Bantmag

HIRVATİSTAN’DAN BOL TEKRARLI PSİKEDELYA
EAST – RA

YAZI: CEM KAYIRAN

EAST – RA’YI İLK DİNLEDİĞİMDE MUHTEMELEN BERLİN’DE 1970’LERDE YAŞAMIŞ BİR GRUP OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜŞTÜM.

 

 

Oysa grubun henüz 2008'den beri aktif olması yakın gelecekte daha fazla albüm yapacakları anlamına geliyor ve bu beni çok heyecanlandırıyor! Psikedelik müzik algısı yıllar içinde şekil değiştirmiş olabilir. Günümüzde her şey psikedelik olarak da etiketlenebilir. Ama belki de psikedelik müziğin doğduğu 60'larda, 70'lerde tüm eğlenceyi kaçırıyor olduğum için –başka bir şeyle uğraştığımdan değil, henüz dünyaya gelmemiş olmadığımdan– bende hep daha büyük bir merak uyandırıyor o dönemin grupları. 

 

Tahminlerime göre Hırvat grup East-Ra'nın üyeleri de sonu hiçbir zaman gözükmeyen eski psikedelik havuzunda kendini çoklarca kez kaybetmişler ve sonunda böyle bir ifade şekli geliştirmişler kendilerine. Genel olarak epey karanlık bir atmosfer sunuyor grubun şarkıları. East-Ra'nın belki de en iyi olduğu şey bu karanlık atmosferde dinleyicisine arz ettiği bütünlük. Yer yer fazlasıyla arıza olarak tınlayan gitar melodilerinin üstüne uzayıp giden ve genellikle kısık kalan vokaller, sizi istemsizce oturduğunuz yerde sallandıran basit ve bolca tekrardan oluşan altyapıların üzerinde çok etkileyici tınlıyor. 

 

Bir yandan –özellikle enstrümantal parçalarda– tamamen bütünlüğü yıkmak niyetinde olduğunu da görebiliyorsunuz grubun. Akıllara Captain Beefheart'ı getiren, ardı ardına gelmesini hayal edemeyeceğiniz partisyonlar peşisıra kendini gösterebiliyor East-Ra'nın şarkılarında. Ama bu dağınıklığın ardından hemen uzun soluklu ve bir hayli moody bir parçayla sizi karmaşadan alıp sakinleştirme ihtimali de yüksek bu grubun. 2008'den bu yana üç albüm yayınlamış East-Ra. Bunlardan iki tanesi İngilizce, biri Hırvatça. Grubun karşıma çıkan ilk albümü olan Substitute 3 bu yazının sonuna gelirken mutlaka dinlemenizi önereceğim albüm. Biraz krautrock, biraz lo-fi psikedelya  ve çok fazla tekrar! Frusciante'nin gruplarından Ataxia'yı yer yer anımsattığını da söyleyebilirim Substitute 3’nin. East-Ra, son zamanlarda dinlediğim en etkileyici yenilerden biri benim için, aslında çok yeni olmasa da. Unutmadan, grubun üç albümü de, kendi izniyle ücretsiz olarak şu linkte: http://osa-media.blogspot.com/

 

Pozitif: Şarkılar içine girmesi çok kolay şarkılar, sizi başka âlemlere davet ediyormuş gibi!

 

Negatif: Bazen de şarkılar uçsuz bucaksız bir yola sapıveriyor. Bu bazen iyi olsa da kimi zaman zorlayıcı bir mücadele hâline gelebiliyor.