Bantmag

ALIŞILMIŞ GALERİ İŞLEYİŞİNDEN OLDUKÇA FARKLI BİR YOL İZLEYEREK BAĞIMSIZ SANATIN PAYLAŞILMASINDA ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENEN EDİSYON, YOLA KOYULDUĞU ANDAN BU YANA BÜNYESİNE DÂHİL OLAN YENİ SANATÇI VE KATILIMCILARLA GİDEREK GENİŞLEYEN BİR OLUŞUM HÂLİNİ ALDI.

 

Her bir çalışmanın sınırlı sayıda çoğaltılıp basılması yoluyla genç sanatçıların tanınmasına olanak sağlayan bir sergi alanı ve kendilerinin kullandığı tabirle bir nevi “açık portfolyo” işlevi gören Edisyon’un kurucuları Çağlar Kanzık ve Yetkin Başarır, Çukurcuma’daki mekânlarında şimdiye dek gördüğümüz örneklerden ayrı düşen bir yöntemle sanatı ulaşılır kılıyorlar.

 

Edisyon için yola koyulduğunuzda aklınızda nasıl bir fikir vardı? Edisyon nasıl ortaya çıktı?

Edisyon bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktı. Kafamızda yakın çevremizdeki arkadaşlarımızın ve kendi üretimlerimizin nasıl paylaşılacağına dair sorular vardı. Etrafımızdaki kişilerin evlerinde yaptıkları çalışmaları gidip gördüğümüzde bunların neden kimse tarafından bilinmediğini, görülmediğini düşünüyorduk. Bu sebepten çıktı Edisyon. 

 

Şu anda kaç sanatçıyla birlikte çalışıyorsunuz? Eserlerine yer vereceğiniz sanatçıları neye/nelere göre belirliyorsunuz?

Şu anda 88 farklı sanatçıyla/katılımcıyla çalışıyoruz. Yaptıkları çalışmalarda diğerlerinden ayrışan işleri/kişileri seçmek istiyoruz. Burada bizim beğenimizin pek de bir önemi yok. Devamlılığı olan ve bir sebebi olmadan, içinden gelerek üreten kişilere yer vermek istiyoruz.

 

Edisyon bünyesinde topladığınız eserleri nasıl bir kitleye ulaştırmayı hedefliyorsunuz? Başlangıçtan bu yana sizi takip eden kitleyi tanımlayabilir misiniz?

Hedef kitlemiz en başından beri sanat galerilerindeki yüksek fiyatlara bütçe ayıramayan ama bir yandan da sanatla, sanatsal üretime değer veren ve ilgilenen kişiler. Tabiî bu kişilerin yanında genç sanatçılara destek vermek isteyen kişileri de unutmamak lâzım. Hedefimiz her evde bir edisyonun olması.

 

Yurtdışından veya buradan, kendinize örnek aldığınız benzer oluşumlar var mı? Faaliyetlerini takip ettiğiniz diğer oluşumlar hangileri?

Edisyon’un modelini tasarlarken örnek aldığımız bir model olmadı. Kendi modelimizi tamamen kendimiz ve fikirlerine değer verdiğimiz kişilerle görüşerek oluşturmuştuk. Benzer girişimleri tabiî ki takip ediyoruz. Bir kısmını çok ticarî buluyoruz. Seçkilerinin de ticarî hedeflerinden etkilendiğini görüyoruz. Ama yine de yaptıklarına değer veriyoruz ve saygı duyuyoruz.

 

Şimdiye dek gerçekleştirdiğiniz sergi ve projeler neler?

“Yenigelenler” adını verdiğimiz, bize iş gönderen kişilerin karışık olarak sergilendiği altı adet karma sergi ve yeni başladığımız iki solo sunuş gerçekleştirdik. Yakın bir zamanda gezici sergilerimizin ilkini Ankara’da Galeri Siyah Beyaz’da açtık. Önümüzdeki yaz Barcelona’da Mitte’de yine benzer bir sergi açacağız.

 

Yeni edisyonlar, bünyenize dâhil olan yeni sanatçı ve çalışmaları takipçilerinize nasıl haber veriyorsunuz? Edisyon’da yer alan sanatçı ve eserlerine dair bilgi edinmek isteyenler güncellemelerden nasıl haberdar olabilir?

Edisyon’un web sayfasında, Facebook ve Twitter sitelerinde mümkün olduğunca haberlerini duyurmaya çalışıyoruz. Açılışımızdan bu yana olan emekleme sürecimizde istediğimiz gibi bir tanıtım yapma imkânı bulamadık. Nisan 2012 itibariyle daha fazla sanatçı tanıtımı ve eser bilgilerine yer vereceğiz.

 

Edisyon için gerçekleştirmeyi düşündüğünüz ve şimdiden şekillenmeye başlayan projeler neler? Önümüzdeki aylar için neler planlıyorsunuz?

Üzerine düşündüğümüz bir galeri değişim programı var. Şu anda modelini tasarlıyoruz. Yurtiçi veya yurtdışından bir galeri ile anlaşıp, Edisyon’un galeri alanını kısa bir süreliğine onlara teslim etmeyi, biz de aynı sürelerde o galerinin yerinde bir sergi açmayı hedefliyoruz. Aynı sürelerde galerilerin ev değişimi yapmaları da işin fizibilitesi bakımından çok önemli bir rol oynuyor. Çalışmaların baskı olmasından dolayı taşıma problemi olmayacağını düşündük. Böylelikle bir uçak bileti ile gelip sergilerini karşılıklı olarak kurup, yeni ülkelere, yeni insanlara ulaşabilme imkânı yaratmayı hedefliyoruz.

Ankara ve Barcelona’daki gezici sergilerimiz bu projenin bir denemesi gibi görülebilir. Uzun vadede ise bizim dışımızdaki galerilerin bu programa bizden bağımsız olarak katılıp kendi değişimlerini de yapmalarını istiyoruz.     

http://www.edisyonlar.com/