Bantmag

SUDA SÖRF, PEKİ YA KARADA?

Bu yazıya kadar işi sökmüşsünüzdür, derginin konusu bu ay sörf. Sörf'ü A'sından Z'sine kadar olmasa da Bant Mag. gözüyle ele alalım, dünyanın en havalı sporlarından biri olan bu dalgaya –ve rüzgâra– tahta üzerinde binmek ne nasıl bir şeydir bir bakalım dedik.  Her ne kadar moda bizim için de bir semt adı olsa da, sörf alfabesinde M harfinin ne anlama geldiğini de bir incelemeye karar verdik. Zira ekibin çoğu sörfe pratik anlamda henüz hâkim olmasa da sörfçüler için yapılan ayakkabılara yönelik yeni bir merak uyanmış durumda.

 

Hakikaten bu insanlar, yani sörfçüler ne giyer? Öğrendik ki bu takımın ayaklarını giydirmek kolay iş değil. Zira sörfçü dediğin çıplak ayak takılır. Bütün gün sörf tahtası üzerinde özgürce mesai yapan ayaklar içine gireceği ayakkabı konusunda da bir hayli seçici olacaklardır diye tahmin ediyorduk ki, öyle olduğunu da öğrendik. Kimden? Sörf ahalisinin yoğun olarak tercih ettiği ve bu alanda hem koleksiyonları hem de çeşitli etkinlikleri ile ön plana çıkan iki markadan, Reef ve VANS markalarından.

 

Reef ve VANS markalarının sörf serilerinde ön plana çıkan bir kaç unsur var. İlki bu ayakkabıların genel anlamda rahatlığı ön planda tutması. Zira çıplak ayağın rahatlığına alışkın sörfçülere ayakta âdeta yokmuş hissi veren hafif ve konforlu ayakkabılar hitap ediyor. İkinci bir unsursa büyüklük; zira sörf mesaisi ayağı şişiren cinsten. O nedenle sörf serilerinin ayakkabıları genel olarak geniş kalıp. Bir diğer özellik ise gene çıplaklık illüzyonu vermek için ince tabanlı ve iki parmakla ortadan hop diye katlayabileceğiniz yumuşaklıkta ayakkabılar yapılması. Bir de işin çevreci yanı söz konusu... Günümüzde aklı başında olan herkesin bu konuda bir duyarlılık geliştirmiş olması gerekiyor aslında, ancak sörfçüler için birebir ve sürekli temasta bulundukları doğa belki de en hassas ve duyarlı oldukları konuların başında geliyor. O yüzden hem VANS hem de Reef sörf serilerinde tamamen doğal olarak çözümlenebilen, geri dönüşümlü, kimyasal madde içermeyen özel teknikler ve malzemeler kullanıyorlar, işin bu tarafı özellikle takdir edilesi.

VANS bu sezon standart Surf Sider ve Sandal Sider serilerinin çeşitli modellerle güncellerken, bizim özellikle Türkiye'ye gelse de giysek dediğimiz Surfjitsu isimli yeni bir espadrilimsi model de eklemiş 2012 Bahar/Yaz koleksiyonuna. İsimden de anlaşılacağı gibi, Surfjitsu ilhamını sörf ve Uzakdoğu dövüş sanatlarından alıyor. Kumsaldan, plajdan az daha resmi bir yaz gecesine doğru yön almak isteyenler için ise Michoacan ve Chaffeur gibi deri ve süet ayrıntılarla şıklaştırılmış modeller de söz konusu... Bu sezonun ünlü tasarımıysa kaykay dünyasının büyük isimlerinden Neil Blender ve sörf dünyasının kraliyetinden Joel Tudor işbirliğinde çıkan, bir şort mayo, bir de Sorfitsu modeli bir sandaletten oluşan JT Trimline modelleri.

 

Reef denince elbette ön plana sandaletler çıkıyor. Genel anlamda Reef sandaletlerini özel kılan yumuşak tabanları ve yaratıcı doğal baskıları. 2012 Bahar/Yaz koleksiyonunda ise ön plana çıkan slogan "Modern Gypsy". Modern Çingene rahat, özgün ve şık sörf insanını temsil ediyor...  Kadınlar için yeni iki seri söz konusu: Biri "Bella Costas", diğeri ise "Journey To Oasis". İlki "şık fakat kesinlikle rahat"ı tercih eden sörf leydileri için üretilen bir seri, diğeriyse adından da anlaşılacağı gibi çölden vahaya çıkmanın vereceği görsel tatminin ilhamını yansıtmak üzere hazırlanmış bir koleksiyon. Reef'in ünlü tasarımıysa Xavier Rudd ile işbirliği içerisinde hazırlanan, dört tişört ve bir sandaletten oluşan kapsül koleksiyon.