Bantmag

MÜZİK PARODİLERİ DE CAZIN ORTAYA ÇIKTIĞI DÖNEMDE BAŞLAMIŞ, SONRASINDA HER NESLİN KENDİNE ÖZGÜ ÜNLENMİŞ İSİMLERİYLE, GEÇMİŞ DÖNEMLERİN BEĞENİLERİYLE DALGA GEÇİLMİŞ, GÜNÜN GÖZDE MODASI ELEŞTİRİLMİŞ, BİR JANRIN TAMAMIYLA ALTI ÜSTÜNE GETİRİLMİŞ.

 

Tom Lehrer ve Ray Stevens gibi tarihin gözdeleriyle başlayan stil, toplu bilincimizde artık komedi skeç programları ve Weird Al Yankovic'in 90'larda zirve yapan parçalarıyla şekillenmiş. Tahtın en tepesinde de hâlâ şüphesiz başyapıt film This Is Spinal Tap oturuyor.

 

Kariyerlerinin tamamını parodiyle geçiren gruplar günümüzde hâlâ tüm hızlarıyla devam ediyor. Beatallica veya the Jimi Homeless Experience gibi kült gruplar, kendini fazla ciddîye alan janrlara özel de Tenacious D ve Voltaire gibi isimler, niş kitlelerin sevgisini kazanıp bizim de arasıra rahatlamamıza öncü oluyor. Ama tabiî ki parodi sevgisinin en saygın olduğu yer, hâlâ televizyon ekranlarımız. “Late Night” (Gece) programlarının ve komedi skeçlerinin uzun zamandır vazgeçilmez unsurlarından biri müzikal taşlamalar. Flight of the Conchords veya Mighty Boosh gibi diziler de gönderme dolu müzikal parçalarıyla bölümlerine şekil veriyor, eski komedi geleneklerine göz kırpıyor, programlarının yanısıra albüm de yayınlıyor. Ancak günümüzde artık bu tür komedinin en önemli kaynağı, şüphesiz internet. Dijital teknoloji ve internetin sağladığı olasılıklar, ucuzluk ve ulaşım kolaylığı müzik parodilerinden sanal bir dipsiz kuyu oluşturmuş durumda. CollegeHumor veya Funny Or Die gibi derleme siteler rahatça başarı yakalayıp gelişiyor. YouTube sayesinde de elinde kamerası olan herkes müzik endüstrisiyle dalga geçmeye koyuluyor, beklenmedik başarılar da yakalıyor.

 

İşin özü ama, her zamanki gibi, mizahın doğruluğu ve müziğin kalitesi. Dalga geçmek, taşlamak iyi, hoş ama en nihayetinde hem dinleyen, hem de yaratan müziği sevmiyorsa olmuyor, unutulup gidiyor. Şimdi de hafif bir eğlence arası tadında, derin bir müzik aşkından çıkmış, unutulmaya yüz tutmayacak müzikal parodi seçkimiz karşınızda.