Bantmag

MESKENİ BROOKLYN OLAN UGLY DUCKLING PRESSE BİR GRUP KOLEJ ÖĞRENCİSİNİN 90’LARDA UCUZ UHU VE EL YAPIMI KOLAJLARLA HAZIRLADIKLARI ÜÇ BEŞ SAYFALIK BİR FANZİNDEN FİLİZLENEN, BAĞIMSIZ VE KÂR AMACI GÜTMEYEN BİR YAYINEVİ. 

 

Brooklyn'e demir atmadan önce Boston, Dublin, Londra ve Moskova gibi yer yer gezmiş, Ugly Duckling Press. Her gidilen yerde bulunana objelerden kolajlar, seyahatin verdiği ilhamlarla yazılmış şiirlerden ve politik makalelerden oluşan yeni bir sayı basılmış. Baskı bir fotokopi makinesiyle, ciltleme de eller ve dizler üzerinde yerde yapılmış. 1995 yılı civarında –gene bolbol fotokopi mürekkebi yalayarak– bir kitap, onu takip eden aylarda 500 kopyalık bir fanzin toplamasıyla yolculuğa devam eden Ugly Duckling, 90'ların sonlarında Manhattan'ın zengin kafelerinden bin adet "go-card" (sanat işlerinin kopyalandığı baskılı kartlar) çalarak bunları başka kafelere dağıtmak gibi eğlenceli bir gerilla eylemiyle baskı işine bir de halka yönelik sanat projeleri eklemiş.

 

Tristra Newyear ve Matvei Yankelevich ikilisinden oluşan UDP topluluğu her geçen sene eklenen elemanlarla büyüyerek geniş bir ördek sürüsü hâline geldi. Herkesin birşeyler yapmak isteyen bir tanıdığı olan New York'ta o sanat projesi, bu forum, halka dağıtılmak için için elle yapılan kitaplar, şiir dergileri ve elbette partiler derken iş 11 Eylül sonrasında "New York Nights"  adlı savaş karşıtı bir sanat, şiir ve politika forumuna, 25 centlik "çok satanlar"a ve kâğıtsız kitaplara kadar varmış.

 

Ugly Duckling Presse'nin (o fazladan “e” ufak bir Alman yayınevi olan Kafka veya K-Presse'den geliyormuş) bugün 200'ü aşkın yayını bulunuyor. Sayıca ve gönülce geniş bir editöryel ekibin elinden çıkan işler, ilk günkü amatör heyecanla ve –klişe de olsa– elbette yılların verdiği profesonellikle hazırlanıyor. UDP, baskısı tükenmiş eski yayınlarının internet sitesinden okunmasına izin veren, başta da belirttiğim gibi kâr amacı gütmeyen bir yayınevi. Yayın vizyonu açısından uluslararası, çok dilli, yeni ve taze veya eski ve unutulmuş yazarlara, sanat kitaplarına, periyodik yayınlara ağırlık veriyor. Kitapların çoğunda el yapımı öğeler bulunuyor, zira yayıncılık mesleğinin tarihine ve gerektirdiği emeğe dikkat çekmek istiyor.

 

UDP sitesine bir göz atmak, eski yayınları online okumak veya bir iki sipariş vermek isteyenler buradan buyurabilirler.