Bantmag

GÖZÜMÜZÜN NURU, ANNEMİZİN FAVORİSİ HAOSSAA’NIN GEÇTİĞİMİZ AYIN BAŞINDA DAĞILDIĞINI AÇIKLAMASI GRUBUN TÜM SEVENLERİ GİBİ BİZİ DE ÜZDÜ…

 

Ama Haossaa maalesef dağılan ne ilk ne de son grup oldu. Biz de bu ayrılığın ardından oturduk ve bizi heyecanlandırırken bir anda ortadan kaybolan, tadı damağımızda kalan yerli grupları bir sıralayalım dedik. Tabiî bu listeyi oluştururken de özellikle albüm yayınlayamadan ya da sadece bir albümle vurup kaçan grupları seçmeye özen gösterdik.

 

Kimi zaman bir üyesinin başka meslekî durumları, kimi zaman farklı şehirlerde yaşayan grup elemanları, kimi zaman da sağlık sorunları sebebiyle dağılan bu grupları hatırlarken biz de birçok kez “keşke”yle başlayan cümleler kurduk, ama iş işten geçeli maalesef çok oldu tabiî ki. Buyrun, nostaljik ve bir o kadar da acıklı, Türkiye underground sahnesinin belki de en nadide isimlerinden oluşan “tadı damağımızda kalanlar” rehberi.

 

MAYA

2002 yılında Ada Müzik etiketiyle yayınladığı Téléciné maalesef ilk ve son albümü oldu Maya'nın. Deniz Cuylan, Cem Aykut ve Güney Kurdak'tan oluşan grup, synthesizer'lar, hareketli davullar ve ilginç vokalleriyle bundan on yıl önce kısa bir süreliğine var oldu. Her ne kadar Deniz Cuylan, Maya'nın ardından Portecho ve Manner gibi gruplarda karşımıza çıksa da Téléciné'yi her dinlediğimde “Bu adamlar on yıl boyunca müzik yapmaya devam etmiş olsaydı inanılmaz albümler yaparlardı be!” demekten alıkoyamıyorum kendimi. Özellikle albümün şarkı dizilişi ve şarkıların kendi aralarındaki farklı yapılanmaları, tek bir albüm konseptinin nasıl farklı parçalardan oluşabileceğinin çok başarılı bir örneği.

 

Maya - Let's Move

 

FUNGU

Rehberimizin ilk Ankaralısı Fungu. Başlarda The Strokes, The Smiths, New Model Army gibi grupları yorumladıkları setleriyle isimlerini duyursalar da kendi şarkılarıyla da hatırı sayılır bir hayran kitlesi oluşturmuştu grup. Tabiî 2005'te Roxy Müzik Günleri'nde finale kalması ve efsanevî 2007 Radarlive festivalinin bünyesinde yer alması Fungu'yu en rahat anımsayacağımız yerler. Kadın vokalli post-punk gruplarına benzetebileceğimiz bir müzik anlayışıyla belki de şimdiye kadar Ankara'dan çıkan en akılda kalıcı birkaç gruptan biriydi Fungu. Çok geniş bir cover geçmişi olan grupların belki de en büyük sıkıntısı kendi bestelerinde bir orijinallik ya da özgünlük yakalayamamak olur. Fungu'da bunun tam aksi olduğunu ve sadık kaldıkları bir anlatım dili geliştirdiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Son olarak 2009 yılında Bedroomdrunk'la Peyote bir konser verdiklerinde kendilerinden haber alabildik maalesef.

 

Fungu - Little Black Dress

 

SASKA

2004 tarihli Sokkur Saska, Çuvaşça dilinde yazılmış bir albüm. Albümü hazırlayan Saska ekibi Savaş Çağman Coşkun, Sarp Keskiner, Burkay Dönderici ve Orçun Baştürk gibi tanıdık isimlerden oluşuyor. Orta Asya müziklerini elektroniklerle birleştiren Saska'nın temelleri aslında 1997'ye dayanıyor. Coşkun'un kendi hazırladığı loop'ların üzerine vokaller yaparak hayata geçirdiği şarkılar zaman içinde grup formuna uygun hâle evrilmiş. Hem çok eskiye dayanan etkileşimler hem de yenilikçi sesler ve metotların bir arada kullanılması belki de Saska'yı özel kılan şeyler. Üstelik bu tür farklı yaklaşımları bir araya getirip bir şeyler yaratmaya çalışırken çok fena bocalayan onlarca kişiyi de gördük. 

 

Saska - Süyemen Tez Ayt

 

DANDADADAN

Grubun tek albümü Senbanabiriniandroid'i ilk dinlediğim zaman yaşadığım heyecanı ve sonrasında bu albümü takip eden yıllar boyunca da hiç sıkılmadan dinlediğimi belirterek başlayayım öncelikle. Korhan Futacı, Feryin Kaya, Burak Irmak ve Berke Can Özcan'dan oluşan ekip, albümden önce canlı performanslarıyla zaten kendini ispat etmişti. Hattâ her zaman albümden önce Dandadadan'ı takip edenlerin, albümden pek memnun kalmadığı da konuşulur. Şimdi aynı ekip bir anlamda bölünüp Korhan Futacı & Kara Orkestra bir yandan, 123 bir yandan albümler yayınlamaya devam etseler de Dandadadan'ın kendine has heyecanını, basit yapılı ama bir o kadar da yaratıcı olan şarkılarını hâlâ dönüp dönüp dinliyoruz.

 

Dandadadan - Hayaletler

 

GRANGULEZ

Rehberinizin ikinci Ankaralı grubuna merhaba deyin. Şimdilerde Ankara'yı kasıp kavuran Yumuşak G hareketinin de temelinde gördüğümüz Grangulez elemanı İsmail Cem Kâhyalı, geçtiğimiz yıl joo adıyla iki yeni şarkı yayınlayıp grubun severlerini heyecanlandırsa da maalesef hayal edilen dönüş gerçekleşmedi. Özellikle 2006-2007 yıllarında hem Ankara hem İstanbul'da adını fazlasıyla duyuran Grangulez'in melodik açıdan bir hayli zengin müziği akıcılığıyla çok etkileyici bir hâl alıyordu. Maalesef Grangulez şarkıları bir albüm olarak yayınlanamadan grup dağıldı ve tadı gerçekten damağımızda kaldı.

 

Grangulez - You Can't Escape From S.V

 

DÜŞ MACUNU

Düş Macunu'nun müzikal geçmişi aslında iki ana bölümden oluşuyor. Grubun kurulduğu ilk yıllarda vokalli ve daha alışılagelmiş formlardaki müziği sonradan büyük bir evrime uğradı. Bir süre ortalarda gözükmeyen Düş Macunu, iki eleman değişikliği ve yepyeni şarkılarla sahnelere geri döndüğünde kendi takipçilerini bile şaşırtmayı başarmıştı. Öncelikle müziğinden vokali atan ve kendine yeni bir ifade biçimi geliştiren grup bilindik post-rock formunda ama daha kısa ve dinlemesi kolay şarkılar yapmaya başlamıştı. Bu alandaki başarısı grubu, türün önemli temsilcilerinden God Is An Astronaut'un ön grubu da yapmıştı. Zaman zaman konserlerinde Asaf Zeki Yüksel'in de eşlik ettiği Düş Macunu, grubun davulcusu Asaf Sarıca'nın bacağındaki sorundan dolayı davul çalamayacak olmasıyla dağılmıştı.

 

Düş Macunu - 28 Gün Önce