Bantmag

Mmmm*
PEK BEĞENDİK

Aslında buraya hemen Sadi Güran'a referans vererek başlamam gerekiyor. Zira beni La La La Human Steps isimli Kandalı dans kumpanyası ve onların Amelia isimli, bol ödüllü 2002 dans filmi ile tanıştıran kendisi oldu. Zaten bir So You Think You Can Dance fanatiği olarak (elbette Amerika versiyonundan bahsediyorum, Türkiye dâhil pek çok diğer ülkede denenen ve yüz üstü düşen versiyonlarından değil) dansa bir dahaki hayatıma dansçı olarak gelsem diyebilecek denli bir düşkünlüğüm var. La La La Human Steps ve Amelia danstan çok daha fazlası. Her ne kadar ismi insan adımları dese de insanüstü bir hareket silsilesinden oluşan Ameila insan vücudununa zarafet, güç ve duygu menzili olarak yepyeni bir yelpaze kazandırıyor. Diğer bir şekilde ifade etmek gerekirse, seven sevmeyen herkesin pişman olmayacaklarını garanti edebileceğim bir şans vermesi gerekiyor La La La Human Steps'e.

 

Konu aslında 2002'de çıkmış ve en azından ilgili çevrelerde bol bol konuşulmuş bu hâliyle biraz eski. Her ne kadar yenilik ve tazelik VS Çıfıt'ın temel derdi olmasa da sevdiğimiz bir şeyi arşivden çıkarıp buraya getirmek için bir sebep bir bahane gerekiyor en azından. Bu sefer bahanemiz en sevgili hâllerinden beri olarak geldi: İstanbul Modern'de şubat ortası itibariyle ziyarete açılan La La La Human Steps sergisi.

 

1849 yılından beri Rotterdam’da faaliyet gösteren Boijmans Van Beuningen Müzesi'nin  koleksiyonundan özel olarak oluşturulan bir seçkiden oluşan La La La Human Steps,  dünyanın farklı bölgelerinden 28 sanatçının önemli yapıtlarını bir araya getiriyor. Sergi genel olarak La La La Human Steps'in Amelia filminde de baş unsur olarak nitelendirebileceğimiz insan karşılaşmaları üzerinden işliyor. Küratör Sjarel Ex ise bu geniş konu başlığını “Tarihteki Karşılaşmalar”, “Kişisel Karşılaşmalar” ve “Toplumsal Karşılaşmalar” olarak üç alt başlığa ayırmış. Amelia filminden çeşitli sahneler de serginin çeşitli bölümlerinde küçük ekranlarda dönüyor. Filmin tamamı da Modern'in sinemasında belirli gün ve saatlerde gösterime ücretsiz olarak açık olacakmış. Amelia'nın tadına önceden bir bakıp iştahını kabartmak isteyenleri buradan alalım.