Bantmag

AVEA ESCAPE TO MUSIC KONSER SERİSİ ŞUBAT AYINDA ŞAHANE BİR SÜRPRİZ YAPARAK, 20 YILA DAYANMIŞ KARİYERİYLE CAT POWER OLARAK GÖNÜLLERE TAHT KURAN CHAN MARSHALL'I GARAJİSTANBUL'DA AĞIRLIYOR!

 

Hayatı güzel kılan farklı tınıları İstanbul’a davet eden Avea Escape To Music konserleri, müziğin yönünü değiştiren sanatçıları ağırlamaya devam ediyor. 2010 sezonunda The Charlatans ve UNKLE gibi devlerin İstanbul konserlerini organize eden seri, 2011 sezonunda Manchester efsanesi James’in Maslak Refresh the Venue’deki performansı ve taze kan pop/soul yıldızı Rox’un garajistanbul çıkartmasıyla unutulmaz konserlere imza attı.

 

2012’ye indie-folk tarzındaki şarkılarıyla fark yaratan Russian Red konseriyle hızlı bir giriş yapan Avea Escape To Music konserleri, bu ay İsveçli rock grubu Mando Diao’nun 18 Şubat’ta Maçka Küçüçiftlik Park'taki konserinin yanısıra, gönüllerin kahramanı folk yıldızı Cat Power’ı da 9 Şubat akşamı garajistanbul’da ağırlıyor. Avea Escape To Music konserlerinde ilerleyen günlerde folk-caz titreşimli şarkılarıyla tanınan Yael Naim konserinin tadını çıkartmaya hazır olun!

 

 

CAT POWER’IN NEW YORK’TA BAŞLAYAN ÖYKÜSÜ

Atlanta’da gezgin bir piyanistin kızı olmasına rağmen, piyanoya dokunmasının yasak olduğu bir evde büyüyen Chan Marshall, kendisini, yapmak istediği müziği ve Cat Power ismini evden ayrılıp New York’a taşındığında buldu. Kendisi gibi bir şarkıcı ve şarkı yazarı olan Liz Phair’in açılışını yaptığı bir konser sırasında Sonic Youth davulcusu Steve Shelley ve Two Dollar Guitars grubundan Tim Foljahn ile tanışmasının hemen ardından ilk kayıtlarını onlarla birlikte yapmaya karar verdi. Aynı günde kaydedilen 1995 tarihli Dear Sir ve 1996 tarihli Myra Lee, Cat Power’ın indie-rock’tan folka uzanan şarkılarıyla dünyaya yaydığı tılsımın ilk meyveleriydi.

 

İlerleyen yıllarda ve Cat Power’ın şanı What Would The Community Think?, Moon Pix ve You Are Free gibi yürek yakan albümlerle yürüyedursun, kendisi aynı zamanda klasik blues ve folk şarkılarına saygı duruşunda bulunduğu, farklı yorumlardan oluşan kayıtları da diskografisine ekledi. Ve Cat Power’ın dünyaya yaydığı bu tılsımın sırrının arkasında kederli vokallerinin içtenliği ve, gitarı ya da piyanosu fark etmez, başına geçtiği enstrümanı alabildiğine sade bir üslupla gösterişli kılması yatıyor.  

 

Cat Power’ın müzikal tavırları, canlı performansları ve oyunculuk deneyimleri üzerine fikirlerini sizin için kendi ağzından derledik.

 

İLHAM ALDIĞI MÜZİKLER ÜZERİNE

Her türlü müzikten beslendim. 60’lar, 70’ler, 80’ler, MTV, kolej radyosu… En çok da MTV’den. Büyürken dinlediğim müziklerden… Madonna ve Michael Jackson gibi.

 

KENDİ PRODÜKTÖRÜNÜN KENDİSİ OLMASI ÜZERİNE

Ben her zaman kendi prodüktörlüğümü yaptım. Mesela her zaman kuşku duyduğum şarkıları arkadaşlarıma çalarım. Ve her seferinde biri diğerinin sevmediği şarkıyı sever. Bu yüzden başka kimsenin fikrini kendiminkinden üstün tutmuyorum. Benim fikrim başkalarınınkinden daha iyidir demek istemiyorum, kendi fikrime hiç güvenmediğim çok zaman oluyor ama herhangi bir prodüktörle nasıl çalışırdım, bilemiyorum.

 

KONSER PERFORMANSLARI ÜZERİNE

Moon Pix’ten bu yana izleyicim çok değiştiği için benim performansım da değişti. Eski günlerin samimiyetini özlemiyor değilim. Korkuyu özlüyorum. Bu turnelerde arkadaşlarımla birlikte olmak bana güç veriyor, çünkü yalnız hissetmiyorum. Ama The Greatest albümünden bu yana sahnede hiç enstrüman çalmadığım için kötü ve suçlu da hissediyorum. Yeniden gitar, yeniden piyano çalmam lâzım. Bu yüzden yeniden kendim olmaya geri döneceğim gibi geliyor. Bu ürkütücü, ama aslında grubumla bileyken insanların önünde sahnedeyken korkuyorum.

 

WONG KAR WAI FİLMİ BLUEBERRY NIGHTS’TAKİ OYUNCULUĞU ÜZERİNE

Sahnedeyken karşındaki insanların yüzlerindeki enerjiyi kendi yüzünde hissedebiliyorsun ama kameraların karşısında tüm çekim ekibi karşında birşeyler taşıyıp birşeyler yapıyor, ama gerçekten çok sessizler. Hem samimî hem de yabancılaştırıcı bir ortam vardı. Orada sadece ben ve diğer aktör olarak ikimizsek de, camın arkasında koca bir ekip duruyordu. Bazen bir şarkı söylerken ve gerçekten birşeyler anlattığını bilirken tüm evren kaybolur ve başka bir gerçekliğin içinde bulursun kendini. Biraz bunun gibi hissettim. Bu yüzden harika, tuhaf ve aynı zamanda da komik bir tecrübeydi. Önüme çıkan çok garip bir fırsat olduğunu söyleyebilirim.

 

 

 

Avea Escape To Music konser serisinin bu ayki konuklarından Cat Power, 9 Şubat 2012 tarihinde garajistanbul’da hayranlarıyla buluşuyor. Bu arada ocak ayında Escape To Music Twitter adresini takip edenler hediye bilet kazanma şansı yakalıyor. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Avea Escape To Music konserleri:

 

9 Şubat 2012 – Cat Power @ Garaj İstanbul

18 Şubat 2012 - Mando Diao @ Maçka Küçükçiftlik Park

31 Mart 2012 - Yael Naim  @ Garaj İstanbul