Bantmag

RUSYA’DAN YOL MÜZİĞİ
MOTORAMA
YAZI EKİN SANAÇ
ACI-TATLI GİTAR DAMARINA VURGUN OLANLAR İÇİN RUSYA’DAN TÜM SEVENLERİNE…

Bazılarımızın erken 80’ler post-punk, new wave damarını hakkıyla veren gruplara karşı açlığı doymak bilmiyor. Çok da yeni olmamakla beraber –2008’den beri varlar– Motorama, bir doz daha karanlık, atmosferik ve romantik 80’ler gitar müziği alabileceğiniz o yeni gruplardan biri olmayı sonuna kadar hak ediyor. Grubun insanı ilk görüşte düşlemeye sevk eden ve her şey gibi tamamen kendi üretimleri olan görselliği de (albüm kapaklarındaki fotoğraflar, videolar, görüntüler, vs) müziğiyle gerçek bir istikrar içinde.

 

Motorama’nın, Manchester Factory Records erbabından şaheserlerle arasında dümdüz ve yaratıcılıktan uzak bir etkileşim yok. Yolculuk etme temasından ilham alan müziği, Motorama’nın şarkılarındaki dipsiz ve hayalperest gitar hareketleriyle aslında insanda büyük ölçüde yürekten kopma gitarlı pop müziklerinin yarattığı tesiri yaratıyor. Johnny Marr ve Bernard Sumner’ın gitarlarını ezberlemiş her grup gibi Motorama da zaten bunu yapmak istiyor.

 

Motorama Rus bir grup. Rusya’nın genç müzik sahnesinin revaçta gruplarından biri. Geçtiğimiz ay Xiu Xiu’nun Moskova konserinin açılışını yaptı. Grubun elemanları bir röportajda son zamanlardan sevdikleri müzikler arasında Beach House ve Wild Beasts’i saymış. Ama Motorama her ikisinden de daha iyi müzik yapıyor olabilir. İnsanın böyle düşünmesinde Rusya’dan olmalarının getirdiği romantizmin ne ölçüde baskın olduğunu tam olarak kestirememekle birlikte, kendilerinin bugüne kadar siteleri üzerinden bir dizi single, EP ve Alps isimli bir albüm yayınladıklarını ve tamamının oradan ücretsiz indirilebileceğini müjdelerim. Ülkelerinde her türlü müziğin ücretsiz indirilebildiğini söyleyen Motoramalar, bu yüzden MP3’lerini parayla satmak gibi gereksiz ve kasıcı bir sürece girmek istemediğini açık açık belirtmiş. Size de tanıdık geldi mi?

 

Pozitif Üst paragraflara ilaveten grup elemanlarının daha deneysel sularda gezdiği Utro diye bir yan projesi var.

Negatif Solistin sesi bazen Interpol’ün solistini andırıyor ve bu çok hoş bir his değil.