Bantmag

AVEA ESCAPE TO MUSIC KONSER SERİSİ GEÇTİĞİMİZ AYLARDA JAMES, ROX, RUSSIAN RED GİBİ SON YILLARIN ÖNE ÇIKAN İSİMLERİNİ İSTANBUL'DA AĞIRLAMASININ ARDINDAN MANDO DIAO KONSERİYLE YILIN MERAKLA BEKLENEN KONSERLERİNDEN BİRİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR. 

 

Hikâyesi on küsur yıla yayılsa da Mando Diao oldukça genç bir ekip olarak karşımızda. Grubun gitaristi ve vokalisti Björn Dixgård yanına Gustaf Norén’i de katarak yola koyulduğunda ikili 18 yaşından büyük değildi. On dört ay boyunca ebeveynlerinin yazlık evine kapanıp kendilerini şarkı yazma işine kaptıran ikili, 2002 yılında yayınlayacakları Bring ‘Em In adlı ilk albümlerinde yer alan parçaların büyük bir kısmını bu süre içerisinde oluşturmuş. İsveç’in küçük bir kasabasından çıkıyor olsa da grubun kendine güney esintili “Mando Diao” adını seçmesi de yine bu yazlık evinde geçirdikleri günlerden birinde Björn Dixgård’ın gördüğü bir rüyanın etkisiyle olmuş. Dixgård’ın rüyasında adamın teki çıkagelir ve “Mando diao!” diye bağırır. Grubunun bu garip adının ne anlama geldiğini merak eden hayranları için söyleyelim, tüm hikâye bundan ibaret!

 

Büyüdükleri yıllarda Guns N’ Roses ve Nirvana gibi isimler popülerliklerinin zirvesinde olsalar da Mando Diao elemanları grubun müziğini yaratırken anne babalarının dinlediklerinden etkilenirler. Özellikle de The Beatles, Mando Diao’nun üzerindeki etkisini asla yitirmez. Hâl böyle olunca da alternatif rock’la blues ve country’nin iç içe geçtiği, herhangi bir zaman dilimine ait olmayan tamamen Mando Diao’ya özgü bir müzik ortaya çıkar. “Mr. Moon”, “Paralyzed”, “Sheepdog” gibi grubun artık klasikleşmiş şarkıların yer aldığı Bring ‘Em In albümünün ardından 2004 yılında yayınladığı Hurricane Bar ile Mando Diao müzik gündeminin en çok konuşulan gruplarından biri hâline gelerek, “gelecek vaat eden gruplar” arasındaki yerini almıştı.

 

Şimdi artık Mando Diao diskografisindeki albümlerin sayısı altıya ulaştı. Haliyle “gelecek vaat eden grup” sözünü tutmuş oldu. Björn Dixgård ile Gustaf Norén’in henüz çocuk denilecek bir yaşta küçük bir İsveç kasabasında kurdukları Mando Diao artık beş kişilik bir grup. Yayınladığı albümler sayesinde ünü sınırları hattâ kıtaları aşıp Amerika ve Japonya’ya kadar uzanan Mando Diao, 2010 yılında MTV için kaydettiği akustik albümü, MTV Unplugged – Above and Beyond ile de oldukça farklı ve hayranlarının büyük ilgi gösterdiği bir çalışmaya imza attı. Bir konser kaydı olan bu albümde Mando Diao’ya Lana Del Rey, Juliette Lewis ve Ray Davies gibi ünlü isimler de eşlik ediyor.

 

İstanbullu hayranlarının da uzun süredir beklediği Mando Diao, 18 Şubat akşamı Avea Escape To Music konser serisi kapsamında Maçka Küçükçiftlik Park'da vereceği konserle İstanbul’daki ilk performansını gerçekleştirecek. Ayrıca, Avea Escape To Music serisinin şubat ayındaki tek konuğu Mando Diao değil. Avea Escape To Music konserlerine dair detayları Twitter sayfasından takip edebilirsiniz.