Bantmag

1994'DE GITA WOLF TARAFINDAN ÇOCUK KİTAPLARI YAYINLAMAK ÜZERE GÜNEY HİNDİSTAN'DA, CHENNAİ KENTİNDE KURULAN TARA BOOKS, ZAMAN İÇİNDE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TAKİP EDİLEN VE PEK ÇOK DİLE ÇEVRİLEN KİTAPLAR BASMAYI BAŞARMIŞ.

 

Üstelik çocuk kitapları ile başlayan yolculuk, zamanla çeşitli görsel sanat kitaplarına, hattâ yer yer kurgu patikalarına kadar çeşitlenen bir harita üzerine yayılmış. Seneler içinde pek çok bağımsız yayıncılık ve en iyi kitap ödüllerine layık görülen Tara Books'un kadrosu ise Hindistan'da Gita Wolf ile beraber çalışan 11 kişilik çekirdek kolektif ve New York, Londra ve Bangalore'dan yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılardan oluşuyor.

 

Tara Books "kitap yapımına duyuları geri getirmek" sloganının arkasında duran bir tavra sahip... Zira yılda 10 ila 15 arasında kitap yayınlayan yayınevinin kitaplarının önemli bir çoğunluğunu el yapımı kitaplar oluşturuyor. İpek baskı yöntemiyle basılan sayfalar bahçe hortumlarıyla yıkanıyor, saç kurutma makineleriyle kurutuluyor ve elle dikiliyor. İşi hızlandıran ve yaratıcıyla kitap arasına mesafe koyan teknolojik süreçlerin hepsinden sıyrılmış bir üretim biçimiyle, bir zanaati öğrenmek ve sürdürmek üzere toplanmış insanların özen ve sevgiyle oluşturduğu, tamamen bağımsız, bir o kadar da politik ve enerjik bir kolektiften bahsediyoruz yani. Böyle bir oluşumun üretim gücü de hayranlık uyandırıcı, zira kuruluşlarından bu yana geçen 17 senede 150 binin üzerinde kitap elle üretilmiş.

 

Tara Books'un gurulu etiketiyle dünyaya yayılan özel kitaplardan hangisin saysam bilemiyorum, ama güzellikleriyle benim aklımı başımdan alan bir kaç tanesi şöyle:

 

Circle of Fate - Raja Mohanty, Sirish Rao;  illüstrasyon: Radhashyam Raut

The Flight of the Mermaid - Gita Wolf ve Sirish Rao, illüstrasyon/sanat: Bhajju Shyam

Signature: Patterns in Gond Art - Bhajju Shyam, Gita Wolf, Jonathan Yamakami

The Night Life of Trees - Bhajju Shyam, Durga Bai, Ram Singh Urveti

 

Dileyenler daha fazlası için Tara Books sitesine girebilir, bloglarına göz atabilir. Ağaçların içinde yaşayan ruhların öyküsünü anlatan The Night Life of Trees kitabının sayfalarının elle nasıl hazırlandığını merak edenler ise şu Youtube videosunu izleyebilirler.