Bantmag

Hmmm*
İLGİMİZİ ÇEKTİ

Çektiği her filme sinema tarihine farklı bir imza atan Stanley Kubrick, filmlerinin başarısını bir kenara bırakın, sırf türler arasında özgürce dolaşırken her filmine kendi stilini ve bakış açısını getirebilmiş olması nedeniyle bile bir sinema dehâsı olarak kabul ediliyor. Pek çoğu başyapıt olarak addedilen filmlerini elbette çoğumuz biliyoruz, herkesin en az bir, büyük ihtimal birden fazla favorisi var...

 

Ancak Kubrick hakkında filmlerine ve sinema kariyerine kıyasla –hâliyle– daha az bilinen bir gerçekse, film sektörüne girmeden önce gençlik yıllarında fotoğrafçılıkla ilgilenmesi. 17 yaşından itibaren Iowa merkezli Look Magazine için fotoğrafçılık yapan Kubrick, editöryel siparişler üzerinden konu için gerekli fotoğrafı tam olarak yakalayabilmesiyle ünlenerek, genç yaşlarda görsel algısının gücünü ispatlamaya başlamış.

 

Temmuz ayı itibariyle, Kubrick'in Look Magazine için çektiği fotoğraflardan oluşa 168 karelik bir seçki Save The Date - Stanley Kubrick Photography in Naples isimli bir sergiyle Napoli'de bulunan Pan isimli galeride ziyarete açıldı. Sergide Kubrick'in 1945-50 yılları arasında çektiği fotoğraflar, ünlü boksör Roy Graziano, Montgomery Clift gibi dönemin Hollywood ünlüleri, savaş sonrası New York ve Columbia Üniversitesi üzerinden orta sınıf Amerikan yaşamını belgeliyor.

 

Naples'daki sergiye katılmak pek olası gözükmese de, serginini kitabının da çıkması kuvvetle muhtemel diyerek kendimizi avutuyoruz. Kitabı beklerken dâhi sinemacının fotoğraflarına bir göz atmak isteyenler ve konuyla ilgili birşeyler okumak isteyenler buradan.