Bantmag

ÇOCUKLAR İÇİN YAPILMIŞ ANİMASYONLAR OLMALARINA RAĞMEN, YALNIZCA YÜREKLİ ÇOCUKLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLDİĞİ FİLMLERİ SİZLER VE SIRADIŞI YAVRUNUZ İÇİN DERLEDİK...

 

Benim palyaçolardan korkan arkadaşım var. Sanki öyle bir kültürümüz varmış gibi, sanki palyaçoları ışıklarda broşür dağıtmaktan başka bir şey yaparken görmüşüz gibi. Tuvalete girince ilk iş duş perdesini yumruklayan çocuk tanıdım, arkasında birinin beklemediğinden emin olamadan tuvalete giremiyordu. Ben ortaokula gelene kadar uyumadan önce hep yatağımın altını kontrol ederdim hattâ bazen geceleri uyanıp korka korka yatağımın altında yaşayan yaratığın seslerini duymaya çalışırdım.

 

Gremlins, Ghostbusters gibi “çocuk filmleri” ile büyüyen biri olarak, çocukluğumu mahveden bütün saçma sapan korkuların bana sevgili Amerikan sineması tarafından armağan edildiğini fark etmek çok da zor olmadı. Katil palyaçolar, yatak altı ve dolap içi canavarları, hayaletler, suyla çoğalan yaratıklar… Şimdi tam da “çocuk animasyonu” Frankenweenie vizyona girmek üzereyken bu konuya bir değinelim, çocuk filmi gibi görünen ama bazen sınırları biraz aşan animasyon ve stop motion filmlere bir bakalım istedim.  

 

Direkt yetişkin kitleyi hedef alan Mary & Max, Persepolis, Waltz with Bashir gibi animasyonları  ve Japon animelerini değerlendirmeye almadan yaptığım “karanlık çocuk animasyonları” listesini beğeninize  sunarım. Çocuğunuzda hayat boyu kalacak izler bırakmak isterseniz, aşağıdaki filmleri çekinmeden ailecek izleyebilirsiniz.

 

 

MONSTER HOUSE (2006)

Evde tek başıma DVD’den izlerken beni bile ara sıra ürkütmeyi başaran bu film ruhlar tarafından ele geçirilmiş bir evde bir grup çocuğun yaşadığı “tuhaf” olayları anlatıyor. Özellikle mahallenizdeki eski veya terk edilmiş binalardan çocuğunuzun ölümüne korkmasını istiyorsanız bu filmi sepetinize atmayı unutmayın.

 

CORALINE (2009)

Mutsuz ailesiyle yaşadığı evinde bulduğu bir delikten paralel bir evrene geçen küçük kız Coraline’in hikâyesinin anlatıldığı bu filmin yönetmeni daha önce Tim Burton’la birlikte Nightmare Before Christmas’ı yöneten Henry Selick. Coraline’in herkesin çok mutlu olduğu bu rüyalar âleminde kalmasının tek koşulu gözlerinin yerine iki siyah düğme dikilmesini kabul etmesidir. Çocuğunuzun “anneni mi daha çok seviyorsun, babanı mı?” sorusundan daha zor ikilimler arasında gidip gelmesini seyretmek isterseniz bu filmi kaçırmayın.

 

PARANORMAN (2012)

Türkiye’de Paranormal Activity 4 ile aynı günde ve aynı yaş sınırıyla (13) vizyona girmiş bu çocuk animasyonu, ölü ruhlarla iletişim kurabilen Norman’ın “eğlenceli” hikâyesini anlatıyor. Çocuğunda görünmeyen varlıklar ve sonraki yaşamla ilgili tatlı travmalar yaratmak isteyen ailelerin kaçırmaması gereken bir yapım.

 

HOTEL TRANSYLVANYA (2012)

Vampirlerin, canavarların, zombilerin kaldığı Hotel Transylvanya’ya bir gün yanlışlıkla bir insan gelir ve olaylar gelişir. Çocuğunuzun hangi yaratık tipinden korktuğunu bilmiyorsanız bu ay gösterime giren bu film sizin için garantili bir seçim gibi duruyor, mutlu yavrunuz mutlaka kendisini korkutacak bir mahlûkat bulacak.

 

FRANKENWEENIE (2012)

Çocuğunuz Tim Burton’un daha önce çektiği Nightmare Before Christmas ve Corpse Bride gibi filmleri yaşı gereği yakalayamadıysa ve eski filmler izlemekten hoşlanmıyorsa, çok sevineceğiniz bir haberimiz var: Burton 28 yıl sonra kısa filmi Frankenweenie’yi uzun metraja dönüştürdü. Frankenstein’in parodisi sayılabilecek bu yapımda ölü köpeğini hayata döndüren bir çocuğun maceralarını yavrunuza izletip, onu ömür boyu köpeklerden soğutabilirsiniz.