Bantmag

Avea'nın 2011-2012 sezounda gerçekleştirdiği Avea Müzik Blogları Fikir Takımı Buluşmaları, Türkiye'de müzikle ilgilenen, müzik hakkında yazan, yeni ve farklı müziği buralara taşıyan blogger'ları bir araya getirerek her yönüyle müziği masaya yatırdı. Sponsorların müzikle büyük konserler, festivaller, partiler üzerinden ilişki kurmasına alışkın bizler, bu farklı ve yenilikçi projeyi yakından izledik ve en azından bu sezonluk sohbetler bittikten sonra hem Avea Kurumsal İletişim Direktörü Füsun Feridun ile projeden konuştuk, hem de fikir takımı üyelerinin görüşlerini dinledik...


Günümüzde markaların müzikle olan en temel ilişkisi genellikle konser etkinlikleri, parti/festival sponsorlukları üzerinden ilerliyor… Ancak müzik yazan insanlarla bir araya gelmek ve müzik konuşma fikri bunun bir adım ötesine geçiyor, işin mutfağina doğru ilerliyor diyebiliriz... Böyle bir proje yaratma fikri nereden çıktı, nasıl gelişti?

Avea olarak, kurulduğumuz 2004 yılından bu yana müziğe kesintisiz olarak destek veriyoruz. Geçen sekiz yılda, Avea Müzik çatısı altında 100'e yakın konserde 50'nin üzerinde sanatçıyı 300 binden fazla müzikseverle buluşturduk. Müzik alanındaki çalışmalarımız kapsamında, ana ekseninde sektörün fikir liderleri olan müzik blog yazarları ile uzun soluklu bir iletişim projesi başlattık. Avea Müzik Blogları Fikir Takımı projemiz bu düşünceyle doğdu. 2011 yılında hayata geçen bu proje ile hedefimiz; müziği yazan, müzikle yaşayan ve paylaşımlarıyla kitleleri etkileyen blog yazarları ile Türk müzik endüstrisindeki gelişmeleri değerlendirmek, dünyadaki sektördeki trendleri paylaşmak, masaya yatırmak, müziği tüm yönleri ile ele alarak farklılık yaratabilecek fikirlerin filizlenmesini tetiklemekti.


Bir platform ihtiyacı olduğundan projemiz kapsamında adına Avea Müzik Blogları Tea&Talk Buluşmaları dediğimiz bir dizi toplantı planladık. Ekim 2011’de başladığımız toplantılarımız, sevgili Tolga Akyıldız’ın moderatörlüğünde ve Türk müzik endüstrisinin farklı alanlarında başarılara imza atmış konuklarımızın da katılımıyla devam ediyor. Biz büyük bir heyecanla ve blog yazarlarından aldığımız güçle bu yola çıktık ve bugün bir kez daha anlıyorum ki çok iyi bir iş yapmışız.

 

Müzik blogları fikir takımında kimler var? Bu isimleri seçerken ve ekibi bir araya getirirken ne gibi konulara dikkat ettiniz? Blogların ve blogger'ların belirlenmesinde nasıl kriterler kullanıldı?

Gerek gazetedeki yazıları gerekse blogundan keyifle takip ettiğimiz Tolga Akyıldız’ın bu konuda desteği büyük oldu. Avea Müzik Blogları Fikir Takımı’nda sürekliliği ve içerik zenginliğini yakalamış 15 müzik blog yazarı var. Avea Müzik Blogları Fikir Takımı’nı, müzik hakkında yazarak hem sektöre hem de internette özgün içerik üretimine katkıda bulunan blog yazarlarından oluşan özel bir sinerji grubu yaratmak amacıyla kurduk. Nihaî amacımız, müzik özelinde fikir alışverişinde bulunarak sinerji yaratmak ve sektöre katkı sağlayacak uygulanabilir fikir ve projeler çıkmasını desteklemekti.

 

Hem Türk müzik sektörünü, hem de dünya trendlerini yakından takip ettiklerini ve müzik alanında değişim yaratma arzuları, katkı sağlayabilme niyetleri olduğunu biliyoruz. Fikir takımının bir araya gelmesinde önemli faktörlerdi bunlar. Proje başında bizi oldukça zorlayan bir detaydan da yeri gelmişken bahsetmekte fayda görüyorum. Projemizi kurgulayıp yola çıkmaya hazırlandığımızda, bu 15 blog dışında, aynı özelliklere sahip başka bloglar olduğunu da gördük. İlk etapta arzumuz daha geniş bir grup oluşturmaktı. Ancak hem toplantılarımızdan daha fazla verim alabilmek, hem de birbirimize ayıracağımız iletişim zamanını maksimumda tutabilmek amacıyla ilk yıl için sayımızı 15 ile sınırlandırdık. Bu yıl projemizde yeni isimler de yer alacak.

