Bantmag

50.SUCKER PUNCH

Bu filmin neden listede olduğunu şöyle açıklayabiliriz: Lilya 4 Ever gibi başlayıp, Girl, Interrupted şeklinde devam edip, Showgirls'e geçip, ordan da 300'e bağlanan bir filmi ilk kez görüyoruz.

 

49.HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS PART 2

Yalnızca Harry Potter filmlerine görkemli bir kapanış yapmayıp, aynı zamanda son zamanların en duygu yüklü gençlik filmlerinden de birine dönüşen son halka, yılın en iyileri arasında yer almayı hakediyor.

 

48.HANNA

Joe Wright'ın yalnızca İngiliz dönem filmlerine sıkışıp kalmış bir yönetmen değil, gerektiğinde bir aksiyon harikasına da imza atabileceğinin kanıtı olduğu için listemizdeki yerini alıyor Hanna.

 

47.BRIDESMAIDS

Yalnızca Amerika'nın en yetenekli kadın komedyeni Kristen Wiig'in senaryosu ve başrol performansı için değil, komedinin erkek tekelinde bir janr olmadığını da ilan etmesi açısından, yılın ilgiye değer filmlerindendi.

 

46.PICCO

İnsanın kanını donduran gerçek bir olaydan yola çıkan bu sert ve dolaysız Alman filmi, insan zihninin kendi kendine oynadığı oyunları resmeden, rahatsız edici bir hapishane gerilimiydi.

 

45.NEDS

Oyuncu Peter Mullan'ın yönetmen koltuğunda oturduğu yeni filmi, İngiliz sinemasının bu yıl çıkardığı kayda değer örneklerinden biriydi.

 

44.SNOWTOWN

Yılın en çok konuşulan ve en sert filmlerinden biri olan “Snowtown”un şöhreti daha çok kulaktan kulağa ilerledi. Bizde vizyon yüzü göremese de, bu yılki Filmekimi'nde izleyici buluşma şansı buldu.

 

43.LAST NIGHT

Dört başrol oyuncusunun da sade ve etkili performansı ve kendi halinde öyküsüyle öne çıkan film, yılın dört başı mamur atıştırmalıklarındandı. Hoşça vakit geçirten bir seyirlik dediğimiz...

 

42.THE SKIN I LIVE IN

Pedro Almodovar'ın çok tartışılan son filmine en çok yakıştırılan sıfat çok garipti. İzleyicilerinin bir kısmının çok sevip, bir kısmının hiç haz etmediği The Skin I Live In, insan doğası ve varoluşuna kafa yoran, gerçekten de garip bir seyirlik.

 

41.X-MEN: FIRST CLASS

Pekçoklarına göre serinin en iyi filmi, Kick-Ass'in yönetmeninden zıpkın gibi bir aksiyon keyfi sunuyordu. Süper kahraman filmleri sevenleri, malum serinin başına döndüren ve çoğunlukla memnun eden bir iş olması vesilesiyle listemizde yerini aldı.

 

40.FOUR LIONS

Yılın en iyi kara komedilerinden biri olması bir yana, zor bir meseleye cesur bir taraftan bakmayı becerebilen Four Lions, kesinlikle kalburüstü bir seyirlik.

 

39.TYRANNASOUR

Ünlü İngiliz oyuncu Paddy Considine'ın ilk kez uzun metraj yönetmenliği denediği ve tüm dünyada taktir topladığı filmi, British Independent ödüllerinin de gözdeleri arasındaydı.

 

38.INCENDIES

Polytecnique'le keskin bir çıkış yapan Denis Villeneueve, tesadüfün bu kadarı dedirten senaryosu ve acı dolu hikayesiyle yılın en etkili filmlerinden biriyle karşımıza çıktı.

 

37.ATTACK THE BLOCK

İngiltere'de bir grup genç serserinin tesadüfi uzaylı avına odaklanan ve yılın en hareketli aksiyon / gençlik filmlerinden birine dönüşen Attack the Block, gerçek bir sürprizdi.

