Bantmag

GÜNÜMÜZDE ALDIĞIMIZ HERHANGİ BİR ÜRÜNÜ "BİREYSELLEŞTİRMEK" TÜKETİMİN EN DOĞAL UZANTILARINDAN BİRİ HÂLİNE GELDİ. NEREDEYSE KARAKTERİMİZİ ELE VEREN TELEFON KILIFLARIMIZDAN KENDİ ZEVKİMİZE GÖRE TASARLADIĞIMIZ AYAKKABILARA, BİLGİSAYARIMIZIN MASAÜSTÜNDEN MODİFİYE  ARABALARA KADAR PEK ÇOK ÜRÜN KİŞİSEL DOKUNUŞLARIMIZLA BİRİCİKLEŞTİRİLMEYE AÇIK.

 

Bu tarz kişiselleştirme opsiyonları yaratıcı dürtülerini hayata geçirecek yer bulamamaktan kafasına kramp girenlerimiz için seri üretime geçmiş bir dünyada kendilerine ait bağımsız bir alan yaratma şansını tanıyabiliyor. Ancak bu alan bireyin hemen etrafında bitiyor. Yakasını keserek değiştirdiğiniz tişörtünüzü, kapağına yapıştırmalarla kolaj yaptığınız düzüstü bilgisayarınızı, eskicilerden aldığınız kıyafetlerle çektirdiğiniz garip fotoğrafları en fazla eş dost görüyor. Zira bireyselleştirilmiş de olsa tüketim böyle bir şey; içe doğru, dışarıya fazla açılmıyor, sizde başlayıp sizde bitiyor.

Bahsi "bireyselleştirmiş tüketimden" açmamızın nedeni bu konuyu farklı bir yaklaşımla ele alıp, dışarıya dönük bir üretim sürecine çeviren bir yarışmanın dikkatimizi ekmiş olması. Beck's tarafından düzenlenen ve 16 Mayıs itibariyle katılıma açılan Beck's Art Label projesi de birşeyler yaratmak için kaşınan bağımsız zihinleri Beck's etiketini kişiselleştirmeye çağırıyor. Katılımcılar becksartlabel.com adresine giderek bir tasarım kiti indiriyor, direktifleri izleyerek kendi Beck's etiketlerini tasarlıyorlar. Direktif derken, yanlış anlaşılmasın, minimal hukukî ve formsal kısıtlamaların haricinde Beck's katılımcılara tek bir koşul koşuyor: bağımsız düşünmeleri.

Kendin-tasarla formatı öyle yepyeni bir yaklaşım değil elbette. Ancak Beck's Art Label projesini bu noktada benzerlerinden ayıran ve bizim takdirimizi toplayan durum yarışma sonrasında en çok oy toplayan altı tasarıma ve onların yaratıcılarına sundukları imkân: üretim. Sınırlı sayıda üretilecek olan Beck's Art Label ürünleri önümüzdeki sonbahar boyunca seçili noktalarda piyasaya sürülecek. Yani telefonda konuşurken bir kâğıda çiziktirmeden duramayan, sıkıldıkça kendi kendine Photoshop’ta keşfe çıkan, durmadan sağın solun onun bunun fotoğrafını çeken yaratıcı ve özgür kafalara "Bunu ben yaptım" dedirtebilecek bir fırsat söz konusu. Bizce pek hoş. O nedenle Beck's Art Label yarışmasını takibe almaya ve sizlere bir çağrı yapmaya karar verdik: Beck's Art Label sitesine bir göz atın, eliniz değmişken bir iki etiket tasarlayın. En azından eğlenirsiniz, o kadarı garanti...

 

Sorularınız mı var? Buyrun...

Ne zamana kadar başvurabilirim?

1 Temmuz 2012 saat 12:00'ye kadar. Siteye yüklediğin tasarımlarında gene bu tarihe kadar istediğin değişiklikleri yapabilirsin.

 

En fazla kaç tasarımla katılabilirim?

Yazıyla üç - rakamla 3.

 

Kimler başvurabilir?

18 yaşından büyük ve bağımsız düşünebilen herkes.

 

"Bağımsız Düşünce" derken?

Beck's bu yarışmayla bağımsız ve yaratıcı düşünebilen herkese sesleniyor. Senden de tasarımlarda kendi bağımsız düşünce dünyandan esinlenmen, bu dünyayı hem görsel olarak yansıtıp, hem de bir iki cümleyle web sitesindeki "tasarımın hikâyesi" bölümünde tanıtman bekleniyor... Laf olsun diye demiyoruz, yarışmanın tek kriteri bu.

 

Peki ya ödül?

En çok oy alan tasarım jüri özel ödülü kapsamında Barcelona'da düzenlenecek 2013 Offf Festivali'ne gidecek. İlk altıya ise İKSV Lale Kart verilicek. 

 

Ama esas ödül halk ve jüri oylamalarını önde bitiren ilk altı katılımcının etiket tasarımlarının sınırlı sayıda üretilerek dağıtıma girmesi. Yani Andy Warhol ve Hussein Chalayan'dan sonra (!!) senin tasarımın da Beck's şişesini süsleyebilir. Hem de öyle sadece bir gecelik bir partide falan değil, eylül-aralık ayları arasında belirli mekânlarda, marketlerde ve raflarda yerini alacak.

 

Hem halk hem de jüri oylaması mı var?

Evet. Başvuru süreci bittikten sonra herkes katılan tasarımları www.becksartlabel.com sitesinden görüp 11 Temmuz'a kadar oy verebilecek. 12 Temmuz - 19 Temmuz arasında ise jüri oylaması var.

 

Bu arada oy verenler arasında yapılacak bir çekilişle belirlenecek bir kişiye Hussein Chalayan'ın ürettiği şişeden verilecek, onu da belirtelim.

 

Jüride kimler var?

Valla tasarım sektöründe bilinen, işinin ehli kişilerden oluşlan bir jüri senin ve katılan tüm herkesin tasarımlarını değerlendirmek için bir araya gelmiş: Beck's Art Label için kendi bağımsız düşünce dünyasından ilham alan bir tasarım yapan Hussein Chalayan ile beraber Gül Ağış, Derin Sarıyer, Oya Akman, Koray Birand ve Burçak Madran.

 

Bilmem gereken teknik detaylar var mı?

Başvuru için gereken dosyaların formatından etiketin ölçülerine, hukukî açıdan tasarımında nelere dikkat etmen gerektiğine kadar her şey, becksartlabel.com adresinden indirebileceğin tasarım kitinde mevcut.

 

Nasıl birşey tasarlasam?

Bize sorma. Bağımsız düşün, yaratıcı ol, özgür hareket et.