Bantmag

YA DANS YA ÖLÜM!
MENSCH
YAZI EKİN SANAÇ
KRAUTROCK’U YÜREKTEN YAŞAYAN İKİ FRANSIZ ABLA, ALMANCADA “ADAM” ANLAMINA GELEN BİR GRUP İSMİ VE GÖRKEMLİ BİR THE SMITHS YORUMU...

Bunlar Mensch ile ilk görüşte aşkın gerekçeleri olabilir. Türlü sanatsal faaliyet ve müzikal projeyle  dolu hayatlarının bir noktasında, 2010 yılında bir arada birşeyler yapmaya karar veren Vale Poher ve Carine di Vita ikilisi Mensch adı altında geçen sene ilk EP’sini yayınlamıştı. The Smiths klasiği “This Charming Man”in radikal Mensch yorumu Dance and Die isimli bu EP’de yer almıştı.

 

Mensch geçtiğimiz mart ayı ortasında ilk albümünü bağımsız Fransız plak şirketi Tsunami Addiction ile yayınladı. Mensch’in parçalarını istikrarla sürükleyen elektronik ritimlerin üzerinde kayan synthler, gitarlar ve basların yakaladığı tat müziği çok canlı ve o an çalınıyormuş gibi kılıyor. 70’lerin art-rock estetikleri ve 80’lerle özdeşleşmiş tanıdık seslerin Mensch’e özgü tınlayabilmesinin bir diğer sebebi de büyük ihtimalle müthiş aksanlı Fransız İngilizcesiyle gelen punk kışkırtıcılığındaki vokaller. Mensch estetiği ve şarkı sözleri şunu gösteriyor ki dans ettirmek onlar için ayrı bir anlam taşıyor. Ancak, Le Tigre’nin Kathleen Hanna harici kadrosunun diğer projesi olan ve Mensch ile üç aşağı beş yukarı aynı ismi, üç aşağı beş yukarı aynı sebeple taşıyan MEN’in (ERKEKLER) provokatif elektropop dansından farklı bir dans bu. Mensch çok daha karanlık bir dansın peşinde. Mensch ikilisini gömülüp kendilerini kaybettikleri gitarlarda arayabilirsiniz.

 

Pozitif: Albümü duyduğunda, “Bu çalan da ne?” diye sormayan olmadı.

Negatif: Albümdeki tempolu parçalar o kadar gaza getiriyor ki, daha düşük tempolu olan parçaları bazen geçesiniz gelebiliyor.