 

36.SCREAM 4

Wes Craven, unutulmuş bir janrı yeniden hortlattığı Scream serisine, öylesine zeki ve komik bir dönüş yaptı ki, seyrinin tadı damağımızda kaldı.

 

35.ATTENBERG

Geçen yılın dumura uğratan filmi Dogtooth'un yapımcısı, ruh ve ton olarak bu filmin izinden giden farklı bir öyküyle karşımıza çıktı ve yılın ilgi çekici işlerinen birini ortaya koydu.

 

34.WHERE DO WE GO NOW?

Caramel'in Lübnanlı yönetmeni Nadine Labaki'nin yeni filmi, Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki çatışmanın ortasında kalan bir grup kadının hikayesine odaklandığı filmiyle ilgi çekti.

 

33.WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN

Tilda Swinton'ın her zaman olduğu gibi etkili bir performans sergilediği bu sarsıcı film, Ratcacher ve Morvern Callar filmleriyle tanıdığımız Lynne Ramsay'ın başarılı yönetimiyle de dikkat çekiyordu.

 

32.THE HUNTER

İran – Fransız ortak yapımı bu gıpgri suç filmi, iki ucu şeyli değneği andıran bir kısırdöngü içerisinde, yolunu bulmaya çalışan bir intikamın hikayesini anlatan, sert ve etkileyici bir filmdi.

 

31.POETRY

Cannes'da geçtiğimiz yıl senaryo ödülü kazanan ve bizde İstanbul Film Festivali'nde seyirci karşısına çıkan Poetry, son zamanların en sıcak filmlerinden biriydi.

 

30.SLEEPING BEAUTY

Jane Campion'ın kendini dünya festivallerine bu filmi yollamaya adadığı Sleeping Beauty, romancı Julia Leigh'in, soğuk, mesafeli, ürkütücü ve rahatsız edici, ilk uzun metrajlı sinema filmiydi.

 

29.MEEK'S CUTOFF

Old Joy ve Wendy & Lucy ile dikkatleri üzerine çeken Kelly Reichardt'ın son filmi, seyircisini 19. yüzyılın ortalarına götüren, durgun ve pek nefis bir westerndi.

 

28.TOMBOY

Cinsiyet karmaşası meselesine kırılgan ve etkili bir hikaye üzerinden bakan Tomboy, yalnızca çocuk oyuncu performansı konusunda son yıllarda çıkarılmış en başarılı işlerden biri olması nedeniyle bile özel bir film.

 

27.THE TRIP

Tür canbazı Michael Winterbottom'ın aynı adlı komedi serisinden uyarladığı sinema filmi, Steve Coogan ve Rob Brydon ikilisinin saçmalar saçması yemek muhabbetinden oluşan eğlenceli bir filmdi.

 

26.A DANGEROUS METHOD

Carl Yung'la Freud'u bir araya getiren hikaye, bu ikiliyi bir detay gibi bırakmasına rağmen, bir iki etkileyici sahnesi ve oyuncularının yetkin performanslarıyla -Keira Knightley'nin abartılı işi dahil- görülmeye değerdi.

 

25.MARTHA MARCY MAY MARLENE

İlk çıkışını bu yılki Cannes'da gerçekleştiren, ardından yıl boyu festivallerde cirit atan bu ilginç gerilim, özkimlik üzerine son dönemde karşımıza çıkan en nitelikli yapımlardan biri.

 

24.ELENA

The Return'le yürek dağlayıp, The Banishment'la kariyerini sürdüren Rus yönetmen Andrei Zvyagintsev'in son filmi Elena, yaşlı bir çiftin hikayesine odaklanan, yılın en etkili filmlerinden biriydi.

 

23.ANOTHER EARTH

Sundance'deki çıkışının ardından yılın ilgi gören bağımsızlarından birine dönüşen Another Earth, bir bilim-kurgu hadisesini, dingin bir dramla çarpıştırarak dikkat çekti.

