Bantmag

BULUTLARDA BULUŞALIM
FOTOSHOP
YAZI LEYLA AKSU
UZAK DİYARLARIN TANIDIK SESLERİYLE, İNSANI ISITAN BİR SYNTH YOLCULUĞU…

Finlandiya'lı prodüktör, DJ ve müzisyen Jarno-Erik Faarnien'in projesi Fotoshop, son iki yıldır ara ara yayınladığı parçalarla, blogosferden güzel sözler ve büyük beklentiler biriktiriyor. 2011'in son aylarında çıkan albümü Lifeforms'la da bizi dağlarla bulutların arasında, sıcak ve konforlu bir yere taşıyor.

 

Fotoshop'un internette yayınladığı single'lar 2009'un ortalarında gelmeye başladı ve 2010'da ilk EP'si Accidents çıktı. Şarkılar ne dediği tam anlaşılamayan, optimistik vokallerin üstüne gelmiş katman katman synthler, efektler, ritimler, parıltı tadında da ksilofon ve zil sesleriyle dolu. O tanıdığımız Iskandinav havasını soluyoruz yine burada, ama güneş her zamankinden biraz daha parlıyor sanki. Faarnien'in tek başına yarattığı bu synth ağırlıklı müzik, günümüz elektronik dream pop gruplarının arasına rahat girerken, aynı zamanda da, bu grupların çoğu gibi, dinleyeni 80'lere taşıyor. Fakat genellikle göndermelerin yapıldığı karanlık new wave atmosferinden çok, dönemin umut dolu, korkusuz deneysel pop müziğini çağrıştırıyor.

 

Bir adam ve laptopu için oldukça yoğun ve beklenmeyen bir içtenlik taşıyor Fotoshop'un şarkıları. Her ne kadar da birbirlerine benzeseler de, tekrardan çok belirli bir sesi keşfetmeye çıkmış gibi. Dramatiğe yatkın, bulutlu günlerin müziği... Tam da yağmur dinerken.

 

Pozitif: Evde çalınıp bol salınmaya, arada bir de dans etmeye uygundur.

Negatif: Şarkıların arasında çok dikkat çeken bir tane yok. Bir de hoparlörüne göre tenekemsi bir deneyim olabilir.