Bantmag

NOR RADYO
www.norradyo.com
CEVAPLAYAN SAYAT TEKİR
DÜNYANIN TÜM SESLERİ, BİRLEŞİN!

Nor Radyo yayına ilk ne zaman başladı? İnternet radyosu gibi bağımsız bir oluşumla yola koyulma fikri nasıl ortaya çıktı?

Nor (Ermenice “yeni”) Radyo, Türkiyeli Ermenilerden oluşan Nor Zartonk insiyatifinin 17 Ocak 2009’da düzenlediği Hrant Dink anma etkinliğinden ilk yayınını yaparak yayın hayatına başladı. Ermenice radyo Türkiyeli Ermeniler içerisinde zaten çokça tartışılan bir şeydi. Biz internet radyosu oluşturma fikrini 2006 yılında bu tartışmaya paralel olarak atmıştık. O dönem Ermenice radyo projesine destek olmaya karar verdik fakat sonra proje gerçekleşmeyince 2009’da Nor Radyo’yu kuruduk. Evet, kuranlar Ermeni’ydi. Evet, adı Ermeniceydi ama Nor Radyo Türkiyeli Ermeniler gibi ayrımcılığa uğrayan herkesin sesi olmalıydı bu bağlamda tüm ezilenlerin sesi olmak için yola koyulduk. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak işleyen Nor Radyo’da programcıların maddî kazanç elde etmek gibi bir amacı yok.

 

Nor Radyo bize nereden ve nasıl bir ortamdan sesleniyor? Programların kayıt süreçleri nasıl gerçekleştiriliyor? Radyonun genel yayın akışı nasıl düzenleniyor?

Nor Radyo yayınları Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneğindeki stüdyosundan ve internetin olduğu her mekandan yapılabiliyor. Müzik akışları hariç genel olarak canlı yayınlar yapılıyor. Genel yayın akışı yayın dönemleri öncesi programcıların istekleri çerçevesinde ortak bir şekilde düzenleniyor.

 

Şu anda radyoda yayınlanmakta olan kaç tane program var? Programcıların radyonun bünyesine dâhil olması nasıl gerçekleşti?

Yaz dönemi ağırlıklı olarak etnik müzik akışı ile geçiyor. Bahar 2012 dönemi, 30 civarı program ve 40 programcı ile yayınlar geçekleşti. Eylülde başlayacak yeni yayın döneminde ise yeni programcılar ile birlikte bu sayı 50’ye çıkacak. Nor Radyo bünyesine dâhil olmak düşünüldüğü gibi zor değil. Belirli bir program formatı ve radyonun genel ilkeleri dâhilinde herkes Nor Radyo’ya katılabilir. Bu bağlamda arkadaşlarımızdan program yapanlar oldu. Kurumlar üzerinden ulaştığımız kişiler oldu. Başka radyolarda özellikle anadillerinde program yapan arkadaşlarla görüştük. Kimi zaman hem orada hem burada program yaptılar. Bizlere gelip “Program yapmak istiyoruz” diyenler oldu

 

Nor Radyo’nun yakın akışı dâhilindeki programların içeriklerini neler oluşturuyor genel olarak? Radyo ekibi olarak kendinize belirlediğiniz birtakım kurallar veya prensipler var mı?

Nor Radyo geçtiğimiz yayın döneminde lehçelerle birlikte 9 dilde yayın yaptı. Bunlar Ermenice, Hemşince, Türkçe, Yunanca, Lazca, Kürtçenin Kırmançi ve Zazaki lehçeleri ile Çerkez dil ailesinden Adigece ve Çeçence. Nor Radyo olarak Türkiye’de anadillerin kaybolmamasını istiyor ve bu doğrultuda adımlar atıyoruz. Bunların haricinde radyoda toplumsal cinsiyet, ekoloji, hayvan hakları temalı ve Aleviler, Ortadoğu, sivil toplum ve işçi gündemini ilgilendiren sosyal içerikli programlar da var. Nor Radyo olarak biz çok dilli ve alternatif bir yayıncılığı benimsiyoruz.

Nor Radyo olarak belirlediğimiz yayıncılık prensipleri vardır. Nor Radyo milliyetçiliğe, her türlü, ırksal, etnik, cinsel ayrımcılığa karşı barış, özgürlük, eşitlik ve kardeşlikten yana tavır alan bir platformdur. Bu ortak paydaları paylaşan ve kültürel zenginliğini paylaşmak isteyen tüm dostlar bu özgür platforma davetlidir. Şiarımız ise: “Nor Radyo, dünyanın tüm sesleri birleşin!”

 

Dinleyiciler Nor Radyo’ya ne şekilde ulaşabilirler?

Dinleyiciler Nor Radyo’ya Facebook, Twitter ve Skype’daki Nor Radyo hesabından, Messenger ve e-mail olarak  [email protected] u kullanarak ve programcıların mail adresleri üzerinden ulaşabilirler.