 

22.THE ARTIST

Yılın en çok konuşulan ve ödüllendirilen filmlerinin başında gelen The Artist, sessiz film dönemine referanslar sunan, şirinlik muskası ve taptaze bir sessiz film.

 

21.PINA

Wim Wenders'ın, Pina Bausch'un dehasını 3D teknolojisiyle birleştirdiği göz alıcı belgeseli, yönetmenin yakın arkadaşı Pina'ya bir saygı duruşu niteliğindeydi.

 

20.LA HAVRE

Aki Kaurismaki'nin Cannes'dan övgülerle ayrıldıktan sonra, yıl boyu katıldığı tüm festivallerden sevgi ve çoğunlukla ödüllü ayrıldığı son filmi, yönetmenin her zamanki üslubuna bağlı olarak çektiği şaşırtmayan ama etkisinden bir şey kaybetmeyen işlerinden biriydi.

 

19.JANE EYRE

Çocukluğumuzdan itibaren en sık karşılaştığımız romanlardan biri olan Jane Eyre'in, son derece klasik ama pek özenli adaptasyonu, başroldeki Mia Wasikowska'nın etkili performansından da besleniyordu.

 

18.THE IDES OF MARCH

George Clooney'in dördüncü uzun metrajlı sinema filmi, belki de şimdiye kadar çıkardığı en olgun işlerden biri olmakla birlikte, yıldızlarla dolu kadrosu ve başarılı senaryosuyla da yılın en iyi stüdyo işlerinden biriydi.

 

17.MIDNIGHT IN PARIS

Woody Allen'ın tüm filmografisi içinde sürpriz bir biçimde en çok iş yapan filmine dönüşen Midnight in Paris, zeki senaryosu ve izleyicisini avucunun içine alan atmosferiyle, şaşırtıcı ve eğlenceli bir komediydi.

 

16.MARGIN CALL

Bir ilk olarak ne kadar başarılı ve eli yüzü düzgün bir iş olması bir yana, söyledikleri ve gösterdikleriyle de etkileyici olmayı başaran, her sahnesinden fırlayan bir başka çok ünlü isimle tüm seyir boyunca şaşırtan, önemli bir işti.

 

15.SENNA

F1 tarihinin en büyük efsanelerinden birine dönüşen Aytron Senna'nın yaşam hikayesinden yola çıkan ve anlatım tekniği ve kurgusuyla şaşırtan Senna, yılın en başarılı belgesellerinden biriydi.

 

14.MELANCHOLIA

Lars von Trier'in Cannes'daki ayarsızlığının gölgesinde kalsa da, başta Avrupa Film Ödülleri olmak üzere pekçok ödül ve adaylığı toplayan Melancholia, şimdiden Trier'in en başarılı işlerinden biri olarak anılıyor.

 

13.LIFE IN A DAY

Başta sıkıcı bir YouTube toplaması muamelesi gören ama izleyince, insana hayatının tecrübelerinden birini yaşatan bu kıvrak zekalı kurgu harikası, belgeselden de öte bir işti.

 

12.BLUE VALENTINE

Başrollerini Ryan Gosling ile Michelle Williams'ın paylaştığı ve sarpa saran bir evlilik sürecindeki genç çiftin tanışmasından son aşamaya kadarki süreci parçalı bir kurguyla karşımıza getiren filmle, yönetmen Derek Cianfrance de parlak bir çıkış yapmıştı.

 

11.PERFECT SENSE

İngiliz yönetmen David Mackenzie'nin duyu organları üzerinden anlatmaya koyulduğu felaket filmi romansı, birkaç türü bir araya getirirken, etkileyici ve parlak bir işe de imza atmıştı.

 

10.SUBMARINE

İngiliz oyuncu Richard Ayode'nin, süslü Amerikan bağımsızlarına adeta ayar verdiği, gösterişi sadeliğinden gelen, etkileyici dramedisi, Ayode'nin sonraki işleri konusunda heyecanlanmamıza vesile olan, yılın en başarılı ilk filmiydi.

