Bantmag

TAM SAYIYI BİLMEK İMKÂNSIZ AMA THE BEATLES ALBÜMÜ “ABBEY ROAD”UN BUGÜNE KADAR KAPAĞI EN ÇOK KEZ TAKLİT EDİLMİŞ ALBÜM OLDUĞU SANILIYOR… GÖRSELLİĞİYLE BİR DİĞER EFSANE, THE CLASH ALBÜMÜ "LONDON CALLING"İN İSE, KENDİSİ ELVIS PRESLEY'NİN İLK ALBÜMÜNE  BİR SAYGI DURUŞU ŞEKLİNDE TASARLANMIŞ OLMASINA RAĞMEN, DEFALARCA KEZ TAKLİT EDİLMİŞ BİR KAPAĞI VAR MESELA.

 

Gelmiş geçmiş mühim albümlerin bir kısmı, kapaklarıyla da bir dönüm noktası sayılır. Bu kapakların arkasında ister basit tek bir fikir, ister çok büyük bir sanatçı olsun, görsellikleri sonraki gelecek nesiller tarafından taklit edilmeye mahkûmdur. Taklit edilen kapaklar, bazı insanların eğlence anlayışları doğrultusunda tamamen birtakım albümlerle dalga geçmek adına yapılmış olabileceği gibi, çoğu kez de taklit edilen müzisyene/müzisyenlere karşı bir saygı ve sevgi belirtisidir. Devrim niteliği taşıyan albüm kapakları o kadar çok kez yorumlanıp yeniden canlandırılır ki, bazen insan, acaba bu adamların arasında neden Abbey Road’da karşıdan karşıya geçmekte olduğunu bilmeyen var mıdır? diye bile düşünebilir.

 

İşte konumuz buradan yola çıkıyor. Bakması zevkli olan az ve öz bir seçki yaptık. Kim kimi taklit etti? Neden etti? Neye özendi? Kim gördü? Ne dedi?