Bantmag

RADYO ATMOSFER
www.radyoatmosfer.com
CEVAPLAYAN OZAN AKDUR
“KAOS İLE SAKİNLİĞİN ARASINDAN SESLENEN” BİR RADYO…

Radyo Atmosfer yayına ilk ne zaman başladı? İnternet radyosu gibi bağımsız bir oluşumla yola koyulma fikri nasıl ortaya çıktı?

Radyo Atmosfer’in temeli 2002 yılında atıldı diyebiliriz. Müzik üstüne oluşturduğumuz bir topluluk içinde kendi bilgisayarımız aracılığıyla sabahlara kadar yayın yapar, keşfettiğimiz grupları birbirimize dinletir ve çalınan şarkılar üzerine sohbet ederdik. Bu yayınlar tam zamanlı olmuyordu. Spontane olarak yayına geçiyorduk. 2- 3 yıl boyunca bu spontane yayınlara devam ettik. Ardından konsepti biraz değişerek 2005 yılında Yarabandı adında bir site açtık. Bu daha çok günümüzün SoundCloud oluşumuna benziyordu. 2007 yılına kadar Yarabandı üzerinden bu listeleri yayınlamaya devam ettik.

2009 yılında ise, resmi olarak Radyo Atmosfer’i kurduk ve 7/24 internet yayınına geçtik. Fikri 2002 yılında ortaya çıkmış fakat uygulaması teknik yeterlilik ve tecrübe kazanımı sonrasında 7 yıl sonra gerçekleşmiş bir internet radyosu oldu aslında.

 

Radyo Atmosfer bize nereden ve nasıl bir ortamdan sesleniyor? Programların kayıt süreçleri nasıl gerçekleştiriliyor? Radyonun genel yayın akışı nasıl düzenleniyor?

Radyo Atmosfer, İstanbul radyosudur ve bu şehrin birçok özelliğini bünyesinde barındırır.  Kaos ve sakinlik arasında gidip gelen bir ortamdan seslenir dinleyicilerine. Radyonun yayın akışı için kullandığımız bir otomasyon sistemimiz var. Bu sayede akışı haftanın her günü için ayrı ayrı planlıyoruz. Bazı zamanlar da kontrolü elimize alıp canlı olarak çalıyoruz. Atmosfer’in bütün alt yapı sistemi, web sitesinin tasarımı, Last fm skroplama uygulaması vb. kısaca her şeyiyle tek başıma ilgileniyorum aslında. Radyoda çalınacak şarkıların belirlenmesi ve dinleyicilerimizle iletişimi de sevgili arkadaşım Selin ile birlikte yapıyoruz. Özellikle yurt dışından çok dinleyicimiz var. Bazı yeni albüm çıkarmış ve müziğini evrensel olarak duyurmaya çalışan gruplardan mailler alıyoruz. Şarkılarını bize yolluyorlar, biz de elimizden geldiğince yayın akışında onlara yer vermeye çalışıyoruz.

 

Gün içerisinde Radyo Atmosfer’i açan birisi hangi tür müziklere rastlayabilir? Radyoda çalınan parçalar konusunda herhangi bir tür kısıtlaması var mı? Ya da asla çalınmayacak parçalar?

Radyo Atmosfer’in tarzı 2002 yılından bu yana değişmedi diyebiliriz. Ağırlıklı olarak gün içerisinde indie-rock, post-rock, deneysel-rock tarzı şarkılar duyabilirken, akşam saatlerinde kulakları ve ruhları yormamak adına trip hop, elektronika, chill-out, lounge’a dair müziklere rastlanabilir. Kesinlikle çalmayız dediğimiz tarz yok. Çünkü müziği seviyoruz ve tüm türlerden illa ki kendimize sakladığımız şarkılar oluyor. Bunları da genel yayın akışı arasına sıkıştırıyoruz.

 

Dinleyiciler Radyo Atmosfer’e ne şekilde ulaşabilirler?

Radyo Atmosfer, web sitemiz üzerinden www.radyoatmosfer.com, Android tabanlı tablet ve telefonlar, iPhone, iPad, iPod Touch, Blackberry gibi mobil platformlarda TuneIn uygulaması üzerinden (http://tunein.com/radio/Radyo-Atmosfer-s140002/) Mac OSX kullanan dinleyiciler de iTunes Radio içerisinden keyifle dinlenebilir.

 

Ayrıca dinleyicilerimizin isteği üzerine Radyo Atmosfer’e last.fm skroplama özelliğini de ekledik. Bu konuda bildiğim kadarı ile Türkiye’de streaming üzerinden skroplama yapan ilk ve tek radyo da biziz.

 

Bunlara ek olarak elektronik müzik yayını yapan Elektron Radio, Radyo Atmosfer’in alt bünyesinde bulunmaktadır: www.elektronradio.com