 

9.THE KID WITH A BIKE

Ne çekseler iyi olan Dardenne Kardeşler'in, neden böyle bir dokunulmazlık kazandıklarını, sadelik harikası anlatımı ve dingin yönetimiyle vurgulayan film, sezonun en duygu yüklü yapımları arasındaydı.

 

8.ANOTHER YEAR

Mike Leigh'in son marifetini biraz gecikmeli izlemiş olsak da, gerek son zamanlarda karşımıza çıkan en özel karakterlerden birini sinema tarihine armağan edişi, gerekse bu karakteri ete kemiğe büründüren Lesley Manville'in performansıyla ışıldayan bir filmdi.

 

7.DRIVE

Cannes'dan gelen yönetmen ödülünün ardından yıl boyunca ödül üstüne ödül toplayan Drive, afili bir aksiyon filmi olmasının yanısıra, türün bildik kodlarıyla oynayan, güçlü anlatımı ve tüm donuk ve uzak karakterlerine rağmen seyirciyi filmin içine sokan yönetimiyle, yılın en iyilerinden biriydi.

 

6.THE TURIN HORSE

Macar sinemacı Bela Tarr'ın beyazperdeye şiirsel vedası şeklinde tanımlanabilecek The Turin Horse, yılın en yetkin sinema örneklerinden biri olmakla birlikte, görüntü yönetmenliği işiyle de parlayan, sarsıcı bir başyapıttı.

 

5.BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA

Nuri Bilge Ceylan'ın belki de Uzak'tan beri en çok övgü toplayan filmi olan Bir Zamanlar Anadolu'da, yalnızca Türkiye'nin bir uzak kasabasında ilerleyen bir arabanın içine suç, hukuk, adalet ve bilimi doldurup, sessizce gezdirdiği için bile görülmeye değerdi.

 

4.HUGO

Martin Scorsese'nin hayranı ve korumacısı olduğu sinema tarihine hem bir armağanı, hem de bir saygı duruşu niteliğindeki son filmi, üç boyut teknolojisinin de beyazperdeye yansımış en anlamlı ve mucizevi örneği olarak tanımlanabilir.

 

3.THE TREE OF LIFE

Pekçoklarına göre şimdiden 2001: A Space Odyssey'den beri gelmiş geçmiş en büyük film olarak değerlendirilen Terrence Malick şaheseri, seyircisini allak bullak eden tartışmalı ilk yarım saati ve ufak listeler şeklindeki kurgucu ve görüntü yönetmenlerinin çıkardığı iş için bile sonsuza dek unutulmaz işler arasında yerini alacak gibi görünüyor.

 

2.SHAME

İlk filmi Hunger'la beyazperdede sarsıcı işlerle karşımıza çıkacağının sinyallerini veren Steve McQueen'in, bir seks bağımlısının buruk öyküsüne odaklandığı son filmi, New York'u gri ve laciverte boyayan görselliği ve tüm karamsarlığıyla, uzun süre zihninizde dolaşacak ve her hatırlayışta içinize dokunacak bir film.

 

1.A SEPERATION

Yalnızca bu listenin değil, sene boyunca hazırlanan hemen her en iyiler listesinin gedikli filmi haline gelen A Seperation, iyi bulmanın kaçınılmaz olduğu ve bunun da seve isteye dillendirildiği, hemen her türden izleyiciyi buluşturup, hemen hiçbirini sıkkın ya da pişman uğurlamayan bu tertemiz ve sımsıkı İran filmi, adalet anlayışını ve vicdanları sorgulayan, bugünlerde kulağımızı en çok tıkadığımız birkaç cümleyi ardarda ve yüksek sesle kuran, tüm bu nedenler ve çok daha fazlasıyla bizden Yılın filmi! damgasını yiyen, katıksız bir başyapıt.