Bantmag

2001'DE BİR FOTOKOPİ MAKİNESİYLE KURULAN NIEVE, YARATICI VE ÖZGÜN DERGİLER İÇİN PAHALI BASKILARA VE KALIN CİLTLERE GEREK OLMADIĞINI BİR KEZ DAHA KANITLAYARAK, BAĞIMSIZ YAYINEVLERİNİN VE BAĞIMSIZ DERGİCİLİĞİN HANESİNE SAĞLAM BİR SKOR YAZDIRIYOR.

 

Nieves, İsviçre Zürih kökenli bir yayınevi. Temelleri 1990'ların sonlarında grafik tasarım mezunu Benjamin Sommerhalder'in tasarım kariyerini bir kenara bırakıp gönlünde yatan dergi işine yönelmesiyle atılıyor aslında. Zoo isimli bir magazin çıkartan Sommerhalder iki sene gibi kısa bir sürede dergi basmanın ne kadar zahmetli ve pahalı bir uğraş olduğunu anlayınca Zoo'nun yayın hayatı kısa sürede sona eriyor. 

 

Ancak Sommerhalder hayalinin peşini bırakmayan, hattâ hayal ettiği mesleğe yeni ufuklar açan o vizyon sahibi insanlardan olsa gerek, hızlı ve ucuza üreten fakat belirli bir estetiği sağlamayı sürdüren bir çözüm üzerinde kafa patlatmaya başladıktan sonra 2001 senesinde bir fotokopi makinesi ve küçük bir sanatçı çevresi ile Nieves Yayınevi'ni kuruyor. Nieves her ay çeşitli sanatçılarla çalışarak, her sanatçının içerikten sorumlu olduğu, siyah-beyaz fotokopiyle çoğaltılan dergiler yayınlamaya başlıyor. Nieves dergilerinin editörlüğünü yapan sanatçıların çoğunluğu elle çalışmaya yönelen kişilerden... Zaman zaman ise fotoğraf ve grafik tasarımla uğraşan sanatçıların yarattığı dergiler de karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan etkileyici bir çeşitliliğe sahip dergiler bütünü kısa zamanda kendi koleksiyonerlerini edinmiş. Şu anda Nieves tarafından çıkartılan dergiler birkaç saat içerisinde tükeniyor.

 

Nieves bir yandan dergi yayınlarını renkli fotokopiyle zenginleştirirken, diğer yandan geçtiğimiz seneler içerisinde profesyonel baskıyla üretilen sanat kitapları da çıkarmaya başlıyor. Kitaplar dergilere göre baskı ve kâğıt olarak daha profesyonel gözükse de arkalarında yatan aynı amatör, hevesli ve yaratıcı ruh. Aynı dergiler gibi, sanatçının içeriğin tümünden sorumlu olduğu Nieves kitaplarında yayınevinin seçtiği üç değişken var: boyutlar, sayfa sayısı ve baskı adedi.

 

2001'de daha çok arkadaşlardan oluşan küçük bir sanatçı grubunun işleriyle yaratılan dergilerden bu yana geçen 10 sene içerisinde Nieves Yayınevi dergilerinin editörleri arasında Miranda July, Spike Jonze, Ed Templeton, Larry Clark gibi etkileyici ve şaşırtıcı isimler de bulunuyor.

 

Nieves Yayınevi'nden çıkan dergi ve kitaplara bir göz atmak için buradan, dergilerin sayfalarında yer alan sanat işlerine göz atmak için şuradan buyurabilirsiniz.