Bantmag

AVEA ESCAPE TO MUSIC KONSER SERİSİ, İSPANYOL FOLK SANATÇISI RUSSIAN RED’İ 13 OCAK’TA İSTANBUL’DAKİ HAYRANLARIYLA BULUŞTURAN PERFORMANSIYLA YOLUNA DEVAM EDİYOR.

 

Avea Escape To Music konserleri müziği evrensel bakış açısıyla sahiplenen ve farklı tınılarla hayatı güzelleştiren tavrıyla yenilikçi sanatçıları ağırlamaya devam ediyor. 2010 yılında The Charlatans ve UNKLE gibi İstanbul’da uzun zamandır beklenen önemli isimleri konuk eden seri, 2011’deki faaliyetlerine Manchester efsanesi James’in Maslak Refresh the Venue’deki unutulmaz konseriyle başlamıştı. 16 Aralık’ta ise taze kan pop/soul yıldızı Rox’u Garajistanbul’da yine bu serinin kapsamında izledik. Avea Escape To Music konserlerinin 2012’deki ilk konuğu indie-folk tarzındaki şarkılarıyla fark yaratan Russian Red oluyor. Russian Red, 13 Ocak’ta Garajistanbul’da sahne alıyor. Sezonun ilerleyen günlerinde ise kadife sesli indie kraliçesi Cat Power, İsveçli rock grubu Mando Diao ve yumuşak sesiyle söylediği folk-jazz titreşimli şarkılarıyla tanınan Yael Naim konserlerinin tadını çıkarmaya hazır olun!

 

RUSSIAN RED’İN ÖYKÜSÜ NASIL BAŞLADI?

Russian Red’in öyküsü 1985 Madrid doğumlu Lourdes Hernandez’in Brian Hunt ile tanışmasıyla başladı. Birlikte içinde “Reason”, “The Night of the Paper” ve “Sadie” gibi parçaların yer aldığı bir demo kaydeden ikili MySpace üzerinden gördüğü aşırı yoğun ilginin ardından 2007’yi yollarda ve çeşitli diyarlarda onlarca konser vererek geçirdi. Bu yolculukların arasında İspanya’nın güncel ve çağdaş müziğe yön veren festivali Primavera Sound gibi prestijli sahneler de vardı. 2008 tarihli ilk resmi albüm I Love Your Glasses ve bugüne kadar David Byrne, Belle & Sebastian, Mogwai, Teenage Fanclub gibi isimlerle yaptığı işlerle müzik camiasında çok saygın bir yer edinen Tony Doogan’ın prodüktörlüğüyle gelen 2011 tarihli Fuerteventura abümleriyle Russian Red, Feist ve Joanna Newsom’un arkasından, indie-folk’un aranan ismi haline geldi. Narin ve stil sahibi parçaları kendilerini çok geniş kitlelere ulaştırdı. Russian Red, şu an 2012 Eurovision Şarkı yarışmasında ülkesi İspanya’yı temsil etmenin heyecanını yaşıyor.

 

Russian Red’in kendi ağzından müziği, ilham kaynakları ve son albümüne dair paylaşmak istediklerini sizler için derledik.

 

“RUSSIAN RED” İSMİ ÜZERİNE

İsim küçük bir tesadüf neticesinde yerleşti. Daha önceden ismi olmayan bir grubum vardı ve o zamandan beri yaptığım müziğe doğru ismi koymak konusunda takıntılıyım. Bir gün dudağıma ruj sürerken iyi bir grup ismi düşünüyordum ve bir anda rujun renginin adının hoş bir bağlantı olacağını fark ettim. Ardından da bunu takma adım olarak kullanmaya karar verdim.

 

İLHAM ALDIĞI MÜZİKLER ÜZERİNE

Farkında olmadan, dinlediğim müziklerden her zaman etkileniyorum ama elimde bir gitar olup birkaç akor çalmayı öğrendiğim an devam etmem için yeterliydi. Bunun bir kariyer haline gelmesi galiba ikinci turnenin ortasında gerçekleşti. Sanırım o kararı benim için müziğin kendisi vermişti. Şarkılarımı yazarken bir zamanlar olmuş ve artık olmayan şeylerden ilham alıyorum; hatıralardan…

 

VOKALLERİ VE SESİ ÜZERİNE

İngilizce sözlü müzikler dinlemeyi ve dilin kendisini her zaman çok sevdim. İspanya dışından çıkan müzikler benim için her zaman çekiciydi. Benim için birçok kişinin anlayabileceği bir dilde konuşmak hediyelerin en güzeli. Bu yüzden müziğimde İngilizce kullanmayı tercih ettim, bu bana çok mantıklı gözüktü… Sesimin sık sık karşılaştırıldığı Joanna Newsom’un müziğiyle ilk albümüm için şarkıları yazmayı tamamladıktan çok sonra tanıştım. Hatırladığım kadarıyla ilk şarkı yazmaya başladığım anın benim dışında hiçkimseyle bir bağlantısı yok.

 

FUERTEVENTURA ÜZERİNE

Kendi kendime “tarzımı değiştireceğim” diye bir karar vermedim. Bu, üç senedir müzik dünyasının bir parçası olduğum için yaşadığım öğrenme sürecinin getirdiği temiz ve doğal bir evrim. Şarkıların birçoğunu turnedeyken yazdım. Turnedeyken çok farklı şeyi aynı anda tecrübe ettiğim için birbirinden farklı ruh hallerinde parçalar.  

 

BELLE & SEBASTIAN ÜZERİNE

Fuerteventura’nın prodüktörü Tony Doogan albümü Belle & Sebastian’dan müzisyenler eşliğinde kaydetme önerisini ortaya attığında cennetten bir ödül gelmiş gibi hissettim. Belle & Sebastian’dakiler harika insanlar ve olağanüstü fikirlere sahip çok yetenekli müzisyenler. Onlarlayken ikinci ailemle gibiydim ve onları çok özlüyorum.

 

PRODÜKTÖR TONY DOOGAN ÜZERİNE

Gerçekten çok hızlı çalışıyor ve stüdyodaki her şeyi kontrol altında tutmayı başarıyor. Bazen biraz dağınık olabiliyor ama bu onu daha da kendine has kılan bir özellik. Fikirler o kadar aniden aklına geliyor ki sizi şaşırtmayı başarıyor. Onu çok seviyorum. Kaotik bir insan ama aynı zamanda yaptığı iş üzerinde inanılmaz bir hakimiyeti de var. Bana biraz kendimi hatırlatıyor aslında…

 

 

Avea Escape To Music konser serisinin bu ayki konuğu Russian Red, 13 Ocak 2012 tarihinde Garajistanbul’da hayranlarıyla buluşuyor. Bu arada Ocak ayında Escape To Music twitter adresini takip edenler hediye bilet kazanma şansı yakalıyor. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Avea Escape To Music konserleri:

 

9 Şubat 2012 - Cat Power @ Garajistanbul
18 Şubat 2012 - Mando Diao @ Küçük Çiftlik Parkı
31 Mart  2012 - Yael Naim  @ Garajistanbul