Bantmag

RADIO ZULA
radiozula.com
CEVAPLAYAN BURKA BAYRAM
“KÂH ORADAN KÂH BURADAN YAYIN YAPABİLİYORUZ.”

Radio Zula yayına ilk ne zaman başladı? İnternet radyosu gibi bağımsız bir oluşumla yola koyulma fikri nasıl ortaya çıktı?

İki senelik başarısız radyo sistemi denemeleri, sadece 10 kişiye ulaşabilen bireysel yayınlar ve çeşitli podcast serilerinden sonra düzenli olarak Radio Zula adı altında yayınlara başlamamız 2011'in ocak ayında oldu. İnternet radyosu fikrinde etkili olan nedenlerden en başta geleni sonuna kadar bağımsız olması, bunun yanısıra Türkiye radyolarındaki müzik çöplüğü de etkili oldu, iki ya da üç radyo istasyonu dışında dinlenmeye değer bir şey bulmak güçtü ne yazık ki, çünkü neredeyse bütün radyolar endüstriyel müzik dünyası içinde kaybolmuş, insanlara farklı birşeyler sunmaktansa üzerine hiçbir şey koymadan aynı şeyleri evire çevire önümüze sunuyorlardı. Bizim ticarî bir kaygımız yok, dolayısıyla çok kişiye hitap etmek gibi bir amacımız da yok. Bu yüzden bağımsız bir yayıncılık politikası güdüyoruz; işte bu yüzden de Radio Zula bir aile gibi oldu diyebiliriz. Ticarî bir bakış açımızın olmaması radyo içi dostluğu ve müzikal zenginliği fazlasıyla arttırdı diyebiliriz.

 

Radio Zula bize nereden ve nasıl bir ortamdan sesleniyor? Programların kayıt süreçleri nasıl gerçekleştiriliyor? Radyonun genel yayın akışı nasıl düzenleniyor?

Canlı yayınlarımızı genellikle İstanbul'da üç merkez olarak belirlediğimiz Moda, Arnavutköy ve Etiler stüdyolarımızdan gerçekleştiriyoruz. Aslında duruma göre kâh oradan kâh buradan yayın yapabiliyoruz, internet radyosunun da güzelliği bu sanırım. Canlı yayın yapabilmemiz için radyoya adanmış bir laptop ve iyi bir internet bağlantısı yeterli oluyor. Bunun yanında yurtdışında da çok sayıda DJ’imiz olduğu için onların yaşadıkları her yerde küçük de olsa bir stüdyomuz var diyebiliriz! Radyonun genel akışı ise web sitemizden de ulaşabileceğiniz program dâhilinde yürüyor. Radio Zula kalabalıklaştığından ve farklı coğrafyalara yayıldığından beri herkesin canlı yayın yapması tabiî ki güçleşti. O yüzden DJ’ler çoğunlukla haftalık olarak programları gönderiyorlar, biz de yayınlıyoruz.

 

Şu anda radyoda yayınlanmakta olan kaç tane program var? Programcıların radyonun bünyesine dâhil olması nasıl gerçekleşti?

Hâlihazırda Radio Zula'nın bünyesinde 40'a yakın her hafta yayın yapan DJ var. Başlangıçta daha amatör isimlerleydik, yakın çevreden İstanbul içi çekirdek bir topluluktuk, şimdi ise iki yıla yakın bir süre geçti aradan ve kadro genişledi, o yüzden katılan isimleri artık özenle seçmeye başladık. Ama kapımız her zaman, herkese açıktır. Radio Zula DJ'i olmak için tek yapılması gereken, web sitemizden contact bölümünden bize ulaşıp, Mixcloud ya da SoundCloud linkleriyle birlikte kısa bir tanıtıcı açıklama.

Haftalık yayın yapan DJ’ler dışında ayda bir ya da iki haftada bir “guest mix” yollayan DJ'ler de oluyor, onlarla biz bizzat irtibata geçiyoruz. Şimdilik “guest mix” yollayanlar arasında bizi başından beri destekleyen Grup Ses Beats, İngiltere'nin çapkın DJ'i Jon Kennedy gibi isimler var. Her haftada bu isimlere yenileri ekleniyor. İpucu isterseniz de önümüzdeki “guest mix”lerdeki isimler Balkanlar'dan ve İspanya'dan olacak.

 

Gün içerisinde Radio Zula’yı açan birisi hangi tür müziklere rastlayabilir? Radyoda çalınan parçalar konusunda herhangi bir tür kısıtlaması var mı? Ya da asla çalınmayacak parçalar?

Radyo programcılarımızın çoğu araştırmayı seven insanlar. Hattâ bu yüzden radyonun ciddî bir plak arşivi de mevcut, dolayısıyla radyoda farklı janrlara ait değişik örnekler dinleyebiliyorsunuz. 70’lerde Doğu Avrupa'da yapılmış funk ve caz albümlerinden tutun da hip hopa karşı olan bakış açınızı değiştirecek örneklere kadar, duyusal keyfin yanı sıra şaşırtıcı ve bir o kadar da huzur dolu bir yayın akışımız oluyor diyebiliriz. O yüzden biz popüler kültürden ve ana akım müzisyenlerden uzak duruyor, bağımsız etiketleri ve bağımsız müzisyenleri sonuna kadar destekliyoruz. Çünkü çok insana hitap etmektense, insanlara farklı tatlar sunmaya çalışıyoruz, işte bu yüzden sloganımız da "Türkiye'nin En Az Dinlenen Radyosu".

 

Dinleyiciler Radio Zula’ya ne şekilde ulaşabilirler?

Şu an dinleyiciler bizi radiozula.com adresinden dinleyebilir, aynı zamanda da ulaşabilirler. Bu arada yeni sistemimiz sayesinde artık sadece siteden değil iPhone, Android  ve Blackberry telefonlardan da dinlenebiliyoruz. Ayrıca iPhone ve Android aplikasyonumuz da yapım aşamasında, çok kısa bir süre sonra aplikasyonu ücretsiz indirip dinleyebilirsiniz.