Bantmag

Hammm*
Ağzımız sulandı

Hel Yes!, Stockholm ve Helsinki'de bulunan iki şubelik, damak şenlendiren, göz büyüleyen bir tasarım harikası restoran zinciri. Öyle ki gastronomi şovlarını bir kenara bırakıp tasarım fuarlarında boy gösterecek denli iddialılar. Finlandiya çıkışlı Hel Yes! yemek yemenin sosyal tarafına, yani bir araya gelmeye, ritüele ve paganistik öğelere çeşitli referanslarla içi doldurulmuş bir deneyim sunuyor ziyaretçilerine. Modadan kareografiye, tasarımdan yemeğe her alanda öncü isimlerle çalışarak, Kuzey Avrupa'nın o kılı kırk yaran üstün standartlarında, ayrıntıların toplamından fazlası olan bir bütüne hizmet ettiği bir konsept geliştirilmiş bu restoran için... Öyle ki restoran deyip geçmek işi azaltmak oluyor, restoran yerine hangi kelimeyi koymalı acaba diye bocalıyor insan.

 

Hel Yes!'in mekân görsellerine bakmak, koreograf Kenneth Kvarnström ve dansçıları Helsinki Dance Company'nin hazırladığı performansların videolarına bir göz gezdirmek bile ağız sulandırıyor. Öyle ki, Hel Yes!'te ne garsonları dansçılardan ayırmak mümkün ne de sadece önüme bakar yemeğimi yer çıkarım demek. Müşteriler de ekip kadar işin/performansın bir parçası. Ama iş restoran olunca elbette önce bir yemeklere bakmak gerekiyor. Nordik ormanların tatlarından esinlenerek hazırlanmış menü için çoğu malzeme Hel Yes! ekibinin avcı ve toplayıcı ekibi tarafından bizzat dalından koparılıyor, taze avlanıyor. Bu noktada köye gittik, yerel yetiştiriciden aldık söyleminin bile bir adım ötesine geçmiş durumdalar. Mutfağı basit ve direkt tarzıyla bilinen Antto Melasniemi önderliğinde çalışan bir yetenekli top şef ordusu yürütüyor.

 

Hel Yes!'in büyüleyici görselliğine ve kemiklerden oluşan çalgılarla müzik yapan orkestrası gibi yok artık! ekolünden videolarına bir göz atmak isteyenler buradan.