürken üzen öyküsü doğru mudur yoksa bir şehir efsanesi midir, bu insanlar gerçekse çocukları var mıdır bilmiyoruz. Ancak farazî de olsa, ödül onların.

 

Darwin Awards doğal seçilim sürecini aptal sebeplerle ölerek veya kendini kısırlaşarak hızlandıran ve bu sayede insan ırkının devamının gelmesinde katkı bulunanlara şapka çıkartan zıpçıktı bir ödül seremonisi.  Ödül her sene, sayı gözetmeksizin,  siteye gönderilen öyküler arasından oylanarak seçiliyor. İlk defa 1985'te USsenet forumlarında bir kullanıcılar arasında bir diyalog olarak canlanan Darwin Awards şimdiye kadar yüzlerce kişiye verilmiş. Ancak her önüne gelen bir Darwin sahibi de olamıyor, zira bir ödülü kazanmak için beş kurala göre hareket etmek gerekiyor:

 

- Üreme engeli: Ödül için aday gösterilen kişinin ölüm veya sonradan olma kısırlık durumu nedeniyle genlerini bir sonraki kuşağa iletme şansının olmaması gerekiyor. Örneğin kaza veya ölüm öncesi çocuk sahibi olmuş kişiler diskalifiye oluyorlar.

- Mükemmellik: Her ölüm / kaza Darwin ödülü almak için yeterli değil. Stil önemli. Kişinin muhakemesinde cidden bir saçmalık bulunması gerekiyor.

- Kendine dönüklük: Bir başkasının ölümü ile sonuçlanan kazalar geçerli değil, Darwin ödülü sahibi kişilerin zararının kendine olması gerekiyor.

- Reşitlik: Darwin ödülü sadece 18 yaşından büyük ve akıl sağlığı (öykü nedeniyle sorgulansa da) resmî olarak yerinde olan kişilere veriliyor.

- Gerçeklik: Öykünün polis belgeleri, gazete kupürleri, video vs gibi çeşitli malzemeler ile kanıtlanmış olması gerekiyor.

 

 

Ödül: The Stella Awards

 

Kategori: McDonald's'dan aldığı sıcak kahveyi üstüne döktükten sonra şirkete açtığı dava ile hatırı sayılır bir meblağ kazanan Stella Liebeck'ın açtığı yolda ilerleyen ar damarı çatlak davalar.

 

Favori Aday: Gözümüz artık  "Bu Amerika'da olsa hayatın kurtulurdu" geyiğine hizmet, her türlü kazaya sebebiyet veren sonu gelmez cahil cühela durumları görmese de, hamile karısını hastaneye götürürken polislerle girdiği tartışma sonrasında neredeyse ölümüne dayak yiyen Ahmet Koca'ya İstanbul Savcılığı tarafından 5 yıl hapis istemiyle açılan davaya The Stella Awards'u da bahane ederek bir yuh diyoruz.

 

Amerika adalet sisteminin kuytu sokaklarında köşeyi dönmeye çalışanları ikonlaşmış Stella Liebeck'i anarak ödüllendiren Stella Awards 2002 ile 2007 arasında yüzlerce davayı gün yüzüne çıkartıp açgözlü davalıların yüzünü kızartmış. Aynı Darwin Awards'da olduğu gibi Stella Awards jürisi için de davanın doğruluğunun kanıtlanması, adayların pek çok şehir efsanesi arasından ayıklanması için önemli bir kademe. Zira bu tarz davalarda gerçek, fanteziye oldukça yakınlaşıyor.

The Stella Awards kazananlardan şahsî favorimiz ise sihirbaz/illüzyoncu David Blaine ve David Copperfield'i ya meslek sırlarını kendisine açıklamaları ya da malvarlıklarının yüzde 10'unu ödemeleri talebiyle dava eden Christopher Roller...  Roller'ın dava tezi ise şu şekilde: Bu sihirbazlar fizik kanunlarını yerle bir ediyorlar, bunu yapmak için ise tanrısal güçler kullanıyor olmaları gerek. Ve Roller (kendisine göre) tanrı olduğu için, bu kişiler ondan birşeyler çalıyor olmalılar.

 

 

Ödül: The Foot in the Mouth Award

 

Kategori: Gaflar, talihsiz açıklamalar, skandal sözler.

 

Favori Aday: Aday bulmakta hiç sıkıntı çekmesek de ararken dahi bu ödülün gidebileceği tek kişi olduğunu biliyorduk. Her güne ayrı bir gaf, ayrı bir talihsiz açıklama maratonunu başarıyla sürdüren içişleri bakanımız İdris Naim Şahin bugünden itibaren hiç konuşmasa bile bu ödülü 2156 yılına kadar art arda kazanacak sayıda talihsiz açıklamaya sahip.

 

Plain English Campaign tarafından 1993 yılında verilmeye başlanan The Foot in the Mouth ödülleri açıklamalarıyla İngilizce'yi katleden veya skandal yaratabilecek gaflarda bulunana kişilere veriliyor. Mesela Silvio Berlusconi'in 2008 yılında Barack Obama'yı "yakışıklı, genç ve bronz tenli" olarak tarif etmesi aslen İngilizce olmasa da sonuna kadar" ağza ayak" ödülünü hak edenlerden. Aynen bizim içişleri bakanımız gibi George W. Bush da yönetiminin son senesi 2008'de "Hayat Boyu Başarı" ödülüne layık görülmüş.