Bantmag

 

CHRIS STANTON’UN, EDITIONS DU LIVRE TARAFINDAN BASILAN MİNİK SÖRF KİTAPÇIĞIYLA KARŞILAŞMAK GEÇTİĞİMİZ AYIN ÖNE ÇIKAN HADİSELERİNDEN BİRİYDİ.

 

Okumakta olduğunuz “sörf” sayısını hazırlar, kafamızdan okyanus imgeleri geçer ve vücutlarımız bunun gerçekte nasıl bir his olduğunu bilmemekten ötürü acı çekerken Stanton’un pastelleri karşı konulamazdı. Biz de ona birkaç soru sormaya karar verdik.

 

Geçmişin yazarlığa dayanıyor ve görünen o ki hâlâ yazı yazıyorsun. Bize resim ve çizimle nasıl ilgilenmeye başladığını anlatabilir misin?

İllüstrasyon her zaman ilgimi çeken bir şeydi. Ama liseden sonra bu alanda herhangi bir eğitim almadım. 2004 yılında Myspace’de çok vakit geçirmeye başladım. Diğer insanların profil fotoğraflarının çıktılarını almaya ve renkli kalemlerle onları çizmeye başladım. İki yıl içinde yüzlerce portre çizdim ve ilk sergimi ondan hemen sonra açtım. Oradan pastel boyalara, ardından kolajlara ve diğer boyalara geçtim. Birkaç sergi daha açınca biraz özgüvenim yerine geldi.

 

Çalışırken takip ettiğin belirli bir yol yordam var mı?

Genellikle referans vermesi açısından fotoğraflardan yola çıkıyorum. Ayrıca çalışırken arkada bir film döndürmeyi seviyorum. Favorilerim arasında North ShorePoltergeist ve Bad News Bears’ın orijinalini sayabilirim.

 

Sen sörf yapıyor musun? Sörfçü serilerinin arkasındaki fikirler ne?

Ben hiç sörf yapmadım, ama çocukken The Hardy Boys Mysteries’in bir bölümünde Hawaii’ye gittiklerini ve sörf yaptıklarını gördüğümü hatırlıyorum. O güne kadar gördüğüm en güzel şey gibi gelmişti. Özellikle Ohio Columbus’lu bir çocuk olduğumu düşünürseniz! Şimdi kumsaldan 10 dakika uzaklıkta yaşıyorum ve sörf ortamına yakın olmak çok hoşuma gidiyor.

 

Okyanusu üç kelimeyle anlatabilir misin?

Dev. Gizemli. Derin.

 

Neden sörf ve sanat çok iyi anlaşıyor sence?

Dalgaların akan karartıları ve onları ele geçiren gün ışığını birleştirdiğinde ortaya çıkan manzarayı nasıl yakalarsın? Buna sörfçünün nazik hareketini de ekle, sanatta sonsuz olasılıklara ulaşırsın.

 

Şu an sörf ortamıyla ilgili bir roman yazdığını okudum. Biraz bu kitabı anlatır mısın?

Hafıza ve kaybolma temalarını işleyen bir hayalet öyküsü. Öykü, ufak bir sahil kasabasında yaşayan üç karakterin gizemli bir kasım haftasonunda yollarının kesişmesini takip ediyor. Karakterlerden biri Three Kings’in hikâyesini (1960’larda yaşayan ve çok iyi arkadaş olan, ardından kontrollerinin ötesindeki hayalî güçler tarafından yolları ayrılan üç sörfçünün hikâyesi) keşfeden genç bir sörfçü.

 

Sence sörf için en iyi müzik nedir?

Aslında dalgaların yaptığı muhteşem ve gizemli sesleri dinlemek!

 

Gelecekte senin için neler var?

Çok sayıda proje üzerinde çalışıyorum. Bunlardan biri Rocky filmleri üzerine bir dizi çizim (Rocky V bile var, hehe). Ayrıca hayalî bir liseli gencin günlüğünü yazdığım bir kitap çalışmam oldu. 1987 yılında geçiyor. Kahramanımız duygusal açıdan oldukça problemli olan, hevesli bir sanatçı. Kitabın tasarımını ve illüstrasyonlarını Christopher Darling yaptı ve oldukça güze oldu. Şu an kitabı basacak bir yer arıyoruz. Ayrıca işlerimi bağışlamaya değer sebepler aramakla meşgulüm.