Bantmag

“ENTERESAN OLAN BİR POP MÜZİK ÜRETMEK İÇİN ÇABALIYORUZ VE BUNU GERÇEKTEN YAPIYORUZ.”

 

Portland Oregonlu üçlü Lovers, son Berlin ziyaretimin en güzel hediyesi. Tesadüfen izlediğim gruba âşık olunca haince bir plan yaptım: arkadaşlık kisvesi altında yaklaş, beleş içkinin de yardımıyla kalplerini çal ve söyleşiyi kopar. Plan tıkır tıkır işledi... Carolyn, Bant Mag. için sorularımızı yanıtladı. Ve karşınızda Türkiye’deki ilk söyleşisiyle Lovers...

 

Lovers’dan başlayalım... Kimsiniz ve bu hikâye nasıl başladı?

Öncelikle bir bilgisayar programcısı, synth’ci ve dans ustası olan Kerby Ferris var. Sonra, davul çalan, sesleri ve ritimleri düzenleyen ve Brad Pitt’e benzeyen Emily Kingan var. Son olarak da bendeniz, Carolyn Berk... Ben şarkıları akustik gitarda yazıyorum ve ardından onları hep birlikte daha büyük prodüksiyonlara dönüştürüyoruz. Şarkı söylüyorum ve sözleri yazıyorum. Uzun zamandır arkadaşız, Kerby ve Emily senelerdir çok yakın arkadaşlar. Üçümüz beraber çalmaya başlamadan önce Lovers adı altında dört albüm yayınlamıştım. Dark Light beraber hazırladığımız ilk albüm.

 

Avrupa turnesinden yeni döndünüz. Biraz anlatır mısın? Nasıldı? Favori şehrin ve konseriniz hangisiydi?

Turne gerçekten çok güzeldi ve insanlar çok tatlıydı. Benim favori şehrim muhtemelen Barcelona, ancak tanıştığımız herkesi çok sevdim. Paris’teki Centre Pompidou’da çalmak çok güzeldi. Berlin de gerçekten ilginçti. Nantes’a bayıldım. Avrupa’da bahar zamanıydı ve çok güzeldi. Sevdiğimiz şeyi yapmaktan dolayı kendimizi çok özgür hissettik.

 

Avrupa’da çalmanın Amerika’da çalmaktan farklı olduğunu düşünüyor musunuz?

Benzin istasyonları Amerika’da çok daha iyi. Oraya ilk gidişinizde önce bunu fark ediyorsunuz. İnsanlar Amerikalı grupların konserlerinde çok heyecanlı görünüyorlar. Bu çok havalı.

 

İnternette insanlar müziğinizi birçok defa “lirik elektronik pop” olarak tanımlamış. Buna katılıyor musunuz?

Bu soruyu havaalanında gümrükte duran çocuk sorduğunda cevapladığım gibi cevaplayacağım. Biz enteresan olan bir pop müzik üretmek için çabalıyoruz ve bunu gerçekten yapıyoruz.

 

Müzikal kahramanların kimler?

Bu çok zor bir soru, çünkü çok var. Şu an için Perfume Genius, Carrie Brownstein, St Vincent ve Timmy Straw’u sayabilirim. Şu an “queer” ve feminizm bir insanın müzikal üretimi adına en heyecan verici ve hayranlık uyandırıcı şeyler. Yani benim için. Beni canlı tutan bunlar.

 

Müzik dünyasının maço, cinsiyetçi ve homofobik olduğu görüşüne katılıyor musun? Bugüne kadarki deneyimlerinizden yola çıkarak neler söyleyebilirsin?

Evet, müzik dünyası aşırı derecede cinsiyetçi. Bunu yapan korkunç insanları görmemeye ve böyle ortamlardan uzak durmaya çalışıyorum. Çünkü bu beni çok mutsuz ve sinirli yapıyor, midemi bulandırıyor.

 

Memleketiniz Portland hakkında çok fazla bilgim yok. Ancak hep “farklı” olduğunu duydum. Birçok insan Portland’ın “queer” hayatı, kadın grupları ve alternatif müzik sahnesi nedeniyle ABD’nin ortasında bir ada olduğunu düşünüyor. Hem Portland hem de özellikle merak ettiğim “queer” hayatı hakkında neler söyleyebilirsin?

Evet buraya taşındım çünkü burası diğer yerlere oranla daha arkadaş canlısı bir yer gibi geldi. Evet, burada çok fazla sanatçı ve “queer” hayat var, orası kesin.

 

Amerika Başkanı Obama’nın LGBT bireylerle ve haklarıyla ilgili açıklamalarının ardından bütün dünya bu konu hakkında konuşmaya başladı. Ancak, özellikle dünyanın “doğusunda” Amerika’daki LGBT hareketine yönelik eleştiriler var. Bunların başında da mücadeleyi evlilikle sınırlandırmaları ve diğer mühim problemleri görmezden gelmeleri yer alıyor. Biliyorsun, yakın zamanda çok sayıda genç eşcinsel okulda ya da mahallelerinde maruz kaldıkları homofobi neticesinde intihar etti. LGBT Onur Haftaları kapitalist firmaların sponsorluklarıyla iyiden iyiye plastik şovlara dönmüş durumda Amerika’da. Burada çoğu insana göre Amerika’daki ana akım eşcinsel ve lezbiyenler sadece evlenmek ve dans etmek istiyor. Bu uzun yorumdan sonra senin neler düşündüğünü merak ediyorum.

“Evlen ve dans et” ilginçti. Bana kalırsa ABD'de eşcinsel hakları savunucularının gündemini evlilik mevzuu oluşturuyor çünkü bu anayasal bir tartışma. Anayasada tanımı yapılan eşitlik kavramının eşcinselleri ne ölçüde kapsayacağıyla ilgili... Bu yüzden insanlar bu derece önemsiyor. İnsanlar aile sahibi olmak, kabul görmek istiyor. Eğer bunun yolu geleneksel mânâda bir evliliğin eşcinseller arasında da yaygınlaşmasıysa, öyle olsun. Bunun yanısıra, internetteki “It Gets Better” kampanyası harika bir fikir. Komedi, müzik ve film benim gerçek aşklarım ve bana hayatta umut ve tutku veren şeyler bunlar.

 

Lovers’ın bir sonraki planı ne? Yeni bir tur ya da albüm?

Şu an stüdyodayız. Yeni albümü 2013’ün başlarında yayınlamayı umuyoruz. Ayrıca klip çekmekle uğraşıyoruz.

 

Türkiye’deki müzik sahnesi ve queer hareketi hakkında bir şeyler duydun mu? Türkiye’de çalmak nasıl olurdu? Mesela İstanbul LGBT Onur Haftası’nda?

Türkiye’yi ziyaret etmeyi çok isterim. Türkiye’ye hiç gitmedim ancak hakkında hep güzel şeyler duydum. Oradaki “queer” hayat ve müzik hakkında çok fazla şey bilmiyorum. Ama çok merak ediyorum!

 

Ve son söz... Türkiye’deki dinleyenlerinize ne söylemek istersin?

Lovers’dan herkese merhaba demek istiyorum! Umarım yakında görüşürüz!