Bantmag

Hammm*

Ağzımız sulandı

 

Geçen haftalarda Suadiye'deki Cercis Murat Konağı'nda uzaklardan ziyarete gelen iki arkadaşımız ile hasret gidermek bahanesiyle bir yemek keyfi yaptık. Benim ilk gidişim olsa da Cercis'i bilen biliyor, Mardin'de tarihî bir konakta açılan ilk restorandan sonra İstanbul Suadiye'ye geleli bir kaç sene olmuş. Restoran o aşırı modern ve temiz şıklığın sıkıcılığına bulaşmadan, Türk kahvesini disko topuyla kapatılmış (!) siyah kadife tepsilerde, mezeleri bakır kepçelerde sunarak kendine has stiliyle beni tavlayan bir mekân.

 

Tasarımı ve kozmetiği bir kenara bırakırsak, Cercis'in yemekleri için bir tat patlaması demek mümkün. Mutfak nadir ve eski Mardin / Süryani yemeklerinden örneklerle dolu. İsimlerinin hiçbirini aklımda tutamasam da lezzetleri uzun süre damağımda kalacak, orası kesin. İşi bilenlerle gittiğim için hemen bir meze tabağı isteniyor. Cercis'te mezeler ortasında köy yoğurdu olan bir tabağa çember şekilde sıralanmış bakır kepçelerin içinde geliyor. Her biri ayrı bir renk, ayrı bir lezzette olan mezelerden benim aklımda muammara, nohut ve bezelyeli ezmeler kalıyor. Nar salatası şahane... Daha sonra gene ortaya istediğimiz sıcak suyun içindeki hafif erimiş beyaz peynirin son lokmaları masada hafif bir gerginlik yaratıyor. Ana yemek olarak bir yandan bildiğimiz kebap çeşitleri, diğer yanda ismini pek duymadığımız yöresel et yemekleri var. Hızla yemekleri ve içeriklerini sayan garson hem aklımızı karıştırdığı hem de ağzımızı sulandırdığı için hepsinden azar azar porsiyonlarla yapılmış tabaklar istiyoruz. Ayvalı kavurma hayal kırıklığına uğratsa da geri kalan yemekler, özellikle tarçınlı mahlepli patlıcanlı pilav vay be dedirtiyor. Biz rakıyı tercih etsek de Süryani şarabında da aklımız kalıyor.

 

Cercis Murat Konağı'nda servis de ve ikram da muhteşem. Yemek sonrasında hazmı kolaylaştıran saatlerce kaynamış kahveden yapılan kakuleli mırra shot’ını yuvarlayıp rehavetimizden uyanıyoruz. Ellerimiz gül suyu ile yıkanıyor, arkasından güllü lokum ve lezzetli bir şerbet ikramı geliyor. Keyfimiz bayağı yerinde ayrılıyoruz Cercis'ten, iyi yemek gerçekten mutlu ediyor. Cercis 2012'de Suadiye'deki deniz manzaralı mekânından Batı Ataşehir'e taşınıyormuş, mesafe açısından üzücü bir haber. Adresleri değişse de, merak edenler için web siteleri yerinde duruyor.