Bantmag

SEKS, DAVULLAR VE ANALOG SYNTHLER ÜZERİNE

YAZI: ALEX MAZONOWICZ

KAFAYI BİLGİSAYARLARLA BOZMUŞ BİLGİ İŞLEM UZMANI BİR ARKADAŞIM – EVET, TÜM BU ÖZELLİKLERİNE RAĞMEN HÂL ARKADAŞIM –APPLE ÜRÜNLERİNİ “SEKSΔ BULDUĞU İÇİN TERCİH ETTİĞİNİ AÇIKLADI GEÇENLERDE.



“Seksî” tanımlamasını büyük bir şirket tarafından üretilmiş bir makine üzerinden yapıyor olması üzücü elbette. Kafayı bilgisayarlarla bozmuş işte…Benim müzik enstrümanlarından “seksî” tabirini kullanarak bahsediyor olmam ise bambaşka bir konu tabiî ki. Ben de müzik enstrümanlarıyla kafayı bozdum ama bunun çok daha havalı ve karşı cins tarafından çok daha çekici bulunduğu bilimsel yöntemlerle kanıtlanmıştır.

Müzik enstrümanları gerçekten de seksî ve güzeldir: Fender Jaguar’ın kıvrımlı dış hatları, akustik basın şehvetli gövdesi, elektrik mavisi Moog Voyager’ın büyüleyici ayar düğmeleri ve davulların da işte, bir bateristin aklını başından alabilecek ne gibi özellikleri varsa onların hepsi… Bütün bu enstrümanları sahnedeyken izlemenin keyfi, işitsel duyularınızı harekete geçirecek şekilde tatlı tatlı ses çıkartırlarken de yerlerinden kopartılmış, hattâ kendi kendini yok etme fetişinin etkisiyle oraya buraya fırlatılırlarken de aynı derecede zevklidir. Bir grubu canlı çalarken izlemenin keyfi de bu tür harika anlardan gelir. “Seksî” ya da “eğlenceli” olmayan bir şey varsa o da sahnede birisini dizüstü bilgisayarla müzik yaparken izlemektir.

Bu dediğimin ses kalitesi ya da müzik yeteneğiyle bir alâkası yok. Bilgisayarlar müzikal yaratıcılık için büyük iş gören fantastik âletlerdir ve herhangi bir plak şirketine bağlı olmayan müzisyenler için o çok pahalı olan kayıt sürecini kolaylaştırmıştır. Pedallarda tek bir düğmeyi çevirerek yoğun bir akor sesi elde edebilmenin oldukça gizemli yanları vardır ama aynı etkiyi sadece mouse’u kıpırdatarak yaratınca her şey demeyelim fakat bazı şeyler anlamını yitirebiliyor. Aynı şekilde, midi-pad’e vurarak ya da pedalların üzerine basarak elde edilen ses, iMac’te sadece bir tuşa basarak çıkarılan seslerden çok daha heyecan vericidir.

Gittiğim konserlerde tüm gece boyunca bir monitöre bakıp duran ya da daha da kötüsü, dijital bir kaydın üzerine şarkı söyleyen bir müzisyeni izleyince eskiye dair bazı şeyleri özlediğimi fark ediyorum. Asla taviz vermeyeceğimi söylemiyorum ama tüm bu saydıklarım canlı müzikten aldığım keyfi etkiliyor.

İnsanlar 2011’e bakınca Steve Jobs’un ölümünü hatırlayacaklardır muhtemelen ama benim için çok daha önemli olan bir başka teknoloji devi da bu sene içerisinde vefat etti. Tstomu Katoh… Korg’un kurucusu ve başkanı Tstomu Katoh geçtiğimiz martta hayatını yitirdi. Şu ne idüğü belirsiz online dergideki bu kısacık yazı senin için yazıldı Tstomu, evimdeki Microkorg XL, Monotron ya da Kassosilator gibi âletleri herhangi bir Apple ürününe asla değişmem.