Bantmag

"GOD SAVE THE QUEEN YAZI ALEX MAZONOWICZ
SÜREKLİ YAĞAN YAĞMURUN YANISIRA ULUSLARARASI FUTBOL MÜSABAKALARINDA GÖSTERİLEN DÜŞÜK PERFORMANS (HATTA YAZIYI YAZDIĞIM TAM ŞU ANDA GERÇEKLEŞİYOR BU) VE BERBAT STANDARTLARDAKİ DİŞ YAPISINA SAHİP OLMAK GİBİ DURUMLAR İLE BİRLİKTE İNGLİZ OLMAK, “KRALİYET AİLESİ” DENEN KORKUNÇ PARAZİTLERE KATLANMAK ZORUNDA OLDUĞUNUZ ANLAMINA DA GELİR.

Mesela Kuzey Kore’deki gibi, diğer ülkelerin liderleriyle karşılaştırılacak olurlarsa esasen oldukça zararsızdırlar. Diğer yandan, devletin milyonlarca sterlinini emmeyen ve aslında Birleşmiş Krallık vatandaşlarına ait olan mülklerden para almayan kişilerle kıyaslandıklarında ise gerçekten de son derece zararlı sayılırlar. Neyse, konuyu saptırıyorum.

 

İngiliz Kraliyet ailesine dair sorunlardan biri de düzenlediği tüm o tören ve kutlamalar ile bunların ticarete dönüştürülmesi… Her 10 senede bir Kraliçe’nin tahttaki yıl dönümü kutlanır ve bunun sonuncusu geçtiğimiz Haziran’da gerçekleşti. Eğer kutlamalar sadece kraliyet ailesi ve çevresindekilerle sınırlı kalsaydı tüm bu gösteriye katlanılabilirdi. Lakin acıklı olan, pop star, rock müzisyeni ve oyuncuların, yani aslında bu tutucu kuruma karşı olması gerekenlerin tüm bunlara dahil olması.
 

1977 yılında “God Save the Queen” ile çıkagelen the Sex Pistols, yine Kraliçe’nin tahttaki yıldönümünün kutlandığı bir zamanda kraliyet karşıtı bir parça ile İngiltere’deki müzik listelerinin üst sıralarına yerleşmişti. Ulusal kanal BBC, İngiliz halkını rencide etmekten çekinerek şarkının sadece 2. sıraya kadar yükseldiğini açıklamıştı. Bugün İngiltere’de böyle bir şeyin gerçekleşmesi tabii ki mümkün değil.  Kraliyet Ailesine hakaret etmek ifade özgürlüğü söz konusu olduğunda en hafif kalan tabulardan biri. Yine de kimsenin bunu denemeye kalkıştığı yok. 
 

Elton John, Paul McCartney ve Stevie Wonder gibi dönüp kraliçeye küfür savurmasını bekleyeceğiniz kişiler, hisleri bu yönde olsa bile, Kraliçe’nin yıl dönümünü kutlamak için düzenlenen konserlerde sahne aldılar. Uyuşturucu hakkında şarkıları bulunan Paul McCartney ve fakirlik ile geçim sıkıntısı misali konuları yaptığı şarkılarda dile getiren Stevie Wonder gibi bir dönemin rock star’ları illa ki kraliyet karşıtı olacak diye bir kural bulunmuyor elbette. Yine de, hiç mi söyleyecek bir şeyleri yok?
 

Avrupa’da fakirlik giderek artıyor. Tahtın korumakla görevli İngiliz polisi tarafından uygulanan ırk ayrımcılığı yükselişte… Kraliçe adına düzenlenen rock konserinde sahne alan müzisyenlerin hiçbirinin ağzından tek bir söz çıkmadı. “Günümüzde pop müziğinin sorunu” tarzındaki cümleler sık sık tekrarlanır ve malum, oldukça da sinir bozucudur. Fakar bir sorun varsa gerçekten, o da Kraliçe’ye hakaret etme cesaretine sahip ya da kraliyet karşıtı kimsenin bulunmamasıdır. Aslında tam müzik karşıtı bir etkinlik olan Kraliçe’nin yıl dönümü kutlamasında tüm sıkıcılığı ve çirkinliğiyle the Sex Pistols gayet iyi dururdu ama onlar gibi bir örnek daha yok artık. Bazen İngiliz olmak gerçekten de berbat bir durum.