Bantmag

2006 YILINDA KURULAN PRIMARY INFORMATION SANAT KİTAPLARININ YANISIRA BASILI ÜRETİM YAPAN SANATÇILARIN ÇALIŞMALARINI YAYINLAYARAK HEM BU ALANDAKİ PAHALI VE SEYREK BULUNAN KİTAPLARA BİR ALTERNATİF SUNUYOR, HEM DE SEVDİKLERİ SANATÇILARIN TANINMASINDA BÜYÜK ROL OYNUYOR.

 

Sanatın galeri ve müze duvarlarıyla kısıtlanmadan herkes tarafından ulaşılabilir olmasını hayal ederek yola koyulan Primary Information, 2006 yılından beri yayınladığı kitap ve koleksiyonlarla, farklı disiplin ve jenerasyonlardan sanatçıların çalışmalarını sayfalara aktarıyor.

 

Sanat kitaplarına büyük bir tutkunluk duyan Miriam Katzeff ile James Hoff bu alandaki kitapların hem nadir bulunuyor, hem de son derece pahalı olmasından şikâyet etmektense tam da bunun karşıtı bir eyleme geçmişler. Böylelikle Primary Information projesini başlatan ikili, sanat kitaplarını basit ama incelikli bir tasarımla, herkesin karşılayabileceği bir fiyat karşılığında yayımlamaya koyulmuşlar.

 

Sanat kitaplarının yanısıra, işlerini basılı olarak üreten sanatçıların eserlerine de yayımları arasında yer veren Primary Information çoğunlukla 1960’tan günümüze uzanan bir döneme ağırlık veriyor. Unutulmuş, seyrek rastlanan veya önceden sadece bir kere basılmış yayınları güncelleyip tekrar piyasaya sürmek Primary Information’ın başlangıçtan bu yana öncelikleri arasında yer alıyor. Zaten yayınevinin en büyük işlerinden biri de Avalanche dergisinin eski sayıları bir araya getirdiği koleksiyon… 1968-1976 yıllarında yayınlanan avangart sanat dergisi Avalanche’ın 1970-1973 içerisinde çıkarttığı sekiz sayı ile derginin gazete versiyonun 13 sayısı Primary Information’ın koleksiyonuyla günümüze taşınıyor.

 

Genç sanatçıların çalışmalarını kitap hâline getirerek tanınmalarında önayak olmayı hedefleyen Primary Information, basılı üretim yapan ve çalışmalarını beğendikleri sanatçıların farklı ülkelerde de takip edilebilmesini hedeflemiş. Avrupa’da bu tarz yayınevlerine sıkça rastlansa da Primary Information bu konuda Amerika’da bir ilk sayılır. Sanatçıların çalışmalarını galeri ve müzelerden çıkartıp kitaplara aktaran Primary Information bu şekilde basılı üretim yapan sanatçıların çalışmalarının da yaygınlaşmasını sağlıyor.

 

Kendilerine küratörlüğünü üstlendiği sergileri sonradan bir kitap hâline getiren Seth Siegelaub’u örnek aldıklarını söyleyen Miriam Katzeff ve ekibi şu sıralarda Siegelaub’un kitaplarından oluşacak bir koleksiyon hazırlamakla ve Primary Information’ın internet sitesindeki indirilebilir kitaplar kısmını genişletmekle uğraşıyor.

 

primaryinformation.org