Bantmag

MARTİN MAZZORA VE MİKE HOUSTON TARAFINDAN 1999'DA NEW YORK BROOKYLN'DE KURULAN CANNONBALL PRESS YAKIŞIKLI YARATICILIKLA UYGUN FİYATI BİR ARAYA GETİREN BAĞIMSIZ BİR YAYINEVİ...

 

Biz sözü ele almadan Cannonball Press'in bağımsız yayıncılık ve alınabilitesi yüksek yaratıcılık reçetesine bir göz atalım:

 

1 pusuya yatmış sanatçı

1 tek gözlü baskı ustası

1 fikir

5 kap durgun su çamuru

6 silme kaşık atılım ve haykırış

9 pound bozuk yüz

1 şişe gıdıkla-beni

6 yüzeysel kıç-tekmeleme suyu

1 avuç güzel sanat

 

"Fikri Taş Fırın'da ısıtıyorsunuz. Renginin kaybolduğuna emin olun! İmajların gebe kaldığına emin olun ve dilediğiniz gibi bozun. Gizemli, komik veya çarpık olduğunda çıkarın ve masaya vurun. Güzel sanat hariç geri kalan tüm malzemeleri katın, yumuşak ve pürüzsüz olana kadar dövüp kesin. Baskı ustasını ekleyin ve sabit bir şekilde kaynayana kadar çalıştırın. Son olarak bu çöplüğün içine güzel sanatı fırlatın."

 

Kısacası Cannonball Press'te eksik olmayan bir şey varsa o da mizah. Kendilerini ciddîye almayan sanatçıların ciddî işler çıkarttıkları bu yayınevi kurulduğu 1999 yılından beri çeşitli Amerika şehirleri bir yana, Estonya, Güney Afrika, Maui, Almanya ve Danimarka gibi ülkeler üzerinden ufak bir dünya turuna da çıkmış, bastıkları kitaplar dışında, çeşitli sanatçılarla işbirliği içerisinde üretilen büyük boyutlu tahta baskılar, heykeller ve enstalasyonlar ile sergiler açmış. O da yetmemiş New York MOMA'da dersler verilmiş, 2009'da US Artists Ford Fellows seçilmiş...

 

13 yıllık geçmişine pek çok artist, yüzlerce tekil tahta ve yer yer ipek baskı, atölyeler, sergiler ve etkinlikler sığdıran Cannonball Press'te sabit kalan tek şey var: fiyatlar. Pek çok sanatçının bir araya gelmesiyle üretilen baskılar da, tek bir sanatçının elinden çıkanlar da 10 ila 20 dolar arası...  Zira Mazzora ve Houston amaçlarını şöyle belirtiyorlar: "Biz her zaman insanların hoşuna gidecek ve satın alabilecekleri iyi baskılar üretmeye çalışacağız ve bunu yaparken de baskı tarihinin zengin tarihine ufak bir bölüm eklemiş olmayı umuyoruz."

 

Baskılara göz atmak isteyenler cannonballpress.com adresini ziyaret edebilirler.