 

Tea&Talk buluşmaları projenin başladığı 2011 sonundan bu yana devam ediyor. Fikir takımı haricinde bu buluşmalara kimler katılıyor?

Projemizi planlarken Ekim 2011 - Mayıs 2012 arasında gerçekleşecek yedi toplantı gerçekleştirmeyi hedeflemiştik. Üyelerimizin yoğun ilgisi ve Tolga Akyıldız’ın usta moderatörlüğünde bugüne kadar altı toplantı düzenledik.

 

Konu başlıklarımızı projeyi hayata geçirmeden önce belirleyerek bir takvime oturttuk. Programı oluştururken, sektörü çok yakından tanıyan bir isim olması nedeniyle Tolga Akyıldız’ın desteğinden de faydalandık. Başta da dediğim gibi amacımız sektörü değerlendirebilmekti. Bunun için sektörü çokyönlü ele almamız, konuları ve konuklarımızı iyi belirlememiz gerekiyordu. Türk müzik sektörünü oluşturan farklı kesimleri bir araya getirmeye karar verdik ve bir cephede hep blog yazarları kalacak şekilde; sektöre yön veren isimleri bir araya getirmeye başladık.

 

Bugüne kadar Müzik Yazarlığı konu başlığında Naim Dilmener, Zülal Kalkandelen, Murat Meriç; Sosyal Medya & Müzisyen konu başlığında Aylin Aslım, Erdem Yener, Bora Yeter; Müzik Prodüktörlüğü konu başlığında Kutlu Özmakinacı, Haluk Kurosman, Doruk Öztürkcan; İnternette Müzik Platformlarının Geleceği konu başlığında Şemsettin Göktaş, Cengiz Erdem, Bülent Forta gibi değerli isimleri; Müzikte Çetrefilli Yol: Ana Akıma Alternatif Olmak konu başlığında Helicopria, Planeur, 123 ve NADA gibi müzik gruplarını konuk ettik.

 

En son toplantımızı ise 4 Nisan tarihinde Mehmet Turgut, Erel Eryürek, Birsen Birdir ve Sirena gibi isimlerin katılımıyla gerçekleştirdik. Bu toplantımızın konusuysa Moda ve Müzik oldu.

 

Bu zamana kadar gerçekleşen buluşmalarda ne gibi konulara değinildi? Sizin takip ettiğiniz kadarıyla Türkiye müzik sektöründe en hararetle konuşulan konular neler?

Ekim ayında gerçekleşen ilk buluşmada Müziği Yazmak başlığında konuşmacılar Naim Dilmener, Zülal Kalkandelen ve Murat Meriç, “İnternet ortamında müzik yazarı olmanın avantaj ve dezavantajları”, “Değişen endüstri koşullarında müzik yazarı tanımı değişmeli midir”, “Yazarın nesnelliği nerede biter” gibi soruların yanıtlarını aradılar.

Kasım ayında konuşmacılar Aylin Aslım, Erdem Yener ve Bora Yeter, Müzisyen ve Sosyal Medya başlığında; “Bugünün popüler müzisyenleri sosyal medyayı yeterince doğru kullanabiliyor mu”, “Facebook, fan sitelerinin yerini alacak mı”, “Sosyal medyada PR stratejisi yaratmanın incelikleri neler”, “Twitter'da kendin olmak ne kadar mümkün” gibi konu başlıklarını blogger'larla tartışmaya açtılar.

Aralık ayındaki buluşmada konuşmacılar Sony Müzik Genel Müdürü Şemsettin Göktaş, Avrupa Müzik Genel Müdürü Cengiz Erdem ve MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta, Internette Müzik Platformlarının Geleceği gibi iddialı bir konuyu çok geniş bir perspektiften değerlendirme şansı buldular.

2012 yılının ilk toplantısı Türkiye’de “müziğe ses veren” isimlerle gerçekleşti. Sihirli Değnek: Müzik Prodüktörü konusunun enine boyuna konuşulduğu söyleşinin konukları Kutlu Özmakinacı, Haluk Kurosman ve Doruk Öztürkcan oldu.

