Bantmag

“ORMANLARIN İÇİNDE ELEKTRONİK BİR DÜNYA”
CHRISTIAN LÖFFLER
YAZI LEYLA AKSU
“ALMAN PRODÜKTÖR CHRISTIAN LÖFFLER 2008’DE YAYINLADIĞI İLK EP’SİNDEN BERİ SAKİN SESLERLE ZIT DÜNYALARI BİZE TAŞIYOR.

Organik ambient müziğin tekrarla varyasyon arasında duran o ince sınırında yürüyüp, katmanlarını oluşturan sesleri hem doğadan, hem de bilgisayarından alıyor. Minimal, fakat ağzına kadar zarif detaylarla dolu bir müzik yaratıyor ve kış uykusu tadında zamanı eritiyor.

 

Christian Löffler, şimdiye kadar yayınladığı minik EP ve single'lerin hepsinde hem görselleri (hepsini kendi hazırlıyor), hem de başlıklarıyla ormanlara, ağaçlara, doğaya sıkıcana sarılmış durumda. Köln'de kurduğu Ki Records'un “ki”si bile Japonca'da ağaç anlamına geliyor ve geçtiğimiz hafta yayınladığı ilk albümü de A Forest (orman). Bu doğa sevgisi aynı zamanda şaşırtıcı derecede müziğin içerisinde de yer alıyor. Baharla kışın arasında bir yerde geçiyor Löffler'in müziği, huzursuz bir melankoliyle beklenmeyen bir hafifliğin karışımı. Her minik tını titizce yerleştirilmiş, ayrı bir doku katıyor dünyasına. Parçalarına vokallerin katıldığı o seyrek anlar da daha geleneksel, fakat albümün en öne çıkan anları oluyor.

 

Löffler'in çalışmalarının hiçbirinde pek dramatik bir değişim yaşanmıyor, ne parçadan parçaya, ne de parçanın içerisinde. Fakat önümüze serdikleri, her dinleyişte biraz daha şekilleniyor. Elektronik müziği dans ettirmekten çok, hikaye anlatmaya kullanıyor. Uzun bir yolculuğa çıkarıyor Löffler, çok heyecanlı olmayabilir, ama manzara muhteşem.

 

Pozitif: Ambient müzikte yakalaması zor, oldukça başarılı bir dengede - hem durgun, hem zengin.

Negatif: Ambient müzikte ara sıra olduğu gibi kendinizi saatlerce duvara bakarak bulabilirsiniz.