Bantmag

DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINA YAYILAN SAE ENSTİTÜLERİ SON İKİ BUÇUK YILDIR İSTANBUL’DA DA DİJİTAL FİLM, ANİMASYON VE SES MÜHENDİSLİĞİ ALANLARINDA EĞİTİM VERMEYE DEVAM EDİYOR. SAE İSTANBUL’UN ŞİMDİYE DEK İZLEDİĞİ YOLU VE BENİMSEDİĞİ YÖNTEMLERİ ENSTİTÜ’NÜN DİJİTAL FİLM VE ANİMASYON BÖLÜMÜ YÖNETİCİSİ ÇAĞIL BOCUTOĞLU, BANT MAG. İÇİN ANLATTI.

 

Başlamadan evvel, SAE İstanbul’un kuruluş aşamasından kısaca söz edebilir misiniz?

SAE Institute 1976'dan itibaren 35 yılı aşkın bir süredir, dünyanın 56 şehrinde eğitim veren bir kurum. Bu açıdan bakarsanız dünyanın en tecrübeli ve en büyük özel medya eğitim kurumu. SAE İstanbul ise yaklaşık 2,5 yıl önce Audio Engineering programı ile eğitim hayatına başladı.

 

SAE İstanbul’da hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz?

SAE İstanbul'da,  Audio Engineering ve Digital Film & Animation alanlarında eğitim veriyoruz.

 

SAE’de kaç aşamalı bir eğitim veriyorsunuz ve bu eğitim ne kadar sürüyor?

Öğrencilerimize, tam zamanlı ve yarı zamanlı olmak üzere iki tür program sunuyoruz. İki programda da aynı müfredatı kullanıyoruz. Tam zamanlı program haftanın dört günü bir yıl sürerken, yarı zamanlı program haftanın iki günü iki sene sürüyor.

 

SAE’de eğitim verirken esas aldığınız kriterleriniz ve öncelikleriniz neler?

SAE Enstitülerinin en büyük avantajı diyebileceğimiz kısmı uygulamalı eğitim. Öğrenciler eğitime başladıkları günden mezun oldukları güne kadar gerekli ekipman ve yazılımlar ile içli dışlı oluyorlar. Öğrencilerimiz, kendileri deneyerek, hata yaparak ve teori ile desteklenerek öğreniyorlar. Ayrıca yaratıcılığa büyük önem veriyoruz.

 

SAE’de eğitim gören öğrencilerin öğrendiklerini uygulayabilmesi için ne tür olanaklar sağlıyorsunuz?

Biliyorsunuz, Türkiye'de aldığınız eğitim ve gerçek hayatta piyasadaki uyguladıklarınız arasında ciddî bir uçurum oluyor. Bizim en önemli hedeflerimizden birisi de bu uçurumu mümkün olduğu kadar ortadan kaldırmak. Bu nedenle hem ekipman ve yazılımlar konusunda piyasa koşullarını yakalamaya çalışıyoruz hem de eğitmenlerimiz sektörde bilfiil çalışan insanlar oluyor.

 

SAE’de eğitim görecek öğrenciler nasıl başvuru yapıyorlar?

SAE'de eğitim görmek için 18 yaşının üzerinde, lise mezunu olmanız yeterli.

 

Yurtdışındaki diğer SAE enstitüleriyle nasıl bağlantılarınız var ve ne şekilde bir iletişim sürdürüyorsunuz?

Aslında bütün SAE Enstitüleri birbirleri ile iletişim hâlinde, yurtdışındaki gelişmeleri ve yenilikleri biz de buradan takip ediyoruz. Aynı zamanda kalite standartlarımızın paralelliği için yurtdışından takip ediliyoruz.

SAE İstanbul’da derslerin yanısıra dışarıdan katılımcıların da yer alabildiği etkinlikleri de programınıza dâhil ediyorsunuz. Şimdiye dek ne gibi yan etkinlikler düzenlediniz veya önümüzdeki günler için programda neler var?

Bu etkinlikler bizim, piyasanın nabzını tutabilmemizin için çok önemli. Bu seminerlere, ilgili alanlardan, teknik ve teorik açıdan önemli isimler çağırıyoruz. Örneğin Digital Film & Animation bölümü için yönetmen, animatör, kurgu teknisyeni, görüntü yönetmeni, yapımcı, akademisyenler ve daha pek çok konuyla ilgili isimler davet ediyoruz. Bu seminerleri kaçıranlar geçmiş etkinlikleri YouTube sayfamızdan takip edebilirler.