Bantmag

GERÇEKTEN ÖZ!
DEEP TIME
YAZI TURKUAZ BENLİOĞLU
ORTALIKTAN VE DERİNDEN

Yaklaşık bir yıl önce "Legal nedenlerden dolayı adımızı değiştirmemiz lazım, fikri olan var mı?" diye bir tweet yazıp hemen ardından kendilerine "Deep Time" diyene kadar, Jennifer Moore ve Adam Jones "Yellow Fever" adıyla biliniyordu. Austinli ikili festivallerde çıkıp adlarını duyuruyor ama sanki bir şeylerin eksikliğini hissediyorlarmış gibi ortaya elle tutulur bir şeyler koymuyorlardı. Yeni isimle birlikte ise bir albüm atağı geldi: geçtiğimiz Temmuz ayında kendileriyle aynı adı taşıyan ilk albümlerini yayınladılar. Şöyle desem yanlış demiş olmam sanırım: Yellow Fever, grubun beyin fırtınasıyla geçirdikleri ve biraz da ciddileştikleri bir süreç, eğlenceli bir oluşum aşamasıydı.

Echoları, 90'lar ve shoegaze hoşluklarını çıkarırsanız geriye elinizde yalnızca bir iskelet kalacak müziklerden keskin bir şekilde ayrılıyor Deep Time'ınki. Ön planda melodi var ve sınırlarını alçakgönüllülüğün çizdiği bir basitlikte. Jennifer ve Adam'ın durduğu çizgide indie müzik yapmak aslında pek kolay değil; ne de olsa son zamanların hafif noise alışkını indie müzik dinleyicisinin yanı sıra, sırf kafa dinleyip motive olmak isteyen bünyelere de hitap edebilecek bir müzikten bahsediyoruz. Aslında Deep Time'ı ilginç kılan nokta da tam burada, kısa ve öz (gerçekten öz!) müzik.

Solist Jennifer'ın kayıtsız ve gösterişsiz, dinleyeni ya itip ya çekecek türden vokallerini duyar duymaz akla Stereolab'in Laetitia Sadier'ı geliyor. Burada şunu belirtmezsem olmaz; "kayıtsız" diyorum ama bir anlamda alışkın ve kurallı bir yalınlık duyuyoruz Jennifer şarkı söylediğinde. Deep Time'ın "basitlik" etrafında ortaya koydukları kolay anlaşılıp kabul edilir tınıyı, bütün o içinde seyrettiği kurallara rağmen ve onlarla beraber şöyle güzelce karıştırıyor bu vokal. Gitarlar da vokalle doğru orantılı olarak gayet "çat çat".

Klavyenin başında kelimelerin arkasından istediğim kadar bir ses çınlatmaya çalışabilirim kulaklarınızda ama bu sonunda sizi yalnızca yeni bir gruptan haberdar eder. Yaz sonu müziğimiz dersem düşük bir değer biçmiş olurum çünkü Deep Time ilerisi için takipte bırakacak şeyler yapıyor.

Pozitif: Hafif ve hemen kendimizi kaptırdığımız üstelik orijinal şeyleri özlemiştik.
Negatif: Melodik bir şeyler yapalım derken bazen fazla mı tekrar etmişiz kendimizi?