 

Şubat ayında, Müzikte Çetrefilli Yol: Ana Akıma Alternatif Olmak konusunun enine boyuna konuşulduğu söyleşinin konukları Helicopria’nın Türk üyesi Sırma Munyar, NADA grubundan Selen Hünerli ve Miray Kurtuluş, Planeur’ün vokalisti Serkan Modalı ile gitarist Onur Ataman, 123’ün üyesi Dilara Sakpınar oldu. Buluşmada, alternatif müzik ve ana akım arasındaki ayrışmalar ve toplumun bu iki konuma bakış açısı, alternatif müzik yapan sanatçıların ve grupların karşılaştıkları sorunlar ve çözüm yolları, popülerlik, sosyal medyanın kullanımı ve faydaları gibi konulara değinildi.

 

Nisan ayında gerçekleşen buluşmanın konusuysa müziğe farklı bir bakış açısı kazandıran Moda ve Müzik oldu. Mehmet Turgut, Erel Eryürek, Birsen Birdir ve Sirena’nın katılımıyla gerçekleşen buluşmada "müzik ve moda arasındaki etkileşimler", "müzik modayı takip eder mi", "moda müzik endüstrisi üzerinde ne kadar belirleyicidir", "rock star aynı zamanda moda ikonu mudur", "moda dünyasından müziğe yatay geçişler", "müzik dünyasında modayı belirleyenler" ve "trend aslında bir tane midir" gibi konular masaya yatırıldı.

 

Bir marka olarak bu buluşmalardan kendi adınıza nasıl çıkarımlar yaptınız?  Konuşulan, tartışılan konuların sonucunda Avea’nın bir marka olarak müzik alanındakı etkinliklere yaklaşımında degişiklikler, yeni bakış açıları oldu mu?

Ortak dili müzik olan insanlar tek bir çatı altında toplandığında, marka temsilcileri olarak bizler, toplantıya konuk olan panelistlerimiz ve blog yazarlarımız hepimiz yeni bilgiler öğreniyoruz, aklımızda yeni fikirler canlanıyor ve müzik sektörü adına güzel adımlar atabilme ortak bilinciyle hareket ettiğimizi fark ediyoruz. Projemizin en güzel çıktısı hiç kuşkusuz ki budur. 

 

Projenin 2012 buluşmaları sonlandı mı? Önümüzdeki dönemde nasıl devam etmeyi planlıyorsunuz?  Örneğin yazın gerçekleşecek etkinlikler var mı?

Şimdiye kadar altı buluşma gerçekleştirdik. Bundan sonra düzenleyeceğimiz son toplantımızın konu ve konuşmacılarıysa sürpriz. 2012 yılının ikinci yarısından sonra daha geniş bir profille toplantılarımıza aralıksız devam etmeyi planlıyoruz.

 

Avea hem Sıradışı Müzik hem de Escape To Music konser serileriyle müzik alanında yoğun faaliyet gösteren markalardan biri. Tea & Talk  Buluşmaları ile de bu alanda etkili projeler geliştirme vizyonunu desteklemiş durumda. Gelecekte müzik alanında Avea’dan ne gibi projeler bekleyebiliriz?

Hayatı müzikle güzelleştirmek için sekiz yıldır dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen isimlerini, müzikseverler için bir araya getirmek amacıyla Avea Açıkhava Konserleri, Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri ve Avea Escape to Music konserlerini, büyük bir tutkuyla gerçekleştiriyoruz. Avea Müzik çatısı altında 100’e yakın konserde 50’nin üzerinde sanatçıyı 300 binden fazla müzikseverle buluşturmanın gururunu yaşadık. 

 

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en seçkin sanatçılarını, müziğe renk katan ünlü isimlerini müzikseverlerle buluşturmayı öncülüğümüz olarak gördüğümüz için bu kapsamda Avea Escape to Music ve Avea Sıradışı Müzik’in sponsoruğunu sürdürmeye devam edeceğiz.

 

Avea olarak gerçekleştirmekte olduğumuz ve takipçisi her geçen gün artan Avea Sıra Dışı Müzik ve Avea Escape to Music konser dizilerinin yanısıra; genç yetenekleri de desteklemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda en son radarımıza giren isimler arasında, özellikle Hollanda'da kendine geniş bir hayran kitlesi edinen Planeur ve bir Türk, bir Güney Afrikalı ve iki Amerikalı Berklee öğrencisi gençten oluşan Helicopria grubu bulunuyor.